ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, September 21, 2022

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 

Το Μουσείο Φωτογραφίας Χρήστου Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της «ιερής» επετείου από τη Μικρασιατική καταστροφή, κατόπιν της εξαιρετικής πρωτοβουλίας του ΙΑΠΕ την οποία αγκάλιασε ο Δήμος Καλαμαριάς με τον Δήμαρχο κο Δαρδαμανέλη στα πλαίσια των πολύ σημαντικών εκδηλώσεων «100 χρόνια Καλαμαριά, Μια θάλασσα μνήμες.. και γινήκαμε όλοι ένα», υπό τον άρτιο συντονισμό του κου Γιαννακού,  συμμετέχει ως συν διοργανωτής κατ’αρχήν με την υποστήριξη λειτουργικών αναγκών του Συνεδρίου αλλά και με τη δημιουργία και οργάνωση μιας νέας θεματικής έκθεσης ειδικά επιμελημένη για το συγκεκριμένο γεγονός.  

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η έκθεση έχει τίτλο «Αναμνήσεις Μικρασίας» και μουσειολογικά είναι χωρισμένη σε 3 νοητές θεματικές: 1.τη ζωή πριν την Καταστροφή, 2.την ίδια την Καταστροφή και 3.τη ζωή μετά από αυτή. Πρωτότυπες συλλεκτικές φωτογραφίες από το αρχείο του ΜΦ και του ΙΑΠΕ με σύγχρονες εκτυπωτικές και τεχνολογικές μεθόδους αναδεικνύουν: Αρχικά την κοσμοπολίτικη ζωή και την υψηλή κουλτούρα της κοινωνίας των προγόνων μας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Μ. Ασίας, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, περνώντας στον πόνο και τον ξεριζωμό του ελληνισμού με την Καταστροφή και καταλήγοντας στη μετεγκατάσταση του στη Μητέρα Ελλάδα ως πρόσφυγας. Ένα ταξίδι στο παρελθόν αναμοχλεύοντας έντονα και αντιφατικά συναισθήματα από στιγμές δόξας στην καταστροφή καταφέρνοντας στο τέλος να εμφυσήσει στον Επισκέπτη την ελπίδα, την πίστη, τη δύναμη και τη δίψα των προγόνων μας για την ελευθερία και για ένα καλύτερο αύριο!

Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 6 Οκτ με την έναρξη του Συνεδρίου στον εκθεσιακό χώρο του Remezzo η περιοχή του οποίου αποτέλεσε ένα από τα σημεία υποδοχής των προσφύγων με ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική σημασία. Τα επίσημα εγκαίνια της θα γίνουν το Σάββατο 8 Οκτ στις 2 ώρα από τον Δήμαρχο της Καλαμαριάς και θα διαρκέσει μέχρι κ το τέλος του Οκτ δίνοντας την ευκαιρία σε σύνεδρους, μαθητές, πολίτες και παντός είδους επισκέπτες να την απολαύσουν.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ

Το Μουσείο Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς, με το σπάνιο φωτογραφικό του αρχείο που αριθμεί άνω των 50.000 ντοκουμέντων και με ένα πλούτο θεματικών, δραστηριοποιείται για πάνω από 20 χρόνια σε Φωτογραφικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Συλλεκτικές εκδόσεις και λευκώματα, Συναυλίες, Ψηφιακές εφαρμογές, Εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και Διατομεακές εκδηλώσεις. Με πλήθος τιμητικών βραβεύσεων, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά & Ελληνικά προγράμματα Μέλος της Πύλης Φορέων Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ, αλλά και μέλος διεθνών Οργανισμών Μουσείων (ICOM, NEMO),  το “Μουσείο Καλεμκερή” αποτελεί πλέον έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους φορείς διασφάλισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα μας. 


No comments:

Post a Comment