Sunday, April 5, 2020


Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ     #80

TABOO
Στο ηφαιστειώδες νησί Κauai της βορειοδυτικής Χαβάης γεννήθηκε το 1932 ο Arthur Lyman (πέθανε το 2002). Έπαιζε βιμπράφωνο, κιθάρα, πιάνο και ντραμς. Συνεργάστηκε με τον Martin Denny πριν δημιουργήσει δική του ορχήστρα, που εμφανιζόταν στο Hawaiian Village Hotel, όπου εντυπωσίαζε το κοινό με τους ήχους εξωτικών πουλιών που μιμούνταν αυτός και οι μουσικοί του. Σε δίσκους είχε τρεις επιτυχίες, τα «Taboo» (55/ 59), «Yellow bird» (4/ 61), «Love for sale» (43/ 63), αν και τα άλμπουμ του πήγαν πολύ καλύτερα: «Taboo» (6/ 59), «Yellow bird» (10/ 61), «I wish you love» (36/ 63). To «Taboo» συνέθεσε το 1934 η Κουβανέζα Margarita Lecuona, ανεψιά του Ernesto Lecuona («Malaguena») Είναι η ίδια που έγραψε και το «Babalu». O πρωτότυπος τίτλος του κομματιού ήταν «Tabu», με ισπανικούς στίχους από την ίδια, ενώ αργότερα προστέθηκαν οι αγγλικοί στίχοι του S. K. Bob Russell. Η πρώτη εκτέλεση στις ΗΠΑ ήταν από τον Vic Berton και την ορχήστρα του (1935), ακολούθησαν ο Enric Madriguera (1939), o Sammy Kaye, o Desi Arnaz, o Stan Kenton κ. ά. Τη μοναδική έκδοση που είχε εμπορική επιτυχία υπογράφει ο Arthur Lyman (1959).

Τ’AIN’T WHAT YOU DO
Ο τρομπετίστας κι ενορχηστρωτής Sy Oliver συνέθεσε το 1939 μαζί με τον τραγουδιστή James «Trummy» Young το «T’ain’t what you do (it’s the way that you do it)», που έκανε αμέσως επιτυχία η ορχήστρα του Jimmie Lunceford, με ερμηνευτή τον συνδημιουργό του τραγουδιού J. T. Young, ενώ μεγάλη απήχηση είχε και η ηχογράφηση της Ella Fitzgerald με την ορχήστρα Chick Webb. Ο σαξοφωνίστας Lunceford είχε από τις καλύτερες ορχήστρες swing στις δεκαετίες του ’30 και ’40. Πέθανε το 1947 σε ηλικία 45 χρόνων. Από το 1934-46 είχε 22 επιτυχίες.

TAKE GOOD CARE OF HER
Ηθοποιός της τηλεόρασης και οικοδεσπότης εκπομπών ψυχαγωγίας και λόγου ο Adam Wade έκανε παράλληλα καριέρα ως τραγουδιστής. Από το 1960-65 είχε 11 επιτυχίες. Μία απ’ αυτές, η δεύτερη μεγαλύτερη της καριέρας του, ήταν το «Take good care of her» (7/ 61), που το 1966 ξαναέφερε στην επικαιρότητα ο Mel Carter και το 1974 ο Elvis Presley. Την μουσική έγραψε ο Arthur Kent, που το 1963 συνέθεσε την μεγάλη επιτυχία της Skeeter Davis «The end of the world».

ΤΑΚΕ ΙΤ ΕΑSΥ
Oι στίχοι-μουσική του «Take it easy» είναι των Albert De Bru, Irving Taylor, Vic Mizzy (1943). Στην ταινία του 1944 «Two girls and a sailor» παρουσιάστηκε από την ορχήστρα Xavier Cugat με ερμηνευτές τους Lina Romay, The Wilde Twins, Virginia O’Brien. Στο φιλμ του 1944 «Babes on Swing Street» το τραγουδά η Marion Hutton με την ορχήστρα του Freddie Slack. Σε δίσκους το έκανε επιτυχία μόνο η ορχήστρα Guy Lombardo με ερμηνευτές The Lombardo Trio (1944).

TAKE ME
Ρομαντικό τραγούδι του 1942 το «Take me» που έγραψαν ο Mack David (στίχοι) και ο Rube Bloom (μουσική). Έγινε επιτυχία σε τρεις εκτελέσεις το 1942, από τους Tommy Dorsey – Frank Sinatra, Benny Goodman – Dick Haymes, Jimmy Dorsey – Helen O’Connell.

TAKES TWO TO TANGO
Ο Al Hoffman και ο Dick Manning είναι υπεύθυνοι για τραγούδια όπως «Allegheny moon», «Hot diggity», «Papa loves mambo». Το 1952, έγραψαν το «Takes two to tango» που έκανε μεγάλη επιτυχία η Pearl Bailey. H Bailey, που έζησε από το 1918-90, ήταν τραγουδίστρια ορχήστρας από το 1933-45, έπαιξε σε αρκετές ταινίες και στην δεκαετία του ’60 έκανε αίσθηση η εμφάνισή της στο Μπρόντγουέι, στις παραστάσεις του «Hello dolly». To «Takes two to tango» εκτός από την Bailey (7/ 52) έκανε επιτυχία και ο Louis Armstrong (19/ 52). 

TAKE THE «A» TRAIN
Οι φανατικοί ακροατές της εκπομπής της «Φωνής της Αμερικής», «Jazz Music-USA», που με την υποβλητική φωνή και τις επιλογές του Willis Conover έκανε εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον πλανήτη να αγαπήσουν την τζαζ, είχε ως μουσικό θέμα τη σύνθεση του Billy Strayhorn «Take the “A” train», στην εκτέλεση της ορχήστρας Duke Ellington. Όταν ο Strayhorn την έγραψε το 1941, είχε υπόψιν του το εξπρές του Χάρλεμ στον υπόγειο της Νέας Υόρκης. Το 1943, την εκτελεί η ορχήστρα του Ellington στο φιλμ «Reveille with Beverly» κι από τότε αποτελούσε σήμα της σε κάθε συναυλία. Δισκογραφικά γίνεται επιτυχία μόνο με τον Duke Ellington το 1941 και ξανά το 1943. Ανάμεσα στους μεταγενέστερους που την ηχογράφησαν είναι ο Mel Torme. Την ερμήνευσε για το άλμπουμ του 1962 «I dig the Duke, I dig the Count». Τον συνοδεύει η ορχήστρα Johnny Mandel. Ακόμα κι αν ξεχάσουμε τις οκτώ επιτυχίες που είχε σε δίσκους από το 1946-50 ο Mel Torme, ο τραγουδιστής-συνθέτης-πιανίστας-ντράμερ και ηθοποιός, έχει εξασφαλίσει τη θέση του στη μουσική ιστορία γράφοντας το αειθαλές «The Christmas Song».
Τα τρένα εμπνέουν τους συνθέτες από τότε που εγκαταστάθηκαν οι πρώτες σιδηροδρομικές γραμμές στην αρχή του 19ου αιώνα –το 1825 για πρώτη φορά στην Αγγλία, το 1831 στις ΗΠΑ ενώ από το 1869 ήταν εύκολο να διασχίσεις τις ΗΠΑ με σιδηρόδρομο. Το 1880, ακούγεται ένα τραγούδι με τίτλο «I’ve been working on the railroad». To 1912, κυκλοφορεί η σύνθεση του I. Berlin «When the midnight choo-choo leaves for Alabam» (που το κάνει αθάνατο το 1938 στο «Alexander’s Ragtime Band» η Alice Faye, με μαέστρο τον Tyrone Power), το 1932 το «Shuffle off to Buffalo» από το φιλμ «42nd Street» παρουσιάζει ένα τρένο στη σκηνή θεάτρου κι ένα ζευγάρι που ταξιδεύει στο Buffalo για τον μήνα του μέλιτος.
Σε τρένο αναφέρονται τα «Tuxedo Junction» (1940), «Chattanooga choo-choo» (1941), «Blues in the night» (1941), «On the Atchison, Topeka and the Santa Fe» (1945), «Night train» (1952), «King of the road» (1964), «Trains and boats and planes» (1964), «Last train to Charksville» (1966), «Midnight train to Georgia» (1971), «Love train» (1972).

TAKING A CHANCE ON LOVE
Για το μιούζικαλ του 1940 «Cabin in the sky» έγραψε ο Vernon Duke με τους John Latouche – Ted Fetter το «Taking a chance on love», που ερμήνευσε πρώτη η Ethel Waters. To 1943, στην κινηματογραφική έκδοση του μιούζικαλ το ερμηνεύει πάλι η Ethel Waters σε ντουέτο με τον Eddie Rochester Anderson. Σε δίσκο υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ορχήστρας Benny Goodman (1/ 43), και ακούστηκε στα μεταγενέστερα χρόνια σε πολλές ταινίες, όπως στο «New York New York» όπου το αποδίδει η Liza Minnelli. H Ethel Waters, ηθοποιός και τραγουδίστρια, που πέθανε το 1977, σε ηλικία 86 χρονών, το ερμηνεύει μοναδικά στο «Cabin in the sky».

TALK TO THE ANIMALS
Το μιούζικαλ του 1967 «Dr Dolittle» ήταν τόσο δαπανηρό ώστε λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την 20th Century Fox, ενώ οι ερμηνείες πρωταγωνιστών όπως οι Rex Harrison, Anthony Newley, Samantha Eggar και Richard Attenborough θεωρήθηκαν ανεπαρκείς, χωρίς λάμψη και χάρη. Παρ’ όλα αυτά η ταινία αποσπά δύο Όσκαρ για τα ειδικά οπτικά εφέ, και το τραγούδι του Leslie Bricusse «Talk to the animals», που ερμηνεύει ο Rex Harrison, o οποίος το 1964 γοήτευσε το κοινό στο εκθαμβωτικό «Ωραία μου κυρία». Ένας από τους πρώτους που ηχογράφησαν το «Talk to the animals» είναι ο Louis Armstrong.

TAMPICO
Ένα από τα πολλά τραγούδια με γεωγραφικό στίγμα, που εξηγεί για τον αδαή ότι το Tampico βρίσκεται «down the bay of Mexico». Οι στίχοι-μουσική υπογράφονται από τους Allan Roberts – Doris Fisher (1945). Σε δίσκους έγινε επιτυχία από την ορχήστρα Stan Kenton με ερμηνεύτρια την June Christy (1945).
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment