Saturday, April 20, 2019


Διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης στεγάζουν τα πιο όμορφα στέκια

Διατηρητέα κτίρια

 της Θεσσαλονίκης 

στεγάζουν τα πιο 

όμορφα στέκια


 
Έχετε σίγουρα πιάσει τον εαυτό σας να σκέφτεται την τεράστια κληρονομιά και τις ιδιαίτερες ομορφιές, που κρύβει η Θεσσαλονίκη. Συχνά, ξεχνάμε να αναλογιστούμε όλους εκείνους τους κρυμμένους θησαυρούς, που βρίσκει κανείς, ψάχνοντας σε μέρη που δεν το περιμένει. Ιστορικά κτίρια, εντυπωσιακά νεοκλασικά και «καταχωνιασμένες» στοές, η πόλη του Βορρά, δεν ησυχάζει σχεδόν ποτέ, παραμένοντας για χρόνια νούμερο ένα επιλογή πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Ανακαλύψτε όλα αυτά τα ιστορικά κτίρια που στεγάζουν τα πιο in και μοντέρνα στέκια της πόλης και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να περιηγηθεί σε αυτά τα μοναδικά «κοσμήματα» αρχιτεκτονικής, που είναι πιο σύγχρονα από ποτέ.

Αίγλη Υeni Hamamistorika-ktiria-JNrGn.jpg

Ένα πανέμορφο κτίριο της Οθωμανικής περιόδου, φιλοξενεί ένα από τα ωραιότερα και πιο μυστηριακά cafe-bars, το Αίγλη Υeni Hamam. Λέγεται ότι χτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 16ουαιώνα από τον κάτοχο πολλών ακινήτων της πόλης, Χουσρέφ Κεντχουντά, ο οποίος διατελούσε χρέη διαχειριστή, για λογαριασμό του Βεζύρη Σοκολού Μεχμέτ πασά. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, οι λειτουργίες του πολλές. Μέχρι το 1912, δικαίωσε το σημερινό όνομά του, κυριαρχώντας ως διπλό λουτρό, με ξεχωριστά διαμερίσματα για άνδρες και γυναίκες. Ενώ πιο πρόσφατα, μέχρι και το 1978, λειτουργούσε ως θερινός κινηματογράφος και συναυλιακός χώρος. Σήμερα, στεγάζει ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και σύγχρονα art deco στέκια. 

Καφέ Λαογραφικού Μουσείουistorika ktiria.jpg

Το 1904, το μεγαλοπρεπές κτίριο, όπου στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο της Θεσσαλονίκη, πέρασε στην ιδιοκτησία του γνωστού Γιακό Μοδιάνο, ενώ μερικά χρόνια νωρίτερα αποτέλεσε κατοικία του Ελληνομαλτέζου Κάρολου Ασλάν. Σήμερα, το διατηρητέο κτίριο, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα οικοδομήματα της πόλης, αφού προσφέρει μια εξαιρετική θέα στη παραλία και έναν εντυπωσιακό, φιλόξενο κήπο, ιδανικό για πρωινές ανοιξιάτικες συναντήσεις με καλό καφέ. Αφού βέβαια πρώτα απολαύσετε τις υπέροχες εκθέσεις του.

Mandonistorika-ktiria.jpg

Το 1924, δημιουργήθηκε το εμπορικό κέντρο, εν ονόματι Μέγαρο Μάλαχ, όπου σήμερα στεγάζει το γνωστό bar-restaurant Μandon. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Pleyber, σε συνεργασία με τον Fernandez και αποτελεί ιδιοκτησία των οικογενειών Καραδήμου, Σταμούλη και Μαλλάχ. Το πιο εντυπωσιακό και χαρακτηριστικό σημείο του κτιρίου είναι η στρογγυλεμένη γωνιακή απόληξη των όψεων, καθώς και η στέγαση της με τρούλο. Άλλωστε, είναι από τα λίγα κτίρια εκείνης της εποχής που δεν έχει αίθριο ή κάποιο άλλο άνοιγμα, καθιστώντας το, ένα διαχρονικό σύμβολο του κέντρου, μέχρι και σήμερα.

Διατηρητέοistorika-ktiria-kALh8.jpg

Πρόκειται για ένα κτίριο-«κόσμημα», που βρίσκεται στην περίφημη οδό Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του πάει πολύ πίσω, κοντά στο 1938, όπου και πρωτοχτίστηκε λίγο πριν το πόλεμο -ο οποίος ευτυχώς δεν συντέλεσε στην καταστροφή του. Το 1990, στεγάζει το μέγαρο Ηλία Ηλιάδη, που αποτελεί κομβικό σημείο για τις περίφημες εξόδους των ανθρώπων της εποχής. Σήμερα, στον πρώτο όροφο, φιλοξενεί το παραμυθένιο καφέ Διατηρητέο, ενώ μεταμορφώνεται συνεχώς, αναδεικνύοντας την αδιάλειπτη σύγχρονη μορφή του.

Casablancaistorika-ktiria-u6bDM.jpg

Ένα από τα πιο σύγχρονα αναγεννησιακά αριστουργήματα της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, δημιουργεί νέο παλμό. Στο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται για χρόνια εκεί, φιλοξενείται εδώ και λίγο καιρό το περίφημο café - bar - restaurant Casabanca. Χαρακτηρισμένο ως ένα έργο τέχνης, τη συγκεκριμένη βίλα έχτισε το 1888, ο αρχιτέκτονας Frederic Charnot ονομάζοντας τη Βίλα Λεβή Μοδιάνο και Θέμελη, η οποία αποτέλεσε μια πανέμορφη εξοχική κατοικία της εποχής. Το 1926, πέρασε στα χέρια της οικογένειας Μιχαηλίδη, που έμεινε στο εσωτερικό της, μέχρι την ενοικίαση της από μια τράπεζα, η οποία συνέβαλε στην επισκευή της.

Tabyaistorika-ktiria-j1GbE.jpg

Η προϊστορία του συγκεκριμένου κτιρίου της οδού Μελενίκου, ξεκινούν ήδη από το 1912. Το οικοδόμημα συνδέεται άμεσα με την έξοδο των Τούρκων από την πόλη και την καταστροφή μέρους των ιστορικών τειχών της Θεσσαλονίκης. Το ευφάνταστο όνομα Tabya σημαίνει οχύρωμα στα τούρκικα και συνδέεται άμεσα με την τοποθεσία του ιστορικού κτιρίου παράλληλα με το ανατολικό τείχος. Από το 2014 και μέχρι σήμερα, φιλοξενεί ένα γραφικό καφέ, ιδανικό για τους λάτρεις της τέχνης και του διαβάσματος.

No comments:

Post a Comment