Friday, September 13, 2019

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Η ακίνητη περιουσία του τουριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς αποτιμήθηκε στα τέλη του 2018 σε περίπου 395 εκατομμύρια ευρώ.
Τον Οκτώβριο αναμένονται οι προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών για την απόκτηση του τουριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, ενώ η πλευρά της Τεχνικής Ολυμπιακής εμφανίζεται να συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο τμηματικής πώλησης του συγκροτήματος ή την από κοινού ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε συνεργασία με επενδυτές. Η συγκεκριμένη στρατηγική αποτυπώνεται και στην απόφαση της χθεσινής γενικής συνέλευσης για διερεύνηση αναδιάρθρωσης της δομής της Πόρτο Καρράς και του ομίλου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης, η οικογένεια Στέγγου, που ελέγχει τον όμιλο Τεχνική Ολυμπιακή, υποστηρίζει πως η διαδικασία της αναζήτησης επενδυτή για το Πόρτο Καρράς είναι αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη με τους επενδυτές να έχουν λάβει πληροφοριακά δελτία. Ωστόσο, όπως γράφει το euro2day.gr,  δεν υπάρχει συγκεκριμένο, αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Υπάρχει, πάντως, η δέσμευση που έχει υπογραφεί με την επενδυτική εταιρεία Fortress, η οποία χορήγησε δάνειο 40 εκατ. ευρώ, με βάση την οποία η διαδικασία πώλησης πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 2,5 ετών.




Η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς αποτιμήθηκε στο τέλος του 2018 σε περίπου 395 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αξία της άδειας ανέγερσης 526 πολυτελών κατοικιών εντός του συγκροτήματος. Η συγκεκριμένη άδεια, για την οποία απαιτήθηκαν πολυετείς προσπάθειες, αποτελεί και το σημαντικότερο κίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές.
Με την αναδιάρθρωση, πάντως, του ομίλου αν ένας υποψήφιος επενδυτής εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για την τουριστική - ξενοδοχειακή δραστηριότητα και το οικιστικό κομμάτι, η κατασκευαστική δραστηριότητα θα παραμείνει στη μητρική Τεχνική Ολυμπιακή.

Ο γενικός διευθυντής του ομίλου Αθ. Κλαπαδάκης, παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων επενδυτών για το Πόρτο Καρράς, αλλά δήλωσε πως «το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό». Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορα ονόματα, που ξεκινούν από την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και του αραβικού ομίλου Olayan μέχρι τις Goldman Sachs και Marriott.

Οσον αφορά το δάνειο από τον επενδυτικό οίκο Fortress, μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί τα 20 από τα 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η ρευστότητα του ομίλου μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση τμήματος ή του συνόλου του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς. Η διοίκηση ενημέρωση τους μετόχους πως έχουν αποπληρωθεί οι τραπεζικές υποχρεώσεις σε Αlpha Βank (γύρω στα 22,5 εκατ. ευρώ) και Εθνική (περί τις 800 χιλ. ευρώ), οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ, κι έχει γίνει σταδιακή πληρωμή υποχρεώσεων σε προμηθευτές και ελληνικό Δημόσιο.

Η χθεσινή συνέλευση ενέκρινε και τη διερεύνηση της πώλησης ορισμένων ζημιογόνων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα διαχείρισης στη μαρίνα Σάμου, για την οποία στο μακρινό παρελθόν είχαν γίνει επαφές με την τουρκική Dogus, χωρίς όμως να υπάρξει τελική συμφωνία. Ζημιές έχει και το καζίνο Πόρτο Καρράς.


No comments:

Post a Comment