Saturday, September 7, 2019

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Aυποχώρηση δήμου Θεσσαλονίκης από μέλος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας με  έδρα Θεσσαλονίκη  
Κύριε Δήμαρχε  
Θέλουμε  να σας ενημερώσουμε  ότι αυτόν τον πανελλαδικό Σύνδεσμο Δήμων  Ιαματικών πηγών  τον ίδρυσε το 1983 ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί   με ελάχιστους άλλους δήμους και τότε Κοινότητες που στην περιοχή τους είχαν ιαματικές πήγες   με στόχο το πέρασμα όλων των λουτροπόλεων από τον ΕΟΤ και τους ιδιώτες στην τοπική αυτοδιοίκηση .
 Ο Δήμος κύριε δήμαρχε συμμετέχει διότι είχε σε λειτουργιά τα Λουτρά της Θέρμης των 500 στρεμμάτων που εδώ και αρκετά χρόνια πλέων δεν λειτουργούν, αλλά ούτε υπάρχει και αναγνώριση  του Ιαματικού νερού από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού  η και αν έχει ο δήμος καταθέσει τέτοιο φάκελο.
 Άρα μπαίνει ένα απλό ερώτημα αν ο δήμος δεν σκοπεύει να αναπτύξει την λουτρόπολη Θέρμη του δήμου Θεσσαλονίκης  είναι άδικο και άχρηστο να συμμετέχει στον παραπάνω οργανισμό και μάλιστα με πέντε αντιπροσώπους και αρκετά έξοδα με αυτήν του  συμμετοχή, όπως και δήμος θέρμης δεν πρέπει να συμμετέχει   με τα νερά της Σουρωτής Α.Ε. όταν αυτή η μονάδα είναι πλέων είναι στα χεριά ιδιώτη Ιβάν Σαββίδης  .
 Άρα πρόταση του συλλόγου μας είναι να αποσυρθεί ο Δήμος από τον παραπάνω οργανισμός όπως και άλλη δήμοι που έχουν κλείσει τα λουτρά τους για διάφορους μέλλον οικονόμους λογούς . 
Να σας θυμίσω ότι στον  Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας  ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Αναστασιάδης Ανέστης , 2ΟΣ Ο Ζορπίδης Μιχάλης  και τελευταία και ο Γιάννης Μουτάρης .
 Ο δικός μας σύλλογος θέλουμε να σας ενημερώσουμε , έχει μια ιστορία 14 ετών με έδρα την Θεσσαλονίκη που  στόχο  την ανάπτυξη και προβολή του θεραπευτικού μας Τουρισμού και που εδώ και χρόνια πάντα ήταν και  θα είναι στο πλευρό του δήμου Θεσσαλονίκης αν ποτέ σκεφτεί να ανάπτυξη τα λουτρά της Θέρμης των  500 στρεμμάτων  που είναι μια τεράστια περιουσία  του Δήμου μας. 
Εμείς    κατά καιρούς κύριε δήμαρχε  έχουμε κάνει προτάσεις ανάπτυξης αυτής την περιουσίας όπως πρόσφατα την κατασκευή του Νοσοκομείου Παίδων  στον παραπάνω χώρο και όχι στον Φύλιρο  που σήμερα προτείνουν άλλοι φορείς , αλλά  και την μεταφορά νερού σε αγροτικές  αναπτύξεις θερμοκήπια  στην περιοχή των λουτρών αλλά και παλαιότερε που είχαμε πρωτεΐνη  την μεταφορά της Έκθεσης στον παραπάνω χώρο κ.λπ 
Με εκτίμηση 
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου                Ο Γενικός Γραμματέας 
Ο πρόεδρος 
Ανέστης Αναστασιάδης               Μάκης Κιφοκέρης 
                                                   Θεσσαλονίκη 4.9.2019 

Υ.Γ. Στα γραφεία του δήμου υπάρχει μελέτη ανάπτυξης της λουτρόπολης  Θέρμης. 
Κινδυνεύουν τα λουτρά της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη
  • pastedGraphic.png
(Φωτ.: karfitsa.gr)
Με κατάρρευση απειλούνται τα παλαιά λουτρά της Θέρμης που παραμένουν κλειστά για περισσότερα από δέκα χρόνια. Παρά τις προσπάθειες του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ανέστης Αναστασιάδης, και τα συνεχή αιτήματα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για να λυθεί το πρόβλημα, το θέμα παραμένει στάσιμο. Προσφάτως αντιπροσωπεία του συλλόγου έκανε επιτόπια αυτοψία στα λουτρά και διαπίστωσε ότι «υπάρχει κίνδυνος τα παλιά λουτρά να καταρρεύσουν».

Ο σύλλογος κάλεσε τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης να ενεργήσουν άμεσα για να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (στερέωση, κατεδάφιση ετοιμόρροπων κ.ά.). Ο Ανέστης Αναστασιάδης τόνισε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης πρέπει να τοποθετηθούν σχετικά με το τι σχεδιάζουν να κάνουν με το οικόπεδο των 500 στρεμμάτων των λουτρών Θέρμης και τις υπάρχουσες λουτρικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, δεν αποδέχθηκε την πρόταση του συλλόγου για την παραχώρηση χώρου σε περίπτερο της Νέας Παραλίας για την ανάδειξή του σε σημείο προβολής του θεραπευτικού τουρισμού. Ούτε και η πρόταση για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Παίδων στα λουτρά έγινε αποδεκτή.

No comments:

Post a Comment