Wednesday, September 11, 2019

 Villa Astor Sorrento

Δημιουργός της σύγχρονης ιστορίας της 
ο William Waldorf Astor, της περίφημης 
οικογενείας επιχειρηματιών, εμπόρων και εκδοτών
       
Στον κόλπο της Νάπολης στην Ιταλία, στο Σορέντο και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη πόλη της Νάπολης, είναι σκαρφαλωμένη στα βράχια η περίφημη Villa Astor. Με θέα το Αρχιπέλαγος Campano, σε μία απαράμμιλης φυσικής ομορφιάς τοποθεσία, πρόκειται για μια καλοκαιρινή υπεροπλυτελή έπαυλη που προσφέρεται για τις διακοπές πραγματικά πλουσίων ανθρώπων. Χτισμένη πάνω στα ερείπια ρωμαϊκής βίλας του πρώτου αιώνα και με βοτανικό κήπο που θεωρείται ως ένας από τους δέκα καλύτερους στην Ιταλία, η Villa κρέμεται -στην κυριολεξία- από τους τεράστιους βράχους της χεροσνήσου Sorrentine και έχει στο πιάτο της τις μαρίνες Grande και Piccola.


Η σύγχρονη ιστορία της βίλας ξεκινά το 1905 όταν ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Ιταλία, William Waldorf Astor, το όνομα του οποίου στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν συνώνυμο του πλούτου και της εξουσίας δίπλα σε εκείνο του Rockefeller, έρχεται στην περιοχή μαγεμένος από τα τοπία και βέβαια την ιστορία. Ο προπάππους του William είχε δημιουργήσει αμύθητη περιουσία από τις γούνες πριν ασχοληθεί με τα ακίνητα και ήταν εκείνος που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο στην οικογένεια Astor να ασχοληθεί με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών, τις εκδόσεις εφημερίδων (The Observer) και βέβαια με τα πολυτελή ξενοδοχεία, στην κορυφή των οποίων βρίσκoνταν το περίφημο Waldorf Astoria Hotel της Νέας Υόρκης, δημιούργημα ουσιαστικά του William.

Συγκρινόμενη με τα άλλα φημισμένα εξοχικά ή ακίνητα του Astor, όπως το Cliveden House στο Buckinghamshire, το Hever Castle του Kent και βέβαια το Carlton House Terrace μπροστά από το St. James Park του Λονδίνου, η Villa Astor μπορεί να μην είναι η πιο ακριβή σε αξία ή εξωφρενικά πολυτελής αλλά υπήρξε μακράν η πιο αγαπημένη του. Ο William πέρασε σχεδόν τρία χρόνια από τη ζωή του στο Σορέντο, ξεκινώντας από την απόκτηση ενός μοναστηριού και μιας μεσαιωνικής εκκλησίας, τα οποία ανακαίνισε και -με κάποιες επιπλέον σοβαρές αρχιτεκτονικές πινελιές του Ιταλού Mario Spinetti- ενέταξε στην βίλα. Αργότερα και μετά τις ανακαινίσεις, ο Astor μετανόμασε την έπαυλη σε Villa Florus, κάνοντάς την ουσιαστικά μουσείο, με πολλές αρχαιότητες που είχαν βρεθεί την περίοδο της κατασκευής του κτήματος και που σήμερα είναι αμύθητης αξίας.


Όταν ο Astor έφυγε από τη ζωή το 1919, οι αρχαιότητες και οι κήποι της βίλας εντάχθηκαν στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας και παρέμειναν ανέγγιχτες για χρόνια, ξεχασμένες μάλιστα απ’ όλους. Πολύ αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, τη Villa Astor Sorrentoαπέκτησε ο Ιταλός μεγιστάνας και εφοπλιστής Mario Pane. Η Rita Pane, η γυναίκα του εφοπλιστή, διοργάνωνε συνέχεια, εκείνα τα χρόνια, πανάκριβα σουαρέ και εκδηλώσεις, διασκεδάζοντας και ψυχαγωγώντας μεγάλα ονόματα του διεθνούς jetset, μεταξύ των οποίων την Princess Margaret, τον Gianni Agnelli και άλλους. Μετά από τρεις σχεδόν δεκαετίες, οι Panes πούλησαν την βίλα το 2012.

Οι νέοι ιδιοκτήτες της προσέλαβαν τον Γάλλο αρχιτέκτονα και διακοσμητή Jacques Garciaνα ανακαινίσει την Βίλα, μετατρέποντάς την σε μια σύγχρονη, καλοκαιρινή πολυτελή έπαυλη με όλες τις ανέσεις. Ο Garcia τοποθέτησε εκ νέου στη Villa Astor όλες τις ρωμαϊκές και ελληνικές αρχαιότητες, εσωτερικά και εξωτερικά και με τις κατάλληλες προσθήκες επανέφερε τη λαμπρότητα στο χώρο όπως ακριβώς ήταν στα χρόνια του William Waldorf Astor.
Σήμερα, η Villa Astor Sorrento διαθέτει 6 υπονοδωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 άτομα, ενώ η τιμή για τη βραδιά ξεκινά από τα 9,450 ευρώ και φτάνει έως και τα 17,500.Το να ξεκινήσει να περιγράφει κάποιος το τι περιλαμβάνεται σε αυτό το απίθανο παλάτι μάλλον δεν έχει αξία καθώς οι εικόνες του είναι αποκαλυπτικές. Κάθε χώρος αποτελεί κάτι το μοναδικό από άποψη πολυτέλειας, κομψότητας, αισθητικής και τα αντικείμενα που τον περιβάλλουν έχουν μεγάλη (ή μικρότερη) ιστορική αξία.
Εννοείται ότι οι πολύ εύποροι φιλοξενούμενοι της Βίλας μπορούν να απολαύσουν τις ανέσεις δωματίων με απίστευτη θέα, βεράντες που μαγεύουν για την αρχιτεκτονική τους, ταράτσα με πανοραμική θέα και ξύλινη επένδυση, βιβλιοθήκη ιστορικής αξίας, γυμναστήριο, κουζίνα με όλες τις γκουρμέ, θαλασσινές γεύσεις της περιοχής, μια απίστευτης ομορφιάς εσωτερική πισίνα όπου μέσα από τούνελ οδηγεί στη θάλασσα και βέβαια τους περίφημους κήπους, που είναι μοναδικοί στο είδος τους.

No comments:

Post a Comment