Wednesday, September 11, 2019

 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΕΝ ΝΤΕΛΟΝ «ΤΡΕΙΣ  ΦΟΡΕΣ ΣΚΛΗΡΟΣ» 
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ3  
Με διπλό εξαιρετικό  πρόγραμμα η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ ψυχαγωγούν μέλη και σινεφίλ τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ.2310828642). Αρχικά, στις 21:00 ο συνθέτης Νίκος Γεωργάκης και το συγκρότημά του θα παρουσιάσουν έντεχνες συνθέσεις και τραγούδια του δημιουργού σε μια ατμοσφαιρική εκδήλωση -διάρκειας 60 λεπτών- η οργάνωση της οποίας ανήκει στον Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, που θα ανοίξει και τη συναυλία με τον συνθέτη. 
Θα ακολουθήσει στις 22:15 η προβολή της ταινίας  «Τρεις φορές σκληρός»3 hommes a abattre», έγχρωμο, Γαλλία, 1980, διάρκεια 93´) του Ζακ Ντερέ, στο πλαίσιο του αφιερώματος Cult Σκιές.
Πρωταγωνιστούν οι  Αλέν Ντελόν, Ντάλιλα Ντι Λάτζαρο, Μισέλ Οκλέρ. Το σενάριο, που προέρχεται από το μυθιστόρημα του Ζαν Πατρίκ Μανσέτ «Le Petit Bleu de la Côte Ouest», υπογράφουν οι Ζακ Ντερέ, Κρίστοφερ Φρανκ και Αλέν Ντελόν. 
Ένας νέος άνδρας βοηθάει κάποιον σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα  και αρχίζει πλέον να καταδιώκεται. Αποφασίζει να λύσει το μυστήριο και εμπλέκεται.
Βαθύτατα πολιτική ταινία, σχόλιο για το παρακράτος,  για την σύγκρουση παλιού και νέου, για τις ανίκητες δυνάμεις της συντήρησης, για την παντοτινή αντιπαράθεση σεξουαλικότητας και γήρατος.  Έξοχη η τελετουργική σκηνοθεσία  του Ζακ Ντερέ με άψογο γεωμετρημένο ντεκουπάζ στο δεύτερο φιλμ του υποαφιερώματος σε αυτόν.
Την ταινία  θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη κριτική θα διανεμηθεί στο κοινό, ενώ με το τέλος της προβολής το προς συζήτηση θέμα θα είναι: Τα μυθιστορήματα  του Ζαν Πατρίκ  Μανσέτ και  οι κινηματογραφικές διασκευές τους.

Η κριτική που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ένας άνδρας πυροβολείται σ’ ένα αυτοκίνητο, ένας άγνωστος τον βοηθάει και πλέον οι δολοφόνοι τον κυνηγούν ανελέητα. Οι αποκαλύψεις θα είναι συνταρακτικές. Τρεις άνδρες για ταχεία εκτέλεση, τρεις «αποσύρσεις» και ένα παρακράτος. Και παράλληλα ο ήρωας (Αλέν Ντελόν), το παλικάρι, η νιότη, η σεξουαλικότητα, ο φαλλός. Το κατεστημένο, αφόρητα γερασμένο, ζηλεύει και επιβουλεύεται το άλλο, την ανατροπή, το νέο. Διαθέτει μόνο πιστόλια αντί  για φαλλό, ευνουχιστικά σύνεργα αντί για ερωτισμό, ταχείες εκτελέσεις αντί για τελετές. Έρωτας και προσφορά απουσιάζουν. Ο Ζακ Ντερέ με καταπλήσσει, με συγκινεί, αλλά και με τρομάζει με την τελειότητα και ωριμότητα του ντεκουπάζ του. Μια αυστηρή γεωμετρημένη γεωγραφία των κάδρων, η έμμονη ιδέα στη λεπτομέρεια, στο «άψογον». Ντεκουπάζ της τελειότητας, λοιπόν, ή η τελειότητα του ντεκουπάζ, που από τεχνοαισθητικός παράγοντας μετατρέπεται σε στάση σκηνοθεσίας, στάση σινεμά, στάση ζωής.  Αυτή η αυστηρά δομημένη ταινία ξεφεύγει από τα στερεότυπα του πολιτικού νουάρ και μετατρέπεται σε κοινωνική επίκληση. Στην πάλη του παλιού με το νέο, στη συνάντηση με τη ρώμη του απόκρυφου, στο ραντεβού του διαπλεκόμενου με την ομορφιά της νιότης… ο νικητής αποκλείεται να είναι η αρετή! Ο Ντερέ τα γνωρίζει καλά αυτά και τολμάει να μιλήσει (και να σχολιάσει) και για την ανικανότητα του παλιού και φθαρμένου. Όταν είσαι ευνουχισμένος το αντιρροπείς μ’ ένα πιστόλι και όταν δεν έχεις άλλον τρόπο να εκτονωθείς, πυροβολείς (εκσπερματώνεις άραγε;) μέσα στο στόμα. Έτσι δείχνεις αυτό που σου λείπει περισσότερο από όλα: την προοπτική, τη ζωή, τη νιότη, το σεξ. Το κράτος και το παρακράτος είναι ανερωτικά και ανιαρά. Είναι γραφειοκρατικά, τυπολατρικά, συμβατικά, διεκπεραιωτικά, όπως μια επίσκεψη σε πόρνη που μόλις και μετά βίας σε ανέχεται.»
Ταινίες που πλησιάζουν το στιλ του «Τρεις φορές σκληρός» είναι: «Ο μαχητής» και  «Ο λόγος του μπάτσου» του Ζοζέ Πινέιρο , «Ωραίος σκληρός και αδίστακτος» του Ζορζ Λοτνέρ, «Για το τομάρι ενός μπάτσου» του Αλέν Ντελόν, «Έχω δικαίωμα να σκοτώσω» του Αλέν Καβαλιέ.
Την επόμενη Δευτέρα 23/9 θα προβληθεί η πολύκροτη χίπικη κωμωδία «Candy» του Κριστιάν Μαρκάν με τη συμμετοχή μεγάλων σταρ, όπως Ο Μάρλον Μπράντο, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και ο Σαρλ Αζναβούρ.
Για οποιαδήποτε επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις ταινίες, τους συντελεστές και το πρόγραμμα, ανατρέχετε στο kemes facebook  ή στο kemes.wordpress.com


No comments:

Post a Comment