Όταν μιλάμε για πόλεις-φαντάσματα, εννοούμε μια εγκαταλελειμμένη πόλη. Πολλές πόλεις μετατρέπονται σε πόλεις-φαντάσματα λόγω κάποιου οικονομικού γεγονότος που προκάλεσε την πλήρη παρακμή τους, άλλες εξαιτίας κάποιας καταστροφής που προκλήθηκε από άνθρωπο ή τη φύση, π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, ή πόλεμοι. Τέτοιου είδους πόλεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, μερικές εκ των οποίων να είναι πολύ διάσημες. Αυτό συμβαίνει είτε χάρη στην πολύ καλή τους συντήρηση, είτε στην αιτία που προκάλεσε την εγκατάλειψή τους από τους κατοίκους τους. Εμείς σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τις 8 πιο χαρακτηριστικές πόλεις στην Ευρώπη. (part 1) 

Πομπηία, Ιταλία

Πομπηία στην Ιταλία
Πομπηία και Ερκουλάνουμ, Ιταλία
Η Πομπηία βρίσκεται στην Καμπανία, πολύ κοντά στη Νάπολη στην Ιταλία. Ίσως είναι η πιο γνωστή πόλη-φάντασμα στην Ευρώπη. Η ομώνυμη ρωμαϊκή πόλη καλύφθηκε από το όρος Βεζούβιος το 79 μ.Χ. όταν εξεράγη προκαλώντας το θάνατο σε 20.000 ανθρώπους. Η τέφρα του ηφαιστείου κάλυψε ολόκληρη την πόλη και σήμερα ο χώρος των ανασκαφών και το υπαίθριο μουσείο αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην Πομπηία μπορείτε να φτάσετε από τη Νάπολη ή το Σορρέντο.

Τσέρνομπιλ, Ουκρανία

Τσέρνομπιλ Ουκρανία
Στις 26 Απριλίου το 1986, ο αντιδραστήρας 4 εξερράγη απελευθερώνοντας εννιά τόνους ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον, μολύνοντας τμήματα της Ουκρανίας, Πολωνίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας. Περίπου 50 άνθρωποι πέθαναν εκείνη την ημέρα, ωστόσο είναι απροσδιόριστος ο αριθμός όσων επηρεάστηκαν από την ακτινοβολία. Μόλις 3 χμ από τον αντιδραστήρα βρίσκεται το Πριπγιάτ, μια πόλη που εκκενώθηκε πλήρως μετά το ατύχημα. Είναι γεγονός ότι ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν αποτελεί τις ιδανικές διακοπές κανενός, αλλά κάθε χρόνο αρκετοί περίεργοι τουρίστες επισκέπτονται την πόλη-φάντασμα για να δουν τα απομεινάρια της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο. Στο Κίεβο υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές προς το σημείο της καταστροφής. Είναι απίστευτο το πόσο κοντά πλησιάζουν οι τουρίστες στον αντιδραστήρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα περιέχει ραδιενεργό υλικό. Αν λάβετε μέρος σε ένα από τα τουρ που οργανώνονται στο Πριπγιάτ, είναι σίγουρο ότι η εμπειρία θα σας…στοιχειώσει. Εκτός από τον αντιδραστήρα και την πόλη, μπορείτε ακόμα να δείτε τα εγκαταλελειμμένα χωριά που βρίσκονται γύρω από την αποκλεισμένη πόλη. 

Μπαλεστρίνο, Ιταλία

Μπαλεστρίνο Ιταλία
Το Μπαλεστρίνο αποτελεί μια πολύ περίεργη περίπτωση πόλης-φάντασμα, ειδικά επειδή είναι δύσκολο να βρει κανείς πληροφορίες σχετικά με το μέρος. Η ιστορία του ξεκινά τον 11ο αιώνα, όταν η πόλη ανήκε στο Μοναστήρι του Αγίου Βενέδικτου του San Pietro dei Monti. Στα τέλη του 19ου αιώνα η περιοχή χτυπήθηκε από μια σειρά από σεισμούς, παρόλο που δεν είναι ακόμα σίγουρο το πόσο επηρέασαν την πόλη. Η ιστορία δείχνει ότι στην πόλη έγιναν επισκευές περίπου την ίδια περίοδο. Τελικά, το 1953 η πόλη εγκαταλείφθηκε. Οι περίπου 400 εναπομείναντες κάτοικοι μετακόμισαν σε ασφαλέστερη περιοχή προς τα δυτικά, όπου πόλη υπάρχει ακόμα. Ο πιο εύκολος τρόπος να την επισκεφτεί κανείς είναι από τη Γένοβα. Το Μπαλεστρίνο απέχει 70 χιλιόμετρα και προς το παρόν έχει πληθυσμό 575 ατόμων. Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την περιοχή είναι να νοικιάσετε αμάξι. 

Tyneham, Dorset, Αγγλία

Tyneham Αγγλία
Το Tyneham μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα επειδή η περιοχή έχει απαλλοτριωθεί από την κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη περιήλθε στην κυβέρνηση για να χτίσει ένα τάγμα πυροβολικού. Η πόλη βρίσκεται δίπλα στο Lulworth στο νησί Purbeck, περίπου 12 χμ από το Dorchester και είναι προσβάσιμη όταν το στρατιωτικό τάγμα είναι ανοιχτό προς το κοινό. Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται με τα πόδια είτε μέσω του δρόμου της Νοτιοδυτικής Παραλίας ή από το Κάστρo Lulworth. Όταν επισκεφτείτε το μέρος, συνεχίστε στο επίσημο μονοπάτι και προσέξτε τις προειδοποιητικές πινακίδες. Εκεί υπάρχουν βλήματα που δεν έχουν εκραγεί, δεξαμενές και θωρακισμένα οχήματα. Ο συντομότερος δρόμος να επισκεφτείτε το μέρος είναι από το Dorcester της Αγγλίας. Μπορείτε να βρεθείτε εκεί από το Λονδίνο, με τραίνο ή με λεωφορείο.