Saturday, August 10, 2019





Νταμουχαρη

Μια ελληνική πόλη ανάμεσα στις κορυφαιες παραθαλάσσιες στην Ευρώπη -Την αποθεώνει ο Guardian 

Τις έξι τοπ παραλιακές πόλεις στην Ευρώπη αναδεικνύει ο Guardian σε άρθρο του, εντοπίζοντας ανάμεσά τους και μία ελληνική. Σωστό διαμάντι.

Ο λόγος για τον Βόλο (τον οποίο είχε συμπεριλάβει σε αφιέρωμά του και ο Independent, δύο χρόνια πριν) .Τον Βόλο με την ιστορία του, τα τσιπουράδικα, την εσπλανάδα του και το μαγευτικό Πήλιο. Γράφει ο Guardian για τον Βόλο:


Γιατί αξίζει να πας στον Βόλο

Όπως και τα περισσότερα ηπειρωτικά λιμάνια στην Ελλάδα, ο Βόλος δεν είναι ιδιαίτερα όμορφος. Αλλά αυτή η ζωντανή πανεπιστημιούπολη -πύλη προς τα νησιά Σκιάθος Σκόπελος και Αλόννησος - έχει πολλά καλά και ωραία.


Η αρχαία ιστορία, ο σύγχρονος πολιτισμός και η φανταστική γαστρονομία κάνουν το Βόλο μια ελκυστική βάση για να εξερευνήσετε μια από τις πιο εκπληκτικές ακτές της Ελλάδας: Τη χερσόνησο του Πηλίου (σσ αγαπημένος προορισμός διακοπών και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον) προς τα ανατολικά.
Στους δρόμους πίσω από το λιμάνι θα συναντήσετε πολλούς ξένους τουρίστες. Αλλά θα βρείτε και μια σειρά από ενδιαφέροντα ορόσημα: το όμορφο Αρχαιολογικό Μουσείο, γεμάτο νεολιθικά και παλαιολιθικά αντικείμενα. Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το οποίο αναπαριστά τη ζωή των ντόπιων εργατών στα καπνά, των ποδοσφαιριστών και των προσφύγων μέσω φωτογραφιών και οικιακών αντικειμένων που χρονολογούνται από το 1800. και το παλιό εργοστάσιο πλακιδίων και τούβλων Τσαλαπάτα, ένα μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, το οποίο χρησιμοποιείται διπλά, και ως χώρος εκθέσεων αλλά και ως χώρος εκδηλώσεων.


Φωτογραφία: Shutterstock
Βόλος, μια πόλη με ιστορία

Περπατώντας γύρω από την παλιά συνοικία της Παλιάς είναι σαν να ξεφλουδίζετε τα στρώματα της μακράς ιστορίας της πόλης. Υπάρχουν αρχαίοι αμφορείς που παραμένουν στην αρχική τους θέση, μια οθωμανική αποθήκη πυρίτιδας, ένα βυζαντινό κάστρο και ο ωραιότερος σιδηροδρομικός σταθμός σε όλη την Ελλάδα - ένα κίτρινο κτίριο με ξυλόγλυπτο τέμπλο που χτίστηκε το 1884. Οι όψεις των διαμερισμάτων έγιναν καμβάς ελλήνων και διεθνών γκραφιτάδων. Πάρτε ένα χάρτη με τις 40 περίεργες τοιχογραφίες της πόλης από το γραφείο τουριστικής πληροφόρησης ή κλείστε μια περιήγηση με κάποιον εκπρόσωπο του «Πηλιορείτικος Πολιτισμός (pelionculture.gr)», με επικεφαλής την τοπική αρχαιολόγο Γιώτα Πάντου.


Όμορφος και μαζεμένος, τον Βόλο είναι εύκολο να τον εξερευνήσετε με ποδήλατο. Συμμετάσχετε στους ντόπιους ποδηλατικούς συλλόγους που διοργανώνουν ποδηλατάδες κατά μήκος της παραθαλάσσιας εσπλανάδας, αλλά και στις παραλίες της πόλης που ξεκινούν από τον Ανάβρο. Ή πηγαίνετε προς την καταπράσινη χερσόνησο του Πηλίου, η οποία μοιάζει σαν δάχτυλο που μπαίνει μέσα στα κρυστάλλινα νερά του Παγασητικού.


Οι καταπράσινες παραλίες και οι ταβέρνες στη νότια πλευρά του Πηλίου προστατεύονται από τους ανέμους. Οι πλησιέστερες παραλίες στο Βόλο είναι η Γατζέα, τα Καλά Νερά, η Μπούφα, το Λεφόκαστρο οι οποίες γεμίζουν συχνά, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.


Νταμούχαρη, μια κοντινή στο Βόλο παραλία
Η νεολαία προτιμά τα beach bars κάτω από τα πεύκα στην Άφησο. Οι οικογένειες προτιμούν την αμμώδη Μηλίνα, όπου μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι με πλοίο στα μικροσκοπικά νησιά Αλατάς και Πρασούδα ή ακόμα και να απολαύσετε το Τρίκερι απέναντι από τη νότια άκρη του Πηλίου.


Φωτογραφία
Το ορεινό Πήλιο έχει και την άγρια ​​πλευρά του. Από τον Βόλο, ακολουθείς μια ελικοειδή διαδρομή ανάμεσα σε δάση και πετρόκτισα τα χωριά. Από την πλευρά του Αιγαίου, πάλι, ο δρόμος περνά από τις παραλίες και συνεχίζει πάνω στο βουνό.

No comments:

Post a Comment