Όταν μιλάμε για πόλεις-φαντάσματα, εννοούμε μια εγκαταλελειμμένη πόλη. Πολλές πόλεις μετατρέπονται σε πόλεις-φαντάσματα λόγω κάποιου οικονομικού γεγονότος που προκάλεσε την πλήρη παρακμή τους, άλλες εξαιτίας κάποιας καταστροφής που προκλήθηκε από άνθρωπο ή τη φύση, π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, ή πόλεμοι. Τέτοιου είδους πόλεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, μερικές εκ των οποίων να είναι πολύ διάσημες. Αυτό συμβαίνει είτε χάρη στην πολύ καλή τους συντήρηση, είτε στην αιτία που προκάλεσε την εγκατάλειψή τους από τους κατοίκους τους. Εμείς σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τις 8 πιο χαρακτηριστικές πόλεις στην Ευρώπη.

Oradour-sur-Glane, Γαλλία

Oradour-sur-Glane, Γαλλία
Το Oradour-sur-Glane ήταν μια μεγάλη πόλη κοντά στη Limoges που καταστράφηκε στις 10 Ιουνίου του 1944 από ένα γερμανικό λόχο όπλων SS. Όλοι οι άνδρες του χωριού μεταφέρθηκαν σε ένα στάβλο όπου και εκτελέστηκαν. Μετά ο στάβλος πυρπολήθηκε, οι γυναίκες και τα παιδιά κλειδώθηκαν σε μια εκκλησία όπου επίσης αποτεφρώθηκαν. Συνολικά 190 άνδρες, 247 γυναίκες και 205 παιδιά πέθαναν. Μετά τον πόλεμο, το χωριό χτίστηκε σε κοντινή περιοχή και το παλιό χωριό κρατήθηκε σαν μνημείο. Επίσης, υπάρχει και μουσείο που περιλαμβάνει αντικείμενα που σώζονται από τα καμμένα κτίρια. Αν θέλετε να δείτε την πόλη-φάντασμα, ο ευκολότερος τρόπος να το κάνετε είναι μέσω της Limoges, που εξυπηρετείται από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. 

Imber, Wiltshire, Ηνωμένο Βασίλειο

Η πόλη φάντασμα Imber στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, συνήθως αφήνοντάς τα στους εχθρούς. Αλλά στην περίπτωση του Imber, ο Βρετανικός Στρατός κατέκτησε την πόλη. Δεν έγινε καμία καταστροφή, αφού ο στρατός χρειαζόταν την πόλη για να κάνει άσκηση πολέμου μέσα σε κατοικημένες περιοχές πριν από την απόβαση στη Νορμανδία. Αφού τελείωσε ο πόλεμος, ο στρατός αποφάσισε να μην αφήσει την πόλη, έτσι η πρώτη πόλη που κατοικήθηκε από τους αρχαίους Βρετανούς μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα. Την περίοδο που ο στρατός κατέλαβε το Imber, υπήρχαν στην πόλη 150 κάτοικοι. Στην ακμή της, η πόλη είχε 450 κατοίκους. Αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι ο στρατός θα επέστρεφε την πόλη, αποκαθιστώντας κάθε ζημιά. Ωστόσο, άλλαξαν γνώμη και μόλις το 1961 ο στρατός κέρδισε τη δίκη. Το Imber είναι ανοιχτό στο κοινό 50 ημέρες το χρόνο: Το Πάσχα και την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς και τον Αύγουστο. Εκτός από την Εκκλησία, οτιδήποτε άλλο έχει καταστραφεί, αλλά η πόλη αποτελεί μουσείο. 

Pyramiden, Svalbar, Νορβηγία

Pyramiden Νορβηγία
Το Pyramiden είναι ένας εγκαταλελειμμένος ρωσικός οικισμός και ένα τόπος εξόρυξης άνθρακα στο αρχιπέλαγος του Svalbard, στη Νορβηγία. Η πόλη ιδρύθηκε από τη Σουηδία, αλλά αργότερα πωλήθηκε στη Ρωσία. Το 1998 εγκαταλείφθηκε από τους Ρώσους. Η Ρωσία θέλει να ξανανοίξει την πόλη, αλλά μέχρι στιγμής για τουριστικούς λόγους μόνο τα κτίρια ανακαινίζονται. Δεν υπάρχουν περιορισμοί αν θέλει κανείς να επισκεφτεί την πόλη-φάντασμα που είναι προσβάσιμη με σκάφος ή όχημα για χιόνια. 

Craco, Ιταλία

craco Ιταλία
Το Craco είναι ένα μεσαιωνικό χωριό στην Basilicata της Matera της Ιταλίας. Είναι μια συνηθισμένη πόλη χτισμένη σε λόφο για λόγους άμυνας. Εξαιτίας των φτωχών γεωργικών συνθηκών, οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη. Αργότερα, από το 1892 μέχρι το 1922 χτυπήθηκε από μια σειρά από σεισμούς και κατολισθήσεις. Το 1963, οι λιγοστοί πια κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο Craco Peschiera και σήμερα το Craco δεν κατοικείται. Μπορείτε να επισκεφτείτε την πόλη-φάντασμα, αλλά όλα καταρρέουν και συνεχίζουν να αποσυντίθενται. Τα κοντινότερα αεροδρόμια είναι του Μπάρι και της Νάπολης.