Εκτός από άγιος προστάτης των ερωτευμένων φαίνεται πως μπορεί να είναι και άγιος προστάτης της λεσβιακής οικονομίας. Ο λόγος για τον Άγιο Βαλεντίνο και τα λείψανά του, που, όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγα χρόνια, βρίσκονταν έως το 1990 μέσα στην καθολική εκκλησία της Μυτιλήνης, τη γνωστή σε όλους μας «Φραγκοκλησιά» στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα.
Η πρόσφατη ανακαίνιση του ναού-μνημείου των καθολικών έδωσε την ευκαιρία στην οργάνωση, κάθε Φεβρουάριο, σειράς εκδηλώσεων για τον «διάσημο» Άγιο που φιλοξενείται εκεί.
Μια κεντρική καλλιτεχνική δράση, με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, και περισσότερες από 20 παράλληλες εκδηλώσεις, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φεστιβάλ «The Island of Love», το οποίο ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου.
Δεκατέσσερα γλυπτά πτηνά, τα «πουλιά», αποτελούν τη φετινή θεματική του φεστιβάλ, θα φιλοτεχνηθούν από καλλιτέχνες, που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.
Την ίδια στιγμή, με εκθέσεις ζωγραφικής και λαϊκής Τέχνης, φωτογραφικές συναντήσεις, θεατρικά δρώμενα και δημιουργικά εργαστήρια, το πλούσιο πρόγραμμα του «The Ιsland of Love» γίνεται προσπάθεια να συμπαρασύρει στους ρυθμούς του, ντόπιους και επισκέπτες της Μυτιλήνης για 14 ημέρες. Αρχής γενομένης από την θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου.
Η τέχνη του γκράφιτι θα συναντήσει την κλασική μουσική, ενώ τρεις μεγάλες συναυλίες το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου με τον Νίκο Ζιώγαλα, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου με τη Νένα Βεντετσάνου και την παραμονή του «επίσημου» εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου στις 13 Φεβρουαρίου με την Έλλη Πασπαλά, πλαισιώνουν την κεντρική εικαστική πρόταση του πιο «ερωτικού» φεστιβάλ του νησιού.
Αποτέλεσμα εικόνας για Μυτιλήνη: Φεστιβάλ «The Island of Love», για τον Άγιο Βαλεντίνο
Εργαστήρια κατασκευής θεατρικών μασκών και κοστουμιών εμπνευσμένες από τα «πουλιά», δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, που εκτός των άλλων θα φιλοτεχνήσουν έναν από τους 14 «φτερωτούς καμβάδες», αλλά και εκδηλώσεις στο κέντρο της Μυτιλήνης, θα σκορπίσουν το μήνυμα της Αγάπης δίνοντας σε όλη την πόλη ένα ξεχωριστό χρώμα.
Το φεστιβάλ The Island of Love, διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική ομάδα ΙΔΕΑ, αποτελεί εθελοντική πρωτοβουλία, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Επιμελητηρίου Λέσβου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
   Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου
19:00 – Εγκαίνια έκθεσης Λέσβιων εικαστικών με τίτλο «Τα Φτερά του Έρωτα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης
(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2 | Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 11πμ-2μμ και 6μμ-9μμ / Σαββατοκύριακα: 11πμ-2μμ)
21:00 – Θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
   Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου
20:00 – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας ΦΕΜ με τίτλο «Φως το Ερωτικόν» στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη της Εύης Σαμπανίκου.
(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2 | Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 7μμ-9μμ (εκτός Τετάρτης) / Σαββατοκύριακα: 11πμ-1μμ και 7μμ-9μμ)
   Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου
20:00 – Εγκαίνια έκθεσης εικονογραφικού κολάζ της Εμινέ Μπερκάν με τίτλο «Ερωτικές Ιστορίες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη του Παύλου Τριανταφυλλίδη.
(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2 | Ώρες λειτουργίας: θα ανακοινωθούν)
   Σάββατο 4 Φεβρουαρίου
11:00 – Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με τη Χαρά Βαϊράμη και τίτλο «Πουλιά» (Μάσκες και κοστούμια)
21:00 – Συναυλία με τον Νίκο Ζιώγαλα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη της Ρενάτας Δαλιανούδη.
   Κυριακή 5 Φεβρουαρίου
11:00 – Αφήγηση παραμυθιών από τη Λίλη Λαμπρέλλη και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με τη Χαρά Βαϊράμη, με θέμα «Ζωγραφίζω ότι άκουσα» στο Θέατρο Αστέγων
   Αποτέλεσμα εικόνας για Φεστιβάλ «The Island of Love»,
   Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
20:00 – Εγκαίνια έκθεσης λαϊκής τέχνης με τίτλο «Έρωτας & Πουλιά» στο Επιμελητήριο Λέσβου.
(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2 | Ώρες λειτουργίας: 11πμ-2μμ και 6πμ-9μμ)
   Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
21:00 – Ρεσιτάλ κλασσικής μουσικής με τη λυρική σοπράνο Μαρία Γαλάνη στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη
Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη του Αθανάσιου Ι. Καλαμάτα.
   Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου
11:00 – Εκδήλωση graffiti στο parking Μυτιλήνης με την επιμέλεια της Μέρσας Αναστασιάδου και τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ντόπιων DJs
(Διάρκεια εκδήλωσης: έως 12/2 | Ώρες: 11πμ-2μμ)
21:00 – Μουσικοθεατρικό δρώμενο με τους Μιχάλη Δουκάκη, Εύα Τσούρου, Αγάθη Κάλτσα, Παναγιώτη Τσετσώνη και Καλλιόπη Τακάκη στο Θέατρο Αστέγων
   Σάββατο 11 Φεβρουαρίου
11:00 – Έναρξη εικαστικής παρέμβασης «Οι γιορτές μας είναι εκρήξεις» της K-Gold Temporary Gallery στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
(Διάρκεια παρέμβασης: έως 13/2 – το έργο θα παραμείνει στον χώρο και μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ | Ώρες: Ώρες λειτουργίας θεάτρου)
11:00 – Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με την Amelia Dolanga, με θέμα «Η έμπνευση της Αγάπης» (ο χώρος θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα www.islandoflove.eu
21:00 – Συναυλία με τη Νένα Βενετσάνου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
   Κυριακή 12 Φεβρουαρίου
11:00 – Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με την Ανίκ Δούνια και την Καίτη Καράκοντη, με θέμα «Τα πουλιά συμπορεύονται»
   Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου
21:00 – Συναυλία με την Έλλη Πασπαλά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
   Τρίτη 14 Φεβρουαρίου
11:00 – «Η Αγάπη είναι Πολύχρωμη» εκδήλωση φιλοτέχνησης έργου από παιδιά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης
20:00 – Εκδήλωση χορού στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (Ερμού)
21:00 – Cocktail Closing Party
Και ο δήμος Λέσβου
Και ο δήμος Λέσβου οργανώνει το δικό του φεστιβάλ με τίτλο «Ο Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης», από 10 έως 14 Φεβρουαρίου
Η οργανωτική επιτροπή καλεί τα ζευγάρια από κάθε τόπο, που επιθυμούν να ταυτίσουν το γάμο τους με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, να έλθουν στη Μυτιλήνη, προκειμένου στην ετήσια ομαδική γαμήλια τελετή που θα πραγματοποιηθεί, με κάθε λαμπρότητα στις 13 Φεβρουαρίου 2017, να τελέσουν δωρεάν τους γάμους τους.
Επίσης καλεί τα ερωτευμένα ζευγάρια από όλη τη χώρα, να συμμετάσχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό ερωτήσεων, που αφορούν στον Άγιο Βαλεντίνο και στη Μυτιλήνη. Ο διαγωνισμός, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν ζευγάρια όλων των ηλικιών που κατοικούν μόνιμα εκτός Λέσβου, θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 2 μετά το μεσημέρι.
Από τους νικητές του διαγωνισμού, θα επιλεγούν με κλήρωση τρία ζευγάρια, που προσκεκλημένα θα φιλοξενηθούν στη Μυτιλήνη από 10 έως 14 Φεβρουαρίου 2017 (δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια ταξιδιού από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη προς Μυτιλήνη και επιστροφή, διαμονή, διατροφή και ξεναγήσεις).
Τα τρία ζευγάρια που θα ταξιδέψουν στη Μυτιλήνη, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις γιορτές, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να βραβευτούν κατά τη διάρκεια της «συναυλίας αγάπης» που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου. Για τη συμμετοχή των ζευγαριών στο διαγωνισμό, απαιτείται η συμπλήρωση όλων των πεδίων της ειδικής φόρμας, η οποία είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λέσβου και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο www.mytilene.gr/valentinos_mytilene_2017 και στη συνέχεια η ηλεκτρονική αποστολή της.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, τόσο για την ομαδική γαμήλια τελετή, όσο και για τον πανελλήνιο διαγωνισμό ερωτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με:
α) τα κεντρικά γραφεία του δήμου Λέσβου, τηλ. 22510 37050, email: ethel.genia@hotmail.com,
β) τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, τηλ. 22510 22143, email: syndesmos1954@otenet.gr,
και γ) το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, τηλ. 22510 37394, email: theatro@mytilene.gr