Thursday, December 14, 2017

ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ


Αίτημα για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα προς την κυβέρνηση είναι έτοιμος να καταθέσει ο δήμος Καλαμαριάς, μετά το πράσινο φως που άναψε, χθες, το δημοτικό συμβούλιο.
Σήμερα καθαρογράφεται η απόφαση - αίτημα για την παραχώρηση συνολικής έκτασης του πρώην στρατοπέδου, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς δεν ενέκρινε το αίτημα η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στη συνέχεια η απόφαση – αίτημα θα αποσταλεί αρχικά ηλεκτρονικά στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα κατατεθεί επισήμως ο φάκελος.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει έτοιμη τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου στους πολίτες της Καλαμαριάς.
Ο δήμος ζητά την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση για 99 χρόνια για έκταση πάνω από 200 στρεμ. από τα 310 που είναι συνολικά του πρώην στρατοπέδου.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να παραχωρηθούν στον δήμο τα 213 στρέμματα που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ήδη έχει επιπλέον 29 στρεμ. δικά του από απαλλοτριώσεις.
Επίσης, ο δήμος Καλαμαριάς ζητά να αποδοθεί ολόκληρο το πρώην «Στρατόπεδο Κόδρα»  απαλλαγμένο από βάρη. Όπως σημειώνει ο δήμος, «οι εκτάσεις εμπίπτουν στον χώρο πρασίνου όπως αυτός καθορίστηκε από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο».
Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο δήμος ζητά το πρώην στρατόπεδο και θέλει να διασφαλιστούν κάποιες προϋποθέσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Θα ζητήσουμε παράλληλα και την υποστήριξη και αρωγή της Πολιτείας και του κράτος για την αξιοποίησή του», υπογράμμισε ο κ. Μπακογλίδης.
Συγκεκριμένα, με την απόφασή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος ζητά:


1.    Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση άνευ ανταλλάγματος όλων των δημοσίων και ανταλλαξίμων κτημάτων στο Δήμο Καλαμαριάς.
2.     Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση άνευ ανταλλάγματος των εκτάσεων του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (Α.Ο.Ο.Α.)» στο Δήμο Καλαμαριάς καθώς και των ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
3.    Τη συντέλεση των υφισταμένων απαλλοτριώσεων με την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαστικά αναγνωρισμένους δικαιούχους, με συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς και των συναρμόδιων Υπουργείων, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω αδυναμίας καταβολής αυτών από το Δήμο Καλαμαριάς.  
4.    Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό  την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων.
5.    Τη σταδιακή απομάκρυνση των υφισταμένων εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ από το χώρο του «Κόδρα».
Τα υπόλοιπα 30 στρεμ. ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος και επιπλέον 10 στρεμ. τα οποία ανήκουν στο ΝΑΤΟ και άλλα τα 20 του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών.
«Η αναγκαιότητα της παραχώρησης καθορίζεται από την θεσμική υποχρέωση της πολιτείας να καταστεί ο χώρος αυτός κοινόχρηστος χώρος πρασίνου υπερτοπικού χαρακτήρα, προς όφελος των κατοίκων όχι μόνο του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά ολόκληρου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει ο δήμος Καλαμαριάς.
Της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είχαν προηγηθεί επαφές του δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη με τους επικεφαλής των παρατάξεων.
Μετά τη δέσμευση του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου και την επίσκεψη τον περασμένο Σεπτέμβριο της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, έτρεξαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Το προηγούμενο διάστημα, με ενέργειες και από το Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και της προϊσταμένης Κατερίνας Νοτοπούλου κινητοποιήθηκαν όλες οι


No comments:

Post a Comment