Sunday, June 18, 2017


Summer places to be in the city

parallaxi
0
Η πόλη το καλοκαίρι μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο σκηνικό ονείρου. Στέκια που μυρίζουν καλοκαίρι, νέες αφίξεις, καινούργια μενού μας προσκαλούν να απολαύσουμε το αστικό θέρος. Μερικά από τα πιο αγαπημένα μας μέρη στη πόλη σε ένα αφιέρωμα οδηγό για αυτό το καλοκαίρι. 
ΦΡΑΤΖAΪΛ
Αυτή είναι η ταράτσα, που άνοιξε πριν επτά χρόνια, τον δρόμο να δούμε την πόλη από ψηλά. Στο Fragile χρωστάμε την εκ των άνωθεν διείσδηση στα μυστικά του Φραγκομαχαλά, με θέα τις στέγες του, τον ουρανό και τον απόηχο της ιστορίας του. Εδώ πάνω ανεβήκαμε δεκάδες φορές τα σκαλιά της παλιάς πολυκατοικίας για αστική απόλαυση. Φέτος το καλοκαίρι βρίσκει την αγαπημένη Ταράτσα απολύτως ανακαινισμένη. Την ανακαίνιση του χώρου επιμελήθηκαν οι Βούλα Παπαδοπούλου και Μυρσίνη Λινού. Με το λευκό να κυριαρχεί και στοιχεία που εκπλήσσουν, αναπάντεχες μνήμες και αφορμές παιχνιδιού. Μαζί με τον πραγματικά ολοκαίνουργιο χώρο έρχονται φορτσάτα και εξαιρετικά νέα κοκτέιλ που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Κορρές και φέρουν εκτός από γεύσεις και ονόματα που ξαφνιάζουν. Δοκιμάστε οπωσδήποτε Persea Americana, Αλέξης Κωστάλας, Discoteca και βάλτε στην ατζέντα σας τα παρακάτω events: 8 Ιουνίου: Slugabed dj set (Ninja Tune, Anticon) UK, 21 Ιουνίου: Music from the machines LIVE ( totsouko, old man talkin’, tengu ni naru) GR, 6 Ιουλίου: Long Arm vs Raslan Gadzhimuradov LIVE (Project Mooncircle) RUS, 7 Σεπτεμβρίου: DJRUM dj set (2nd Dropα Records) UK. Όταν θα βρεθείτε εκεί και αρχίσουν να παίζουν εικόνες από τον προτζέκτορα αφεθείτε στην παραίσθηση του πιο ταξιδιάρικου μέρους για το μυαλό στην πόλη.
*Βαλαωρίτου 29, τηλ: 231 054 7443
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Και το πλοίο φεύγει. Αυτή είναι σίγουρα η ωραιότερη θέα από ταράτσα στην πόλη. Ο Θερμαϊκός πουθενά αλλού δεν είναι στο πιάτο σου τόσο πολύ. Θέα που κόβει την ανάσα και ωραίος κόσμος που συνθέτει το πιο καλοκαιρινό σκηνικό της πόλης στην οροφή του Electra Palace. Ο λόγος όμως που επισκέπτεται κανείς ένα εστιατόριο, πέρα από το στήσιμο και την ατμόσφαιρα του, είναι πάνω από όλα η κουζίνα του. Εδώ οι Ορίζοντες φέτος δίνουν ρέστα. Το μεράκι και η φαντασία του σεφ Κωνσταντίνου Μπαμπάθα δημιούργησαν μια από τις ωραιότερες κάρτες που γευτήκαμε τελευταία στην πόλη. Η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή της χωριάτικης που δοκιμάσαμε, που την ονομάζουν Νέα Ελληνική Σαλάτα δικαίως, μια νότα δροσιάς με τη Βαλεριάνα, εξαιρετική Burrata Caprese, ντάκος Αστυπάλαιας με απάκι κοτόπουλο, χταποδάκι ψητό με χούμους, στριφτάρια με λαχανικά εντελώς καλοκαιρινά, θεϊκή para negra με πουρέ γλυκοπατάτας, ένα φιλέτο μόσχου με μαστέλο Χίου και σπαράγγια και μια καρυδόπιτα που τα σπάει. Μαζί με μια εκπληκτική λίστα cocktails που σε παίρνουν μαζί.
*Roof Garden Electra Palace, τηλ. 2310294000
TGI FRIDAYS
Στην πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου τα TGI Fridays™ μας καλούν να πάθουμε… Mexiquila! Το αγαπημένο μας στέκι που μας έχει «κακομάθει» με τα πεντανόστιμα φαγητά και ποτά, αλλά και τις καλοκαιρινές του εκπλήξεις, θα μας ταξιδέψει μέχρι το πολύχρωμο Μεξικό, δημιουργώντας κολασμένες επιλογές από αυθεντικές γεύσεις της Λατινικής Αμερικής, που θα μας κάνουν να αναφωνήσουμε “Oh Madre Mia! Έπαθα Mexiquila! ”. Nachos με χειροποίητα, τραγανά tortilla chips, επικαλλυμένα με πικάντικο κιμά, σιγομαγειρεμένο με πιπεριές chipotle και tequila και συνοδεία από queso cheese sauce & φρέσκο guacamole, τέσσερις διαφορετικές γεύσεις λαχταριστών Tacos για όλα τα γούστα: Chicken & Pepper Tacos, Chimichurri Pork με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, Beef Brisket και Jalapeno Cream Brisket Tacos με αβοκάντο και κατσικίσιο τυρί, χειροποίητο Fried Burrito με πικάντικο μοσχαρίσιο κιμά και Spanish rice και τα Churros, μεξικάνικους λουκουμάδες, πασπαλισμένους με ζάχαρη και κανέλα! Μαζί με τρια ξεχωριστά cocktails, Watermelon Margarita με καρπούζι και νέκταρ αγαύης, Pink Chili Margarita με ροζ γκρέιπφρουτ και σιρόπι τσίλι ή Εl Burro με σπιτικό σιρόπι ginger και φρέσκο χυμό λεμονιού
*TGI Fridays, Πλ. Αριστοτέλους 3, τηλ: 231 024 2914 & Med. Cosmos. 11ο χλμ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, τηλ: 2310 473 760
BLACKLIME
H πιο νέα και εντυπωσιακή άφιξη αυτού του καλοκαιριού στην αυλή του Mediterenean Cosmos είναι το Blacklime. Αδερφάκι του αγαπημένου σημείου στον ημιόροφο του Notos στην Τσιμισκή, απέκτησε εδώ μια brasserie έξω καρδιά! Με μπαλκόνι και θέα στο πάνω μέρος εκπληκτική, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, για τα ζεστά μεσημέρια και θέα στην περατζάδα κάτω για τα πρωϊνά και τα απογεύματα. Ιδανικά χαλαρό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με τέλειους καφέδες και χυμούς απολαυστικούς ή σπιτική λεμονάδα και να συνεχίσεις με brunch, lunch ή dinner από μια εξαιρετική κάρτα που οι τιμές της είναι πραγματικά μοναδικές. Απίθανη μπριζόλα γάλακτος, λαχταριστά ζουμερά burgers, ριζότα απολαυστικά, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών και πολλά άλλα υπέροχα πιάτα για ένα διάλειμμα μέσα στη μέρα ή για την ιδανική κατάληξη της ημέρας με παρέα. Φυσικά το προτιμούν για bussines lunch όσοι εργάζονται στις γειτονικές επιχειρήσεις της περιοχής και για κοκτέιλ όσοι επισκέπτονται τα village. Η πιο φρέσκια πρόταση στα ανατολικά αυτό το καλοκαίρι.
*Εμπορικό κέντρο Med. Cosmos, τηλ: 231 038 3332 & Εμπορικό κέντρο Notos Galleries, Τσιμισκή 24, τηλ: 231 026 0197
THRIA
Στην απόληξη της νέας παραλίας τo αγαπημένο Thria εγκαινίασε αυτό το καλοκαίρι μια νέα ιδέα μεσημεριάτικης γευστικής απόλαυσης. Με τα τραπεζάκια του έξω σερβίρει ένα εξαιρετικό μενού, συνδυάζοντας την αγάπη του chef του, Δημήτρη Τασιούλα, για γαστρονομία υψηλών απαιτήσεων με την απλότητα των εαρινών ημερών και μιας μεσημεριάτικης συνεύρεσης για ένα ουζάκι. Με θέα τη θάλασσα, στον υπέροχο κήπο του, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, τα μεσημέρια μια μοναδική απόλαυση σε μοναδικές τιμές. Στην απόληξη της νέας παραλίας, με θέα τη θάλασσα και απόλυτα καλοκαιρινό ύφος στο στήσιμο ξαναβάζει τα μεσημέρια στους θαλασσινούς προορισμούς μας. Δοκιμάστε σαλάτα με κόκκινες φακές, σκουμπρί και μους από αυγά ρέγγας, κρητικό ντάκος με κάπαρη, φέτα και φρέσκια ρίγανη, μπαρμπούνια τηγανιτά με μαγιονέζα σαφράν και άλλα απολαυστικά πιάτα.
*Μαρίας Κάλλας 1, Ποσειδώνιο, T: 231 082 1120
ΓΙΑΣΕΜΙ
Αυτό το καλοκαίρι σε ένα σκηνικό νησιού, στον πεζόδρομο πίσω από τη ΧΑΝΘ, το αγαπημένο καφενείο μετά από ενδελεχή έρευνα σε μικρούς παραγωγούς και λαϊκές αγορές της πόλης βρήκε εκείνα τα υλικά και τα προϊόντα με τα οποία συνέθεσε το παζλ του νέου καλοκαιρινού μενού. Δοκιμάστε πεντανόστιμες baby πατατούλες με σπανάκι και φέτα, το λουκάνικο τηγανιά με κρασί και σύκα και φυσικά τα κεφτεδάκια, καπνιστή πέστροφα με κόκκινη καπνιστή μαγιονέζα, έναν άπαιχτο γαύρο σαγανάκι, τις γαριδούλες με το ούζο και το εστραγκόν, ένα κουσκουσάκι με χταπόδι άλλο πράμα, το μιρμιτζέλι της Καλύμνου, η πιατέλα εδεσμάτων και η καπνιστή πανσέτα με μελωμένες πατατούλες, το παρχαροτύρι και άλλα νόστιμα. Διακοπές στην πόλη.
*Τσόπελα 4, τηλ. 2315316300
BRIZOLA
Για τη μετατροπή μιας παλιάς ξυλαποθήκης στο πιο νέο gastro trend της πόλης εργάστηκε ο πολυμήχανος Γιώργος Κώστογλου μαζί με τους σπουδαίους σκηνογράφους-αρχιτέκτονες Γιώργο Γαβαλά και Γιάννη Μουρική και τον εικαστικό Λάζαρο Πάντο. Στο υποβλητικό εσωτερικό ή στη μεταβιομηχανική αυλή του απολαμβάνεις μια εντυπωσιακή πρόταση για απόλαυση του κρέατος. Από το απίστευτο με το χέρι κομμένο Καρπάτσιο με μους αγριοράπανο, που κόβεται μπροστά στα μάτια σου, μέχρι τα γλυκάδια στον τεντζερέ με μάραθο-καρότα-πατάτες-γλυκοπατάτες, την ουρά του μόσχου breze με τσάτνι λεμονιού, την θεϊκή κρεατόσουπα από μάγουλα και ουρές, ένα burger αληθινή εμπειρία 220 γραμμαρίων φτιαγμένο από χοντροκομμένο κιμά ζουμερό και τρυφερό όσο δεν παίρνει. Ένα συκώτι tagliata με σάλτσα ζεστής μουστάρδας. Η απόλυτη θρησκεία του κρέατος στην αποθέωση της. Και μια επαρκέστατη και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών να σε αποπλανεί μαζί με το τοπίο της Δύσης που πάντα μας γοήτευε.
*Νικ. Μαντζάρου 18 & Κώττα Ρούλια (απέναντι από το parking του One Salonica), Τηλ. 2310532800
ΙΩΝΟΣ
Αυτό είναι το απόλυτο μπαλκόνι να νοιώσεις πως είσαι σε κατάστρωμα πλοίου. Σχεδόν στο λιμάνι, με το σιδερένιο κατάρτι απέναντι να σε πείθει ότι σαλπάρεις. Γευστικά σαλπάρεις σίγουρα σε μια από τις πιο νόστιμες κάρτες της πόλης αυτό το καλοκαίρι στην πλατεία Ελευθερίας. Ένας εξαιρετικά καλαίσθητος χώρος που τον λούζει το φως και κυριαρχεί το ξύλο μέσα και ένα μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα έξω. Ταλαγάνι και τριλογία μπρουσκέτας από ορεκτικά μαζί με πλουμιστή σαλάτα από μεσκλάν, ή και μια έξοχη πράσινη με κοτόπουλο και τσιπς από παστράμι. Λαχταριστό ριζότο ντολμαδάκι με φρέσκα μυρωδικά, στριφτάρια με μανιτάρια πορτσίνι, άλλο πράμα, χοιρινά ριμπς γλασσαρισμένα με μέλι, φιλέτο πετεινού με φασκόμηλο, τέλειος σολωμός με πορτοκαλόμελο και γιαχνερά χόρτα. Νότες παράδοσης με σύγχρονη προσέγγιση. Εδώ φυσικά δοκιμάζεις μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης που σίγουρα δεν έχεις δοκιμάσει αλλού και ολοκληρώνεις με συγκλονιστικά γλυκά.
*Ιώνος Δραγούμη 3, Πλατεία Ελευθερίας, Τηλέφωνο: 231 051 4545
ΓΙΟΜΑ
Στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς, στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, συνεχίζει διαρκώς να πειραματίζεται με νέες γεύσεις, διατηρώντας όμως την προσήλωσή του στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας. Μέσα από τα πιάτα θα ταξιδέψετε σε πολλές γωνιές της ελληνικής γης, από Κάλυμνο και Πάικο μέχρι Ελασσόνα και Κερκίνη, αφού ο ιδιοκτήτης αναζητά σε όλη την Ελλάδα καθετί εκλεκτό.Το μινιμαλιστικό περιβάλλον του μαγαζιού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πλούσια πιάτα που θα απολαύσετε εκεί. Τα ψάρια είναι πάντα φρέσκα, ενώ τα θαλασσινά είναι ένα πάντρεμα παραδοσιακών συνταγών και μοντέρνας κουζίνας που φαντάζεται και δημιουργεί καθημερινά η σεφ Μαρία Σέφα. Το κριθαρότο θαλασσινών και τους χταποδοκεφτέδες, τα παστουρμαδοπιτάκια, τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς και τα ντολμαδάκια, συνταγή της Μικρασιάτισσας γιαγιάς. Μην ζητήσετε όμως τη συνταγή, είναι οικογενειακό μυστικό, όπως και αυτή για τα κεφτεδάκια, το δημοφιλέστερο πιάτο του μαγαζιού. Συνοδέψτε τα με κρασιά από το Αμύνταιο, αλλά αν πάλι προτιμάτε τσίπουρο, μη διστάσετε να δοκιμάσετε το χύμα τσίπουρο από τον Αμπελώνα Λάρισας από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Και φυσικά μπορείτε να πάρετε μαζί σας το κατοικίδιό σας, αφού στο γιόμα θα συναντήσει ένα φιλικό περιβάλλον, μία ποτίστρα για νερό και σίγουρα μία λιχουδιά…!
*Φιλίππου 36, Θεσσαλονίκη, τηλ 231 022 5804
ΝOSTISSIMO
Η εξαιρετική ιδέα δυο Γερμανών να αφήσουν το βροχερό Αμβούργο και να ανοίξουν στο Μπαξέ Τσιφλίκ, πλάι στη θάλασσα, ένα ωραίο εστιατόριο που απολαμβάνεις ελληνικά παλαιωμένα τσίπουρα, ελληνικές εκδοχές τάπας με ουζομεζέδες φτιαγμένους από πρώτης τάξεως πρώτες ύλες που αναζητά η Γκάμπι σε Έλληνες παραγωγούς και κτήματα. Κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, με την πόλη απέναντι να λάμπει, απάκι, σύγκλινο, ψαροκεφτέδες, καβουρμάς, λαβράκι μπουρδέτο και μια σειρά άλλες λιχουδιές στο ιδανικό καλοκαιρινό περιβάλλον.
*Π. Κουντουριώτη 43, Παραλία Ν. Επιβατών, Tηλ. 23920 245685
Allegro
Στην οροφή του πιο μοντέρνου κτιρίου της πόλης, σχεδιασμένου από το διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, σε ένα μπαλκόνι κυριολεκτικά συνώνυμο καταστρώματος πλοίου που κόβει την ανάσα, στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ήρθε αυτό το καλοκαίρι το Allegro να πρωταγωνιστήσει στα στέκια της πόλης. Με θέα συγκλονιστική στην πόλη απέναντι και στις παραλίες της Κρήνης και της Αρετσούς στο βάθος, δωρεάν parking στο parking του Μεγάρου και άπειρες επιλογές που ξεκινούν από ένα απογευματινό καφέ στο ηλιοβασίλεμα και φτάνουν σε ένα κυριακάτικο brunch το πιο θεαματικό νέο στέκι της πόλης έφτασε. Ιδανικό μέρος για επαγγελματικά γεύματα, open bar καλέσματα, κοινωνικά events και τέλειο socializing.
*Κτήριο Μ2, Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τ. 2310 896081
ΤZAKI – HO
H έκπληξη της χρονιάς στο Χορτιάτη στην καλοκαιρινή εκδοχή είναι το ίδιο συναρπαστική. Σε ένα κήπο στην εξοχή, έναν από τους καλύτερους της πόλης απολαμβάνεις πραγματικό country φαγητό και αίσθηση εξοχής, μόλις είκοσι λεπτά από τη Χαριλάου! Μετά από ένα λαμπρό χειμώνα που κέρδισε τις εντυπώσεις για την κουζίνα και τη λίστα των κρασιών, η καλοκαιρινή εκδοχή του είναι πραγματικά συναρπαστική. Για κλείσιμο θεϊκό ριζόγαλο σε μια εκδοχή που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ πουθενά. Από κλασικά παϊδάκια μέχρι απαιτητική ταλιάτα και από την καπνιστή μπριζόλα μέχρι ένα συγκλονιστικό συκώτι, το κρέας βρίσκει εδώ την αποθέωσή του στον φυσικό του χώρο. Την εξοχή. Αν είχατε στο νου σας να της ή του προσφέρετε ένα private dinning σας κάνουν το όνειρο πραγματικότητα μέσα στην κάβα αρκεί να το ζητήσετε εγκαίρως. Οι νύχτες του καλοκαιριού που η πόλη θα φλέγεται έχουν εδώ προορισμό δροσιάς και σκηνικού παραμυθιού.
*Δράγου Αποστόλου 2, Χορτιάτης, τηλ 231 034 9266
Εσπεράντο Αργοφαγείον
Κατάφερε να βάλει χαλαρά την Τούμπα στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης δημιουργώντας μια πρόταση ενός ιδανικού τόπου για να γευματίσεις, να απολαύσεις μουσικές εξαιρετικές, live ή djs, να γευτείς μοναδικά τσίπουρα, κρασιά, ρακές και να βρεθείς στην ωραιότερη και πιο πολύχρωμη αυλή του καλοκαιριού. Με προϊόντα από φάρμες, αγροκτήματα και παραγωγούς που εκπλήσουν, αλλαγές στην κάρτα κάθε βδομάδα, μοναδική μίξη στοιχείων στεργιάς και θάλασσας. Από το καλοκαιρινό σπαγγέτι με τα ντοματίνια και την παρμεζάνα, έως τα φιλετάκια του κοτόπουλου με το πορτοκάλι το μέλι και το φυστίκι. Δικαιώνοντας κάθε μέρα το αξίωμα τους που λέει πως δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά η πολύπλοκα αριστουργήματα Απλώς καλό φαγητό από φρέσκα υλικά. Τα live της Πέμπτης σε ταξιδεύουν από την Κρήτη μέχρι το Buenos Aires και η αίσθηση πως απέδρασες σε έναν άλλο τόπο κυριαρχεί.
*Επταλόφου 14, Κ. Τούμπα, τηλ 2310914231
Roots
Ένα χορτοφαγικό πολύχρωμο διαμάντι που λάμπει στην Άθωνος. Τα καλοκαίρια στον καταπράσινο πεζόδρομο με θέα τα παλιά διατηρητέα κτίρια των αρχών του προηγούμενου αιώνα, στα αναπαυτικά μαξιλάρια και με συντροφιά τις εξαίσιες μουσικές του, το πιο αγαπημένο vegan place της πόλης παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι ένα ανανεωμένο μενού που συναρπάζει γευστικά. Εκπληκτική μελιτζάνα με guacamole, portobello ribs με σάλτσα burbeque, μακαρονοσαλάτα με vegan τόνο στα new entries. Φυσικά τα κλασικά τους spring rolls, η καπονάτα μελιτζάνα, το κόκκινο curry με τα λαχανικά, το all time classic falafel, τα burger λαχανικών! Τον κατάλογο τον επιμελήθηκε ο Μάνος Γρηγοροπουλος που ανανέωσε θεματικά το ενδιαφέρον μας για τη χορτοφαγική κουζίνα. αναφέρουμε και την ανανεωμένη cocktail list που έχει από Mai Tai μέχρι Summer Sour και Mexican.
*Παπαμάρκου και Μπαλάνου γωνία, Άθωνος, τηλ. 231 026 8063
Cosmopolitan
Ένας ολοκαίνουργιος λόγος για να κατέβεις στην ωραιότερη πλατεία των Βαλκανίων. Η Αριστοτέλους αποκτά νέο προορισμό που διαθέτει τον κοσμοπολιτισμό ενός πραγματικά εξαιρετικού στεκιού για καφέ, κοκτέιλ ή light lunch φτιαγμένο από έναν άνθρωπο που έχει στήσει μερικά από τα πιο πετυχημένα μαγαζιά της πόλης, τον Θόδωρο Δοϊρανλή. Σαλάτες, pasta, ριζότο, club sandwitch, σε εξαιρετικά προσεγμένα πιάτα, ιδανικά για μια μεσημεριανή απόδραση από το γραφείο ή μια στάση στη βόλτα του κέντρου αλλά και το απόλυτο βραδυνό δείπνο με θέα το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της πόλης, τη στιγμή που ο ήλιος σβήνει μέσα στη θάλασσα και μεταμορφώνει το Θερμαϊκό σε υπερθέαμα.Από την πρώτη μέρα του έγινε στέκι των bon viveurs της πόλης που βρήκαν εδώ το class που έλειπε από την πλατεία και ένα λόγο για την βάλουν ξανά στο χάρτη τους. Ιδανικό και για business lunch. Σπαγγέτι, μπρουσκέτες και σαλάτες, κρεατικά και ψαρικά με την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Σπάρτακου.
*Πλατεία Αριστοτέλους, τηλ. 2316007575
Καντίνα Ντερλικατέσεν
Καθώς διασχίζεις τον Περιφερειακό και φτάνεις στο ύψος της εξόδου για Πυλαία, μια υπέροχη καντίνα σε υποδέχεται. Παροπλισμένη για χρόνια σε Λούνα Παρκ ανασκευάστηκε ώστε να μοιάζει με ένα σκηνικό ταινίας, ειδικά όταν σουρουπώνει και πλησιάζεις και έχουν ανάψει οι χρωματιστές λάμπες τριγύρω θαρρείς πως θα εμφανιστούν ήρωες από road movie του Τζάρμους. Εκεί λοιπόν τους τελευταίους μήνες γίνεται λαϊκό προσκύνημα. Διότι οι άνθρωποι έχουν την απάντηση του τι σημαίνει street food το 2017. Ο ισπανικός φούρνος με το κάρβουνο στους 400 βαθμούς και δοκιμάζεις εξαιρετικές φουρνιστές πατάτες γεμιστές με αυγό και λουκανικάκια, το greatest hit Κοσμικόν, φιλετάκι διπλωμένο σε τορτίγια με ωραία σος, το χορτοφαγικό Φιλοζωϊκόν με λαχανικά και μανιτάρια αγκαλιά με σος φέτας ή τα γνωστά σουβλάκια από χαλούμι ή λαχανικά, την ενεργειακή μπάρα, όνομα και πράμα. Επίσης η ιδέα του Cantinato της μπακέτας των 40 εκατοστών που εισάγουν με όποιο κρεατάκι επιθυμείς εντός, πανσέτα, σουβλάκι ή χοιρινό αποτελεί ένα πλήρες γεύμα και αναλόγου τύχης είναι το hot dog με επιλογή Τρικαλινού, Νυρεμβέργης ή Τζουμαγιάς. Καθώς φεύγεις για τα καλοκαιρινά προάστια ή τη Χαλκιδική ή απλά περνάς τον περιφερειακό, κάνε στάση σε έναν νέο δροσερό σημείο που πρέπει να γνωρίσεις.
*Περιφερειακός, έξοδος Πυλαίας, Τηλ. 2310300064
Καφέ Λαογραφικού Μουσείου
Με διαφορά ένα από τα πιο ξεχωριστά μέρη στην πόλη να απολαύσεις τον καφέ, το ποτό ή ένα ωραίο πιάτο. Μια όαση χαλάρωσης στη λεωφόρο των εξοχών, ο κήπος του Λαογραφικού Μουσείου. Με τις τεράστιες φτελιές, τις πολύχρονες δάφνες, κρύβει ένα καφέ στην αυλή του όμορφου κτιρίου με ιστορία αιώνων. Στα 1890 ο Κάρολος Ασλάν έχει εκεί την κατοικία του, από τις πρώτες χρονικά στη οδό Εξοχών, συνταιριασμένη με ένα μεγάλο κήπο. Το 1904 ο Γιακό Μοδιάνο γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης. Κατασκευάζει στη ίδια θέση την έπαυλη Μοδιάνο που σήμερα στεγάζει το ΛΕΜΜΘ και διατηρεί τον κήπο, που μας φιλοξενεί πια όλους στη δροσερή αυλή του. Ο Βασίλης Τσούζης έστησε τα τελευταία χρόνια έναν ατμοσφαιρικό χώρο που λατρεύει η γειτονιά και επισκέπτεται όλη η πόλη. Θυμίζει όλα εκείνα τα μέρη που αγαπάμε σε ανάλογα κτίρια του εξωτερικού. Με επιλογές από εκλεκτά ελληνικά κρασιά και μπύρες και εξαιρετικά πιάτα να τα συνοδεύσουν απολαμβάνεις εδώ την πιο art friendly εκδοχή της πόλης παρέα με παραστάσεις, live και αναπάντεχα events.
*Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Βασ. Όλγας 68, Τηλ. 2310830591
Γιουκάλι
Το πιο ατμοσφαιρικό καφενείο του κέντρου στην κατεβασιά της Εθνικής Αμύνης, κάτω από τη σκιά των δέντρων της, με το αεράκι που κατεβαίνει από την Άνω πόλη ως το Λευκό Πύργο να δροσίζει το αστικό κατακαλόκαιρο το Γιουκάλι υποδέχεται το πρώτο του καλοκαίρι με νέες πινελιές στο ενδιαφέρον του μενού. Καινούργιες σαλάτες με κοτόπουλο ή σολωμό, φιλετάκια σούπερ, χοιρινά ή κοτόπουλου και ανάλογα με τη μέρα πιάτα που έρχονται να σε κάνουν να μην πλήξεις ποτέ. Παρέα με ρακές, παγωμένες μπύρες και ποτά και το πιο παρεϊστικό περιβάλλον που γνωρίσαμε στην πόλη αυτή τη χρονιά. Από νωρίς το πρωί με καφέδες μέχρι αργά το βράδυ όταν παρέες από τα γειτονικά θέατρα μαζεύονται εκεί μετά την παράσταση για το τελευταίο ποτό της ημέρας.
*Εθνικής Αμύνης 6, Τηλ: 2310220310
Χοζεβά 
Καθώς το καλοκαίρι στην πόλη φουντώνει τα πρωϊνά στο πολύβουο Καπάνι, αλλά και οι νύχτες με θέα την ιστορική αγορά δείχνουν ένα προορισμό. Το αγαπημένο μας Καφενείο με φοβερή δροσιά τα μεσημέρια εντός και χάζι στον κόσμο που πηγαινοέρχεται στον ομφαλό της πόλης και θεαματική παρουσία στον πεζόδρομο κάτω από τα αστέρια καθώς νυχτώνει, με μουσικάρες στα αυτιά σας και ρακή στο ποτήρι. Μια ρακή που μπορεί να σε στείλει στην Αμοργό. Αφού αν πιείτε αυτό το καλοκαίρι στο Χοζεβά Ψημένη Ρακή Αμοργού θα διεκδικείστε 2 ακτοπλοϊκά εισιτήρια με επιστροφή για Αμοργό, καθώς και αξεσουάρ για τις διακοπές σας. Μαζί τα εξαιρετικά τους πιάτα που τη συνοδεύουν και μερικά αναπάντεχα live που δεν πρέπει να χάσετε.
*Σπανδώνη 5, Καπάνι, τηλ 231 027 7833


No comments:

Post a Comment