Monday, June 12, 2017

NEYK SUBMARINE

Πόσο απλησίαστο όνειρο είναι ένα πολυτελές ιδιωτικό υποβρύχιο;

Σε συνεργασία με τις Rolls-Royce, MTU και Bosch, η φαντασίωση κάθε μεγιστάνα δεν είναι καθόλου μακρινή...

Τα μεγάλα, πολυτελή υποβρύχια που θα μπορούσαν να καταδύονται σε πολύ μεγάλα βάθη ήταν ανέκαθεν μία φαντασίωση πολλών ονειροπόλων του πλανήτη από την εποχή κιόλας που ο Ιούλιος Βερν, το 1870, δημοσίευσε τις «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» και τις περιπέτειες του Ναυτίλου. Έως σήμερα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο συγκεκριμένο τομέα αλλά τα περισσότερα ιδιωτικά υποβρύχια που κατασκευάζονται είτε είναι πολύ μικρά σε μέγεθος είτε βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Υπάρχει όμως μια που υπόσχεται να κάνει τη φαντασίωση πραγματικότητα καθώς ανακοίνωσε πως κατασκευάζει ήδη ένα πολυτελές, πρωτότυπο μοντέλο σε ολλανδικό ναυπηγείο.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ocean Submarine σε συνεργασία με τις Rolls-Royce, MTU και Bosch, κολοσσοί στο χώρο τους, συνεργάζονται για την κατασκευή του 20 μέτρων υποβρυχίου Neyk, σταθερής ατομοσφαιρικής πίεσης, ταχύτητας 15 κόμβων και κατάδυσης σε βάθος έως και 150 μέτρα, που θα μπορεί να μεταφέρει 12 άτομα. Το υποβρύχιο σκάφος που θα διαθέτει μεγάλα παράθυρα-καμάρες σαν του Ναυτίλου, εσωτερικά θα μοιάζει με αεροσκάφος, στην κλασική του σχεδίαση και στις διαστάσεις ενός ιδιωτικού -μεσαίου- αεροπλάνου, θα διαθέτει ισχυρό κλιματισμό, μπαρ, βιβλιοθήκη, αποθήκη και όποια άλλα συστήματα διαθέτουν και τα κανονικά υποβρύχια. Επιπλέον, η διακόσμηση θα είναι αποκλειστικό μέλημα του αγοραστή, όπως και η επιλογή των επίπλων και των υπολοίπων ανέσεων.
Φτιαγμένο από χάλυβα, το πρώτο μοντέλο ειπλέχθηκε μετά από τρεις σχεδιαστικές προτάσεις στις οποίες έπαιξε -φυσικά- σημαίνοντα ρόλο η συμπεριφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής μηχανικό της Ocean Submarine, το υποβρύχιο Neyk στηρίχτηκε κατά πολύ στις γνώσεις και την εμπειρία του βασιλικού Ολλανδικού Ναυτικού αλλά και της NASA, κυρίως στην εσωτερική και εξωτερική ενίσχυση της ατράκτου για να αντέχει τις υψηλές πιέσεις και τις μεγάλες αυξομειώσεις.
Το πρωτότυπο υποβρύχιο Neyk προβλέπεται να παρουσαστεί τον Ιανουάριο του 2018 και η εταιρεία υπολογίζει πως θα μπορεί να δημιουργήσει τρία διαφορετικά -σε διαστάσεις- μοντέλα και δύο επιπλέον για μικρότερα βάθη. Τέλος, το Neyk θα μπορεί με κατάλληλη προσαρμογή να προσαράζει σε αμμουδερές παραλίες, ενώ και το μπροστικό του μέρος, εκεί που θα βρίσκεται ένας κώνος, θα αξιοποιείται και ως χώρος παρατήρησης.

No comments:

Post a Comment