Saturday, June 17, 2017

CASTLE OF LA CROIX DES GARDES

Στην μυθικη επαυλη που περπάτησε ξυπόλητη η Grace Kelly

Βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια διαθέσιμη προς πώληση από τους ιδιοκτήτες του Perrier 

Χτισμένο σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Γαλλικής Ριβιέρας, με πανοραμική θέα προς τις Κάννες, στα νησιά του κόλπου αλλά και των Άλπεων στο βάθος, βρίσκεται το Κάστρο του «…la Croix des Gardes», μία από τις μεγαλύτερες επαύλεις της περιοχής και χωρίς αμφιβολία η πιο εντυπωσιακή. Πρόκειται για ένα πραγματικό αξιοθέατο της περιοχής που συναντά κανείς διασχίζοντας την Avenue Jean de Noailles, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή που αποτελεί και πάρκο απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Μάλιστα, στην ίδια έκταση, βρίσκονται τέσσερις ακόμα φημισμένες επαύλεις-παλάτια, τα «Maquis», «Roquebillière», «Cèdre» και «Brougham».
Στη σύγχρονη ιστορία, ο πρώτος που ήρθε στην περιοχή, αποκτώντας τίτλους ιδιοκτησίας και συνδέοντας αρκετά χρόνια από τη ζωή του με τις Κάννες, ήταν ο Λόρδος Henry Brougham, ένας σπουδαίος Εγγλέζος πολιτικός, επικεφαλής των Φιλελευθέρων και συγγραφέας ο οποίος έδωσε στο κτήμα το όνομα μιας από τις κόρες του, της Eléanore-Louise. Δύο χρόνια αργότερα, ο Βρετανός Στρατηγός John Taylor ξεκίνησε να κατασκευάζει το Κάστρο του «Αγ. Γεωργίου» και έτσι σήμερα η συγκεκριμένη περιοχή, εξαιτίας των Εγγλέχων που λάτρεψαν τη Γαλλική Ριβιέρα και έκτισαν τις βίλες «Villa Rothschild», «Castle Vallombrosa» and «Villa Romée», ονομάζεται και «Αγγλικό Κουρτέτο».
Η έπαυλη πήρε τη σημερινή της μορφή το 1919 όταν ένας Ελβετός βιομήχανος και αριστοκράτης στην καταγωγή, ο Paul Girod, αγόρασε την κορυφή του περίφημου λόφου και έκτισε ένα εντυπωσιακό ανάκτορο, σε φλωρεντιανό στυλ, στο κέντρο σχεδόν της έκτασης των 100 στρεμάτων, το οποίο εκείνη την περίοδο είχε εκπληκτικής ομορφιάς κήπους και το ονόμασε «…la Croix des Gardes». Έξι χρόνια αργότερα, ο δημιουργός των κοσμημάτων Burma, απέκτησε όλη την έκταση και τη διατήρησε μάλιστα μέχρι το 1960. Όλη αυτή την περίοδο, στο σατό και κυρίως στους κήπους του, έγιναν μεγάλες αλλαγές, κυρίως από τον επικεφαλής κηπουρό William Crot αλλά και πολύ αργότερα, το 1970 όταν η έπαυλη πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας του φημισμένου Perrier.Μάλιστα, την συγκεκριμένη περίοδο, οι νέοι ιδιοκτήτες, προσλαμβάνοντας τον αρχιτέκτονα Alan Gore, προσέδωσαν στην έπαυλη και στο σατό ένα νέο, πιο κλασικής αρχιτεκτονικής στυλ, εμπνευσμένο από τον Βενετσιάνο Andrea Palladio, με τις ελληνορωμαϊκές επιρροές να κυριαρχούν παντού.
Το κάστρο των 1.200 τετραγωνικών μέτρων, τα μέσα της δεκαετίας του ’50, έκοβε πραγματικά την ανάσα όλων των επισκεπτών του, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στη λάμψη των Καννών. Μάλιστα, υπήρξε η σκέψη να φιλοξενηθεί εκεί και το περίφημο κινηματογραφικό φεστιβάλ αλλά εξαιτίας της απόστασης από την θάλασσα, προτιμήθηκε η Κρουαζέτ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι ο θρυλικός σκηνοθέτης Alfred Hitchcock θέλησε να κάνει εκεί κάποια από τα γυρίσματα της ταινίας του «To Catch a Thief». Η ιστορία θέλει την 26χρονη τότε Grace Kelly, πρωταγωνίστρια της ταινίας δίπλα στον Cary Grant, να ερωτεύεται παράφορα το μυθικό σατό και να περνάει ατελείωτες ώρες στους κήπους και στην πισίνα του. Ένα χρόνο αργότερα, το 1956, η Kelly θα εγκατέλειπε για πάντα την κινηματογραφική καριέρα για να παντρευτεί τον Πρίγκιπα του Μονακό, Ρενιέ.
Σήμερα, το περίφημο «Castle of la Croix des Gardes» βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια διαθέσιμο προς πώληση από τους ιδιοκτήτες του Perrier, με τιμή, που ξεκινά από τα 53,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δημοσίευμα, στην εφημερίδα Le Figaro. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι η έπαυλη διαθέτει 13 υπνοδωμάτια-σουίτες, ξεχωριστό κτήριο για καλεσμένους και βέβαια το δικό του προσωπικό που μετρά περισσότερους από 30 εργαζομένους.

No comments:

Post a Comment