Friday, July 3, 2015

ΟΙ ΠΕΧΛΙΒΑΝΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΙΡΝΕ ΠΑΛΕΥΟΥΝ 650 ΧΡΟΝΙΑ -ΚΑΘΕ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ


Στις αρχές του μήνα Ιούλη, ξένοι επισκέπτες πλημμυρίζουν την πόλη Εντίρνε (Ανδριανούπολη) της Τουρκίας, παρασυρμένοι από την επιθυμία να γίνουν μάρτυρες της ιστορίας. Η πόλη, η οποία κάποτε, για κάποιο διάστημα ήταν και πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακόμη και σήμερα έχει γεγονός το οποίο προσελκύει μεγάλη προσοχή. Ξεκινώντας από το 1362, σ΄αυτήν τη μικρή πόλη του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας, πραγματοποιείται το παραδοσιακό τουρνουά πάλης των Πεχλιβάνων. Η όλη εκδήλωση αποτελεί σημαντικό γεγονός για τον τοπικό πληθυσμό, επειδή αυτοί οι αγώνες θεωρούνται ως το παιότερο αθλητικό τουρνουά στον κόσμο, το οποίο πραγματοποιείται χωρίς διακοπή, κάθε χρόνο, εδώ και 650 έτη.
“Πάλη στο λάδι” είναι το όνομα που έχει το άθλημα αυτό στις δυτικές χώρες. ” Pehlivan ” (Πεχλιβάν) – παλαιστής, είναι η ρίζα του ονόματος στην Τουρκία και γενικά στο Βαλκανικό χώρο. Για να είναι κάποιος πραγματικός πεχλιβάνης (παλαιστής), δεν αρκεί να είναι μόνο καλός στην πάλη. Προϋπόθεση αποτελεί το γεγονός ο παλαιστής να είναι σεβαστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία του και να έχει αποδείξει εκεί ότι πρόκειται για τίμιο άτομο, με υψηλές ηθικές αξίες και μετριοφροσύνη. Επίσης, θα πρέπει να έχει περάσει ορισμένο χρόνο της ζωής του ως μαθητής, ως βοηθός μεγάλου μάστορα του αθλήματος της περιοχής του και έπειτα μπορεί να έχει το δικαίωμα να πει ότι αξίζει να περπατήσει το “ Δρόμο των πεχλιβάνων “.
Οι αγώνες πάλης αποτελούν πραγματικό θέαμα. Εξαιτίας του ελαιόλοδου με το οποίο  αλείφονται ολόκληροι πριν την έναρξη του αγώνα, οι αθλητές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στο να καταφέρουν να πιάσουν με λαβές τους αντιπάλους τους. Από αυτό επέρχεται και η τακτική “ χέρια στα παντελόνια “. Ο παλαιστής κρατά τον αντίπαλο από τα κοντά παντελόνια του και προσπαθεί να το μετατοπίσει από την ισορροπία του και όταν αυτό συμβεί, ακολουθεί ο τελετουργικός χορός της νίκης.
Σύμφωνα με τους οργανωτές του τουρνουά στην Ανδριανούπολη, ως έτος έναρξης των αγώνων, θεωρείται το μακρυνό 1362. Ο θρύλος λέει ότι οι στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι κινούνταν σε εκείνα τα εδάφη, οργάνωσαν αγώνες μεταξύ τους με σκοπό την ψυχαχωγία τους. Στον τελικό έφτασαν δύο πολύ δυνατοί στρατιώτες, οι οποίοι ξεκίνησαν τον αγώνα τους το μεσημέρι. Όταν έπεσε το σκοτάδι, οι στρατιώτες δεν μπορούσαν πλέον να παρακολουθούν τον αγώνα και πήγαν να κοιμηθούν. Όταν ξημέρωσε η επόμενη μέρα, βρήκαν τους δύο πεχλιβάνηδες νεκρούς, πιασμένους σε λαβές εώς και την τελευταία στιγμή. Τους έθαψαν κάτω από κοντινή συκιά, όμως η πάλη των πεχλιβάνηδων τότε άρχισε να ανθίζει. Σύντομα εξαπλώθηκε σε περισσότερες ασιατικές χώρες και ακόμη και σήμερα διοργανώνονται τουρνουά στην Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ιράν και ένα από τα σπουδαιότερα είναι αυτό του Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Από το 1999, ο έλεγχος ντόπινγκ απότελεί μέρος και αυτού του αθλήματος.
Το τουριστικό πρακτορείο ” TrawelShop Turkey ” όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος διοργανώνει μεταφορά και εγκατάσταση για όλους τους ενδιφερομένους. Η προσφορά του περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο, μεταφορά στην τοποθεσία του τουρνουά και πίσω, ενοικίαση αυτοκινήτου, ημερήσιες εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη και πολλά άλλα.  Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το πακέτο προσφορών που θα επιλέξετε. Το πρακτορείο ” On the go Tours ” επίσης προσφέρει ενδιαφέροντα πακέτα. Για το ποσό των 249 δολλαρίων, προσφέρεται ιδιωτική πτήση από την πρωτεύουσα ως την Ανδριανούπολη και πίσω, ξεναγός, γεύμα στην πόλη και εισιτήριο για τους αγώνες. Σχεδόν όλα τα τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας, στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνουν και πακέτα προσφορών που αφορούν το τουρνουά πάλης. Σε σας απομένει να σκεφτείτε ποιά προσφορά σας ταιριάζει περισσότερο, να αποφασίσετε και να αφεθείτε στην απόλαυση που προσφέρει ο δρόμος στην Τουρκία και η παρουσία στο αρχαιότερο αθλητικό τουρνουά στον κόσμο.

No comments:

Post a Comment