Monday, October 31, 2011

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την υλοποίηση του έργου RELACS

Τα οφέλη που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και τη χρήση των Α.Π.Ε., καθώς και τους τρόπους εφαρμογής τους στα τουριστικά καταλύματα, παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες, σε εσπερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ανατολική Α.Ε.», τη Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace.
Σκοπός της εσπερίδας ήταν η ενημέρωση των ξενοδόχων – μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για τη νέα τάση που διαμορφώνεται δυναμικά παγκοσμίως, όσον αφορά την πράσινη ενέργεια στον τουρισμό. Όπως τονίστηκε, τα οφέλη που προκύπτουν για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους με γρήγορη απόσβεση της επένδυσης, η βελτίωση της περιβαλλοντικής εικόνας της ξενοδοχειακής μονάδας και η προσέλκυση νέας κατηγορίας τουριστών με οικολογική συνείδηση, οι οποίοι προέρχονται από περιοχές με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος σημείωσε πως «για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, η επένδυση στον πράσινο τουρισμό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας, αισθητικής και βέβαια απόδοσης. Αρκεί βεβαίως, η αξιοποίηση των ωφελειών της πράσινης ενέργειας να συμβαδίζει με την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας στην υλοποίηση σχετικών δράσεων».
Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την υλοποίηση του έργου RELACS (Renewable Energies For Tourist Accommodation Buildings – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε κτίρια τουριστικής διαμονής). Το δίκτυο RELACS είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο τουριστικών καταλυμάτων, που φιλοδοξούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τη λειτουργία τους.

Η AEGEAN & οι ταξιδιωτικές της υπηρεσίες μέσα από το νέο mobile site και την εφαρμογή για iPhone

Το νέο mobile site της AEGEAN δίνει στο επιβάτες της τη δυνατότητα βελτίωσης της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας προσφέροντας υπηρεσίες και χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι τους όπου και αν βρίσκονται.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο νέο mobile site είναι:
- Mobile Check-in σε όλα τα αεροδρόμια και Mobile Boarding Pass σε όλα τα αεροδρόμια εσωτερικού
- Miles&Bonus: δυνατότητα πρόσβασης των μελών στο λογαριασμό τους και ενημέρωση για τις κινήσεις του λογαριασμού τους, τα διαθέσιμα μίλια αναβάθμισης & εξαργύρωσης καθώς όλα τα νέα του προγράμματος Miles&Bonus
- Η κράτησή μου: προβολή όλων των λεπτομερειών που αφορούν την κράτηση, όπως την ώρα αναχώρησης και άφιξης της πτήσης, την κατηγορία ναύλου, τις πληροφορίες πληρωμής.
- Δρομολόγια: αναζήτηση δρομολογίων για όλες τις πτήσεις της Aegean και των συνεργαζόμενων εταιρειών καθώς και δυνατότητα download του πλήρους προγράμματος δρομολογίων
- Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες: Ένα σύνολο υπηρεσιών για την κάλυψη των ταξιδιωτικών σας αναγκών
- Τελευταία νέα και προσφορές της Aegean
- Ταξιδιωτικοί Οδηγοί για όλους τους προορισμούς της Aegean
- Lounge Finder: Πληροφορίες για τις αίθουσες αναμονής σε όλα τα αεροδρόμια-προορισμούς της Aegean & ενημέρωση των παροχών τους.
- Αεροδρόμια: Γρήγορος και εύκολος οδηγός για όλα τα αεροδρόμια-προορισμούς της Aegean.
- Ξενοδοχεία: Αναζήτηση και κράτηση ξενοδοχείου μέσα από 155.000 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο.
- Καιρός: Πλήρης πρόγνωση 4 ημερών για όλους τους προορισμούς της Aegean
- Σημεία Εξυπηρέτησης Hertz: Βρείτε το πλησιέστερο σημείο εξυπηρέτησης της Hertz σε όλους τους προορισμούς εσωτερικού της Aegean.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους χρήστες να συνδεθούν με ένα κλικ στις σελίδες της Aegean στο Facebook και στο Twitter.
Όλες αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται σε 6 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά)

Μαζί με το νέο mobile site, η Aegean δημιούργησε και μια εφαρμογή ειδικά για τους κατόχους iPhone η οποία, εκτός από τις mobile υπηρεσίες της Aegean, παρέχει επιπλέον λειτουργίες που αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης συσκευής, όπως
- Αποθήκευση του Mobile Boarding Pass για άμεση πρόσβαση χωρίς την χρήση δικτύου (offline)
- Αποθήκευση των προσωπικών στοιχείων των επιβατών (όνομα, εθνικότητα, στοιχεία μέλους Miles&Bonus) για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις mobile υπηρεσίες
- Υπενθύμιση θέσης στάθμευσης, όπου βοηθά τον επιβάτη να θυμάται πού έχει σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στο αεροδρόμιο.
-
Η εφαρμογή για το iPhone διατίθεται δωρεάν από το www.aegeanair.com ή από το App Store της Apple.

Η ελληνική ναυτιλία παραμένει πρώτη παγκοσμίως

Έλληνες και Ευρωπαίοι εφοπλιστές βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι το 2010 τα έσοδα από τη ναυτιλία και τις εξαγωγές ήταν τα μόνα στα οποία παρατηρήθηκε αύξηση στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας. Σε έκθεση της ΕCSA (Ένωσης Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αναφέρεται ότι η ναυτιλία συνεισέφερε 140 δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας, ποσό που αντιστοιχεί με το 50% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το 2009 (280 δισ. ευρώ).

Το ποσό ήταν μεγαλύτερο κατά 3,5 φορές των συνολικών κονδυλίων, ύψους 46 δισ. ευρώ, που εισρέουν στην Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για το διάστημα 2000-2013. Σύμφωνα με την έκθεση της ECSA, σε αυτές τις εντυπωσιακές ροές συνέβαλαν οι 750 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ελληνική ναυτιλία παραμένει η πρώτη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο και αντιπροσωπεύει το 41,49% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν σε χωρητικότητα το 22,54% του παγκόσμιου στόλου των τάνκερ και το 16,80% του παγκόσμιου στόλου των bulk carriers - χωρίς να υπολογίζονται και τα υπό παραγγελία πλοία.

Sabre υπογράφει πολυετή συμφωνία διανομής με την Aegean Airlines

Η Sabre Travel Network, η διεθνής εταιρεία παροχής τεχνολογικών λύσεων που εξυπηρετεί ταξιδιωτικά πρακτορεία και προμηθευτές, προχώρησε στην υπογραφή πολυετούς συμφωνίας για τη διανομή των ναύλων, των προγραμμάτων και του inventory της Aegean Airlines.
Μέσω αυτής της συμφωνίας, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό σύστημα διανομής κρατήσεων (GDS) Sabre θα διαθέτουν εγγυημένη πρόσβαση σε όλες τις θέσεις και τις κατηγορίες ναύλων της Aegean Airlines.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, δήλωσε: «Η διανομή των ναύλων της εταιρείας μας μέσω της Sabre αποτελεί σημαντικό μέρος της διαρκώς εξελισσόμενης στρατηγικής ανάπτυξης που ακολουθούμε. Η χρήση του κορυφαίου GDS Sabre είναι καθοριστικής σημασίας για την επιχειρηματική μας δραστηριότητα στην ελληνική και κυπριακή αγορά, ενώ παράλληλα ενισχύει την παγκόσμια εμβέλεια της εταιρείας συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας.»

Ο κ. Dean Bibb, αντιπρόεδρος της Sabre Travel Network στην Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, είπε χαρακτηριστικά: «Η Aegean Airlines αναγνωρίζει την αξία του GDS Sabre και των κορυφαίων πρωτοποριακών λύσεων που παρέχουμε με στόχο τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών στην προώθηση και πώληση των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών υπηρεσιών, σε εκατομμύρια επιβάτες σε όλο τον κόσμο.

Η Sabre είναι η πιο αποτελεσματική, οικονομικά αποδοτική αγορά ταξιδίων παγκοσμίως και η Aegean συντάσσεται στο πλευρό των πολλών αεροπορικών εταιρειών που κατανοούν τη σημασία του GDS ως σημαντική πηγή εσόδων και ανάπτυξης.

Η παρούσα συμφωνία προσφέρει στους πελάτες των πρακτορείων μας μεγαλύτερο εύρος επιλογών και αντίστοιχου περιεχομένου υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές.»

Μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Aegean Airlines αποκτά πρόσβαση σε περισσότερους από 350.000 χρήστες των συνδεδεμένων ταξιδιωτικών πρακτορείων της Sabre ανά τον κόσμο.

Πληροφορίες σχετικά με τη Sabre Travel Network

Η Sabre Travel Network παρέχει τεχνολογικές λύσεις στην παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά ταξιδιών στον κόσμο, η οποία συνδέει προμηθευτές και αγοραστές ταξιδιωτικών προϊόντων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διανομής κρατήσεων (GDS) Sabre. Οι πρωτοποριακές λύσεις λογισμικού φέρνουν σε επαφή περισσότερους από 350.000 επαγγελματίες στον τομέα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, με περισσότερες από 400 αεροπορικές εταιρείες, 93.000 ξενοδοχεία, 25 εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, 50 σιδηροδρομικές εταιρείες, 13 διοργανωτές κρουαζιέρων και άλλους παγκόσμιους προμηθευτές ταξιδιωτικών προϊόντων. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως χρησιμοποιούν τον δίαυλο αυτό για την αγορά των αεροπορικών τους εισιτηρίων.
Η Sabre Travel Network είναι μέλος της Sabre Holdings, μιας παγκόσμιας εταιρείας παροχής τεχνολογικών ταξιδιωτικών λύσεων που εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία παγκοσμίως – αυτήν των ταξιδίων και του τουρισμού. Η πρωτοποριακή τεχνολογία της χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για τον προγραμματισμό, την πραγματοποίηση κρατήσεων και την μετάβαση στον προορισμό τους στον χρόνο και την τιμή που είναι κατάλληλη για αυτούς. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο: www.sabre.com.

US: How journalism education needs to change

When citizens can become journalists overnight with a newsworthy blog, the necessity of formal journalism education comes into question. A new report by the John S. and James L. Knight Foundation and the New America Foundation says it’s more crucial than ever, but a few changes need to occur. The report, “Shaping 21st Century Journalism: Leveraging a 'Teaching Hospital Model' in Journalism Education,” suggests universities should not just teach journalists, but should produce meaningful journalism by embracing a community news mission.
The report was released at Journalism Interactive, the conference on journalism education and digital media at the University of Maryland. Authors C.W. Anderson, Tom Glaisyer, Jason Smith and Marika Rothfeld write that universities should shadow the method of teaching hospitals that “don’t merely lecture medical students, but also treat patients and pursue research.
Journalism programs should not limit themselves to teaching journalists, but should produce copy and become laboratories of innovation as well.”
A shift in funding must accompany the transition from solely educators to trusted news providers. Universities will need to lean on the federal government, community foundations, lawmakers and the media industry to sustain their goal.

BING CROSBY-I kiss your hand madame

RICHARD TAUBER-Ich kusse ihre hand madame

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

I Kiss Your Hand Madame (Ich küsse Ihre Hand, Madame), 1928,

(Ralph Erwin, Fritz Rotter)



Το ταγκό αυτό είναι η μοναδική στιγμή που ακούγεται κάποια φωνή στο κατά τα άλλα βουβό ομώνυμο γερμανικό φιλμ του Robert Land με πρωταγωνιστές τον Harry Liedtke (ντουμπλαρισμένο από τον Richard Tauber) και την Marlene Dietrich.
Ο Αυστριακός συνθέτης Ralph Erwin γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1896 και πέθανε στη Γαλλία στις 15 Μαΐου 1943. Το πραγματικό του όνομα ήταν Erwin Vogl και στην αρχή της καριέρας του χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Harry Wright. Αφού υπηρέτησε ως εθελοντής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επέστρεψε βαριά πληγωμένος στη Βιέννη, όπου σπούδασε μουσική και φιλοσοφία, παίζοντας παράλληλα πιάνο σε διάφορα καφέ και καμπαρέ, πριν μετακομίσει στο Βερολίνο το 1927.
Ο συμπατριώτης του Fritz Rotter γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1900 στη Βιέννη και πέθανε στις 11 Απριλίου 1984 στην Ασκόνα της Ελβετίας. Όπως οι περισσότεροι γερμανόφωνοι καλλιτέχνες της εποχής έγραφε κείμενα για επιθεωρήσεις πριν μετακομίσει στο Βερολίνο στη χρυσή δεκαετία του ’20 και συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Robert Stolz, τον Ralph Benatzky και τον Rudolf Friml. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν τα ξακουστά εκείνη τη δεκαετία έμμετρα παραδοξολογήματα, χιουμοριστικοί στίχοι που επηρεασμένοι από το κίνημα του ντανταϊσμού δεν έβγαζαν νόημα επίτηδες. Με την άνοδο του ναζισμού επέστρεψε στην Αυστρία, αλλά επειδή, ως Εβραίος, ούτε εκεί ήταν ασφαλής, έφυγε για την Αγγλία και έναν χρόνο αργότερα για τις ΗΠΑ, όπου έγραψε πολλά σενάρια. Το ίδιο έκανε και στην Ευρώπη όταν επέστρεψε μετά τον πόλεμο. Με το ψευδώνυμο M. Rotha έγραψε το τραγούδι That’s All I Want from You, επιτυχία του 1955 για την Jaye P. Morgan με την ορχήστρα του Hugo Winterhalter (#3 στις ΗΠΑ). Το 1978 η Nina Simone το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ της Baltimore.
Το I Kiss Your Hand, Madame με αγγλικούς στίχους από τους Sam M. Lewis και Joe Young ηχογραφήθηκε από τον Bing Crosby για τις ανάγκες τις ταινίας The Emperor Waltz (1948) και έγινε παγκόσμια επιτυχία. Το 1953 ακούστηκε στο φιλμ So This Is Love ερμηνευμένο από τον Merv Griffin και το 1979 στο Just a Gigolo με πρωταγωνιστή τον David Bowie από τους Manhattan Transfer. Ήδη από το 1928/29 υπήρχαν όμως αγγλικές εκδοχές του τραγουδιού, ηχογραφημένου από την ορχήστρα του Jack Hylton και φωνητικά από τον Sam Browne, την ορχήστρα του Fred Rich, τον Whispering Jack Smith, την μπάντα του Van Phillips ή τον Dick Robinson. Άλλες γνωστές εκτελέσεις είναι των Spike Jones & His City Slickers, George Metaxa, Carl Brisson, Carmen Cavallaro, Perry Como, David Whitfield, Vic Damone, Tony Martin, Red Norvo, Charlie Shavers, Vaughn Monroe, Paul Whiteman Orchestra.
Η επιτυχία δεν σταμάτησε μόνο στον αγγλόφωνο χώρο αλλά εξαπλώθηκε και αλλού. Έτσι έχουμε την εκτέλεση του Carlos Gardell στα ισπανικά τίτλο Yo beso vuestra mano, senora, τη γαλλική Ce n’est que votre main, madame του André Baugé αλλά και την ιαπωνέζικη από τον Ichiro Fujiyama.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΗΠΑ
12/1929 Smith Ballew
13/1929 Leo Reisman

LUXURY LINER trailer

Luxury Liner

Luxury Liner
MGM, 1948, Color, 98 minutes, ***½
Released September, 1948

One of my favorite Jane Powell movies. Polly (Jane) is the daughter of a sealiner captain (George Brent). He has installed her in a girls school, and is away for long periods of time on sea cruises. Polly sneaks onboard as a stowaway in order to be near him, but he is unhappy that she's not in school, so he punishes her by making her work in the galley. Check out Jane's wonderful wardrobe! Musical highlights include a rousing rendition of "Alouette," sung by Jane and the kitchen staff, Jane and Melchior's "Spring Came Back to Vienna," and Jane's jazzy rendition of "The Peanut Vendor."

One of the many delights of this film is Jane Powell's wardrobe. What cute outfits!! My choice for best song is "Spring Came Back to Vienna," for best choreography "Alouette." Very entertaining and fun film!

Produced by: Joe Pasternak
Directed by: Richard Whorf
Screen Play by: Gladys Lehman and Richard Connell
Musical Direction: Georgie Stoll
Choreography: Nick Castle
Art Directors: Cedric Gibbons and Paul Groesse
Set Decorations: Edwin B. Willis
Associate: Arthur Krams
Women's Costumes by: Helen Rose
Men's Costumes by: Valles
Hair Styles Designed by: Sydney Guilaroff
Make-Up Created by: Jack Dawn
Recording Director: Douglas Shearer
Director of Photography: Robert Planck
Special Effects: A. Arnold Gillespie
Associate: Donald Jahraus
Color by Technicolor
Technicolor Color Director: Natalie Kalmus
Associate: James Gooch
Film Editor: Robert J. Kern

Cast: George Brent [Capt. Jeremy Bradford], Jane Powell [Polly Bradford], Lauritz Melchior [Olaf Eriksen], Frances Gifford [Laura Dene], Marina Koshetz [Zita Romanka], Xavier Cugat and His Orchestra [Themselves], Thomas E. Breen [Denis Mulvy], Richard Derr [Charles Worton], John Ridgely [Chief Officer Carver], The Pied Pipers (Chuck Lowry, Harold Hopper, Clark Yocum and June Hutton) [Themselves], Connie Gilchrist [Bertha], Lee Tung Foo [Fu Dong], Georgette Windsor [Perdita], Romo Vincent [Pierre], Michael Dugan [Officer], Kay Norton [Ship's Hostess], Shirley Johns [Count Karper], Betty Blythe [Miss Fenmoor], Juanita Quigley [Jean], Roger Moore [Waiter], Wesley Hopper [Waiter], May McAvoy [Woman]

Musical Program: [0:04] Spring Came Back to Vienna (sung by Jane Powell and Chorus); [0:09] Finale from Act III (from the opera AÏDA, sung by Lauritz Melchior and Marina Koshetz); [0:21] unidentified instrumental (played by Xavier Cugat and His Orchestra); [0:24] Alouette (sung and danced by Jane Powell and Kitchen Staff); [0:35] Cugat's Nougat (played by Xavier Cugat and His Orchestra); [0:42] Yes, We Have No Bananas (sung by the Pied Pipers); [0:46] Scandinavian drinking song (exact title unknown, sung by Lauritz Melchior, the Pied Pipers and audience); [0:52] unidentified aria or song (sung by Lauritz Melchior); [0:54] Obéissons quand leur voix appelle (gavotte from the opera MANON, sung by Jane Powell); [0:58] Con Maracas (performed by Xavier Cugat and His Orchestra); [1:00] unidentified instrumental (played by Xavier Cugat and His Orchestra); [1:02] The Peanut Vendor (sung by Jane Powell with Xavier Cugat and His Orchestra); [1:16] I've Got You Under My Skin (sung by Marina Koshetz); [1:24] Come Back to Sorrento ("Torna a Sorrrento") (excerpt sung by Lauritz Melchior); [1:30] singing battle - unidentified arias (sung by Marina Koshetz and Lauritz Melchior); [1:35] Spring Came Back to Vienna (sung by Jane Powell and Lauritz Melchior)

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

σήμερα
Δευ 31 Οκτ 11
Απελλής, Απέλλης, Αριστόβουλος, Αριστοβούλη, Νάρκισος, Νάρκισσος, Στρατονίκη, Στρατή, Νίκη, Αμπλία, Αμπλίος
αύριο
Τρι 01 Νοε 11
Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα, Δαβίδ (όσιος Εύβοιας), Δαυίδ, Δαμιανός, Δαμιανή, Διόνυσος, Κοσμάς
μεθαύριο
Τετ 02 Νοε 11
Αφθόνιος, Αφθονία, Ελπιδηφόρος, Ελπιδηφόρα, Ελπιδοφόρος, Ελπιδοφόρα, Πηγάσιος, Πήγασος, Πηγασία, Ανεμπόδιστος, Ανεμπόδιστη, Ακίνδυνος, Ακίνδυνη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης


Γεγονoτα

1517: Ο Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ και ακολουθεί το σχίσμα στην καθολική εκκλησία.

1882: Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δημοσιεύει τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς».

1918: Συμμαχικά και ελληνικά πλοία («Αβέρωφ», «Κιλκίς» ) καταπλέουν στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα, τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαθίσταται στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου.

1922: Αρχίζει η Δίκη των «6» (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζανέστης), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή.

1940: Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, με επιστολή του που δημοσιεύεται στον παράνομο «Ριζοσπάστη», καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ιταλών φασιστών.

1948: Γίνεται η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου - θρύλος «Αβέρωφ»... «Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν» γράφει και περνά στην ιστορία.

Γεννησεις
1833: Αλεξάντρ Μποροντίν, ρώσος συνθέτης, που κέρδιζε τα προς το ζην εργαζόμενος ως χημικός. («Πρίγκιψ Ιγκόρ», «Στις στέπες της κεντρικής Ασίας») [θαν. 15/2/1887]

1887: Τσανγκ Κάι Σενγκ, ο εθνικιστής ηγέτης της Κίνας και μεγάλος αντίπαλος του Μάο Τσε Τουνγκ. [θαν. 5/4/1975]

1888: Ναπολέων Λαπαθιώτης, συγγραφέας και ποιητής. [θαν. 7/1/1944]

Θανατοι
1984: Ίντιρα Γκάντι, ινδή πολιτικός. [γεν. 19/11/1917]

1993: Φεντερίκο Φελίνι, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. [γεν. 20/1/1920]

1985: Νίκος Εγγονόπουλος, ζωγράφος και ποιητής, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας. [γεν. 21/10/1907]

Sunday, October 30, 2011

Jimmy Savile death: Tributes roll in for DJ and TV star

Tributes are being paid to DJ, TV presenter and charity fundraiser Sir Jimmy Savile, who has died aged 84.

Sir Jimmy, one of the most famous names on British TV and radio in the 1960s, 70s and 80s, died on Saturday.

His family programme, Jim'll Fix It, drew huge audiences and received 20,000 letters a week at one time.

Showbusiness friends and colleagues have described him as a "larger than life" character who worked tirelessly for charitable causes.

Tony Blackburn, radio presenter
Ex-Radio 1 DJ Blackburn said his former radio colleague was embraced by everybody, and was "always just Jimmy Savile".

"He was just a complete one-off. I think he was a bit of a lonely character as well. In the privacy of his own life I don't think he had very many friends," he told BBC News.

He added: "I've never known anyone quite like him. He was a blunt speaking Northerner, but also kind and very respectful."

Stoke Mandeville Hospital
Sir Jimmy raised £20m for the creation of the National Spinal Injuries Centre at the hospital in Aylesbury, Buckinghamshire, in 1983, following damage caused by severe weather to the old pre-fab wooden huts which had housed spinal cord injury patients.

A spokeswoman for Buckinghamshire Healthcare NHS Trust, which runs the hospital, said everyone was "incredibly saddened" by Sir Jimmy's death.

He had been a volunteer at the hospital and ran more than 200 marathons for various charitable organisations.

"Sir Jimmy has been a great supporter of Stoke Mandeville Hospital for a number of decades," she said.

"He was tireless in his attempts to fundraise for the hospital and was integral in the creation of the National Spinal Injuries Centre that we have today.

"Sir Jimmy will be sorely missed by staff and patients alike."

David Hamilton, radio presenter
Hamilton said that Sir Jimmy, who was knighted for his services to charity, worked "tirelessly" to raise funds for various causes.

"He was a very energetic character," Mr Hamilton told Sky News.

"But most of all, I remember him as just a totally flamboyant, over the top, larger than life character and as he was on the air, he was just the same off."

John Myers, chief executive of industry body the Radio Academy
Mr Myers said: "The sad death of Sir Jimmy Savile represents a great loss to the UK radio industry.

"He was one of the pioneers of modern pop-music radio. He made the smooth transfer from Radio Luxembourg to the BBC in the late 1960s and from 1997 moved his broadcasts to commercial radio where he continued to be successful and well respected by radio audiences around the UK.

"The UK radio industry meets for its annual festival in Salford next week. He will be fondly remembered and his death will be marked at a special session on Tuesday morning."

Paul Burnett, radio presenter
Burnett said that Sir Jimmy's charity work was a "two-way street", adding: "He didn't have a family as such and so when he took on a charity, that became his family.

"He did a lot of work as a porter in the hospital that he collected money for. He would go there at night and work as a porter and I think he loved the people that he worked with, it wasn't just for the publicity, but he knew the charities were doing well out of it as well.

"He was capable of acts of great kindness."

Mr Burnett added in the interview with Sky News that he was "genuinely shocked " at the news.

"He was one of those guys who is so super fit, I thought he would go on forever to be honest," he said.

"You didn't really ever get to know 'the man' because he was a showman, and like so many showmen that's it that's their main thing in life and he did it brilliantly."

Dave Lee Travis, radio presenter
Lee Travis told Sky News that Sir Jimmy was a "larger than life" character, adding: "We are all going to be worse off without him around."

Stuart Hall, broadcaster
Sir Jimmy was "unique" but "a loner", It's a Knockout presenter and football commentator Hall told BBC Radio 5 live.

He added: "He had lots of imitators, the one and only Jimmy Savile."

Mark Thompson, BBC director general
"I am very sad to hear of Sir Jimmy Savile's death," said Mr Thompson.

Η ΑΝΤΕΛ ΜΑΤΑΙΩΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Η βραβευμένη Βρετανίδα τραγουδίστρια Adele αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις εμφανίσεις της μέχρι το τέλος του έτους λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη φωνή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο δικτυακό τόπο της, η Adele πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο λάρυγγα και οι γιατροί της συνέστησαν αφωνία.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ακύρωση της δεκαήμερης περιοδείας της στις ΗΠΑ λόγω αιμορραγίας στις φωνητικές χορδές.

«Δεν έχω απολύτως καμία επιλογή παρά να αναρρώσω σωστά και πλήρως, αλλιώς κινδυνεύω να προκαλέσω μόνιμες βλάβες στη φωνή μου» γράφει η ίδια σε μήνυμά της.

Η 23χρονη Adele (κατά κόσμον Αντέλ Λόρι Μπλου Άντκινς) έχει πάντως και έναν λόγο να χαίρεται, αφού κέρδισε αυτή την εβδομάδα τα βραβεία καλύτερης ερμηνεύτριας και καλύτερου τραγουδιού που απονέμει το βρετανικό περιοδικό Q.

Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέο Δελχί, Ινδία
Η πραγματικότητα αντέγραψε το σινεμά: ένας φτωχός Ινδός κέρδισε σε τηλεοπτικό παιχνίδι το ποσό των 712.000 ευρώ (50.000.000 ρουπίες). Το ίδιο είχε συμβεί στον ήρωα της ταινίας Slumdog Millionaire.

Ο Σουσίλ Κουμάρ κέρδισε στην δημοφιλή ινδική μεταφορά του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» απαντώντας σωστά σε όλες τις ερωτήσεις.

«Έγραψες ιστορία. Η αποφασιστικότητα σου ήταν αυτή που σε έφερε μέχρι εδώ, σ' αυτή την εκπομπή» είπε ο Αμιτάμπ Μπαχτσάν, παρουσιαστής του παιχνιδιού.

Πριν δηλώσει συμμετοχή στο παιχνίδι, ο Κουμάρ κέρδιζε 85 ευρώ τον μήνα ως υπάλληλος γραφείου σε δημόσια υπηρεσία, ενώ για επιπλέον χρήματα παρέδιδε μαθήματα σε μια μικρή ινδική πόλη.

Ο Σουσίλ Κουμάρ δήλωσε ότι κάποια από τα χρήματα που κέρδισε θα χρησιμοποιηθούν για να πληρώσει μαθήματα που θα τον βοηθήσουν να βρει μια καλύτερη δουλειά, θα αγοράσει ένα σπίτι για αυτόν και τη γυναίκα του, θα δώσει χρήματα στα αδέλφια του και θα αποπληρώσει τα χρέη των γονιών του.

FRANK WEIR-Happy wanderer

OBERNKIRCHEN CHILDREN'S CHOIR-Happy wanderer

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Happy Wanderer, 1954,
(Friedrich Wilhelm Möller, Friedrich Sigismund)


Πολλοί το θεωρούν παραδοσιακό τραγούδι επειδή οι στίχοι του Friedrich Sigismund (1788-1857) προέρχονται από τις αρχές του 19ου αιώνα και ήδη από το 1810 χρονολογείται η πρώτη μελωδία που τους συνόδευε και που την υπογράφει ο Johann Michael Anding. Μια διαφορετική μελωδία αποδίδεται στον Otto Richter, ενώ άλλες που ακολούθησαν έχουν τη υπογραφή των Georg Federich, Ludwig Kageler, Franz Abt, Wilhelm Sering κ.α.
Η σύνθεση του Friedrich Wilhelm Möller (αν και συχνά αποδίδεται λανθασμένα στον Milton DeLugg λόγω μιας ιδιαίτερα πετυχημένης ενορχήστρωσής του) με αρχικό τίτλο Der fröhliche Wanderer ή Mein Vater war ein Wandersmann χρονολογείται λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Schaumburg της Κάτω Σαξονίας η αδερφή του συνθέτη, Edith, διεύθυνε την ερασιτεχνική παιδική χορωδία Schaumburger Märchensäanger που μετά την ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε διεθνώς γνωστή ως Oberkirchen Children’s Choir. Η επιτυχία του ήταν εντελώς τυχαία και συνέβη όταν η χορωδία έλαβε μέρος σε έναν διαγωνισμό στην Ουαλία το 1953, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς ανέβηκε μέχρι το #2 της Βρετανίας και έμεινε στον κατάλογο επιτυχιών για 26 συνεχείς εβδομάδες, τις περισσότερες μέσα στα δέκα πρώτα. Η χορωδία, πολλά μέλη της οποίας ήταν ορφανά πολέμου, γρήγορα εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο και δέκα χρόνια αργότερα έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το περίφημο Ed Sullivan Show.
Η Antonia Ridge έγραψε τους αγγλικούς στίχους και ως Happy Wanderer πλέον το τραγούδι γνώρισε επιτυχία την ίδια χρονιά από τους Frank Weir, The Stargazers with Syd Dean and His Band (#12 στη Βρετανία), Henri Rene, Tommy Leonetti, Louis Prima, Mantovani, Joe Dowell, Lawrence Welk, Max Bygraves και αργότερα από τον John D. Loudermilk (1959) και Whistling Jack Smith (1967), ενώ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ανήκει στο ρεπερτόριο πολλών Γερμανών καλλιτεχνών.
Έναν χρόνο μετά τη μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού, το 1955, γυρίστηκε το ομώνυμο φιλμ σε σενάριο της Juliane Kay και σκηνοθεσία του Hans Quest με πρωταγωνιστή τον Rudolf Schock που μαζί με τους Schaumburger Märchensänger κυκλοφόρησε σε δίσκο ένα ποτ πουρί από τα τραγούδια της ταινίας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


ΗΠΑ
4/1954 Frank Weir
8/1954 Henri Rene
29/1954 Tommy Leonetti

LULLABY OF BRΟADWAY trailer

Lullaby of Broadway

Lullaby of Broadway
Warner Bros., 1951, Color, 92 minutes, ***
Released March, 1951

Stage singer Doris Day arrives in New York from London to visit her one-time star mother (Gladys George), unaware that her career has hit the skids thanks to alcoholism. A wealthy man and his valet attempt to keep the truth from her in this charming musical laced with comedy and pathos. Gene Nelson, S.Z. Sakall, Billy De Wolfe also star; songs include "Just One of Those Things," "Zing! Went the Strings of My Heart" and the title tune.


Produced by: William Jacobs
Directed by: David Butler
Written by: Earl Baldwin
Songs: "In a Shanty in Old Shanty Town" by Little Jack Little, John Siras, Joe Young; "Lullaby of Broadway" by Harry Warren, Al Dubin; "Please Don't Talk About Me When I'm Gone" by Sam H. Stept, Sidney Clare; "Somebody Loves Me" by George Gershwin, B. G. DeSylva, Ballard MadDonald; "You're Dependable" by Sy Miller, Jerry Seelen; "You're Getting to Be a Habit with Me" by Harry Warren, Al Dubin; "Just One of Those Things" by Cole Porter; "Zing! Went the Strings of My Heart" by James F. Hanley; "I Love the Way You Say Goodnight" by Eddie Pola, George Wyle
Orchestrations: Frank Perkins
Music Direction: Ray Heindorf
Musical Numbers Created and Staged by: Al White and Eddie Prinz
Art Director: Douglas Bacon
Set Decorator: Lyle B. Reifsnider
Wardrobe by: Milo Anderson
Sound by: Stanley Jones
Director of Photography: Wilfrid M. Cline
Color by Technicolor
Technicolor Color Consultant: Mitchell Kovaleski
Film Editor: Irene Morra

Cast: Doris Day [Melinda Howard], Gene Nelson [Tom Farnham], S. Z. Sakall [Adolph Hubbell], Billy De Wolfe ["Lefty" Mack], Gladys George [Jessica Howard], Florence Bates [Mrs. Hubbell], Anne Triola [Gloria Davis], Hanley Stafford [George Ferndel], Page Cavanaugh Trio [Themselves], Carlos and Constance De Mattiazzi [Specialty], Sheldon Jett [Gus], Murray Alper [Joe the Bartender], Edith Leslie [Nurse], Hans Herbert [Headwaiter], Herschel Daugherty [Sidney], Elizabeth Flournoy [Secretary], Donald Kerr [Driver], Arlyne Roberts [Blonde Showgirl], Philo McCullough [Waiter], Jimmy Aubrey [Steward], Bess Flowers [Passenger on Ship], Charles Williams [Reporter], Hal Derwin [singing voice of Gene Nelson]

Musical Program: [0:00] Lullaby of Broadway (sung by Chorus behind titles); [0:01] Just One of Those Things (sung and danced by Doris Day); [0:10] In a Shanty in Old Shanty Town (sung by Gladys George); [0:19] You're Dependable (sung by Billy DeWolfe and Anne Triola); [0:23] Zing! Went the Strings of My Heart (sung and danced by Gene Nelson dubbed by Hal Derwin, accompanied by the Page Cavanaugh Trio); [0:34] You're Getting to Be a Habit with Me (sung by Doris Day accompanied by the Page Cavanaugh Trio, danced by Doris and Gene Nelson); [0:49] Somebody Loves Me (instrumental arrangement) ("Mirror" dance by Doris Day and Gene Nelson); [0:51] Somebody Loves Me (sung and danced by Doris Day and Gene Nelson, Hal Derwin dubbing for Nelson); [1:01] Carlos and Constance De Mattiazzi dancing mechanical dolls at the Beaux Arts Theatre Benefit - Constance wears costume of man and woman, bends over and dances like two dolls - quite amazing; [1:05] I Love the Way You Say Goodnight (sung and danced by Doris Day, Gene Nelson and Chorus, Hal Derwin dubbing for Gene Nelson; includes a slow-motion segment in the dance); [1:19] Please Don't Talk About Me When I'm Gone (sung by Gladys George); [1:25] Lullaby of Broadway (sung and danced by Doris Day and Chorus, danced by Doris, Gene Nelson and Chorus); [not used] We'd Like to Go on a Trip (sung by Billy DeWolfe and Anne Triola)

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

σήμερα
Κυρ 30 Οκτ 11
Απολλωνία, Αστέριος, Αστέρης, Αστρης, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα, Ζηνοβία, Ζήνα, Τζήνα, Τζίνα, Ζελίνα, Ζηνόβιος, Ζηνοβής, Ζήνος, Τζήνος, Τζίνα, Τζήνα, Κλεόπας, Κλεόπιος, Κλεοπία, Κλεοπάκης, Πάκης, Κρονίων, Κρονίωνας, Κρονίος, Κρόνος, Κρονία, Μαρκιανός, Μαρκίνος, Τέρτιος, Τέρτος, Τέρτης, Τέρτια, Τέρτα, Τέρτη, Τερτίνος, Τερτίνα
αύριο
Δευ 31 Οκτ 11
Απελλής, Απέλλης, Αριστόβουλος, Αριστοβούλη, Νάρκισος, Νάρκισσος, Στρατονίκη, Στρατή, Νίκη, Αμπλία, Αμπλίος
μεθαύριο
Τρι 01 Νοε 11
Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα, Δαβίδ (όσιος Εύβοιας), Δαυίδ, Δαμιανός, Δαμιανή, Διόνυσος, Κοσμάς

σαν σημερα στην μουσικη

1970: Ο Τζιμ Μόρισον καταδικάζεται σε εξάμηνη φυλάκιση για πρόκληση της δημοσίας αιδούς, κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Μαίάμι.

1971: Ο Τζον Λένον και οι The Plastic Ono Bland ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Imagine.

1976: Οι Chicago ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «If you leave my now».

1986: Οι Beastie Boys κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «License To Ill».

1990: Ο τραγουδιστής των Guns N' Roses Αξλ Ρόουζ συλλαμβάνεται για ξυλοδαρμό γείτονά του, επειδή αυτός του παραπονέθηκε ότι είχε δυνατά μουσική στο σπίτι του. Ο Ρόουζ θα πληρώσει εγγύηση 10.000 δολαρίων και θα αφεθεί ελεύθερος.

2007: Ο Έλβις Πρίσλεϊ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους πιο πλούσιους νεκρούς, που συνέταξε το οικονομικό περιοδικό «Forbes». Tα μεταθανάτια κέρδη του φθάνουν τα 49 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 21 εκατομμυρίων του Τζον Λένον που ακολουθεί. Την εξάδα συμπληρώνουν με μικρότερα, αλλά όχι ευκαταφρόνητα ποσά ο κομίστας Τσαρλς Σουλτς, ο Τζορτζ Χάρισον και ο Κερτ Κομπέιν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1939: Γκρέις Σλικ, αμερικανίδα τραγουδίστρια του συγκροτήματος «Jefferson Airplane».

1959: Γιάννης Αγγελάκας, έλληνας τραγουδοποιός, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «Τρύπες», από το 1984 ως το 2000.

MARIO LANZA-O holly night

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Επέτειοι: Διεθνής Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων


Γεγονoτα

1905: «Οκτωβριανό Μανιφέστο»: Ο τσάρος Νικόλαος Β' παραχωρεί πολιτικές ελευθερίες στους Ρώσους, ενώ εγκρίνει τη λειτουργία της Βουλής.

1908: Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακώς τα ιππήλατα.

1930: Βενιζέλος και Ατατούρκ υπογράφουν στην Άγκυρα συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1930: «Υπόθεση του Χοιροστασίου»: Απόπειρα κινήματος παγκαλικών αξιωματικών της Θεσσαλονίκης εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.

1938: Ο Όρσον Ουέλς δεν δυσκολεύεται να πείσει μέσω ραδιοφώνου τους Αμερικανούς ότι η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς.

1974: Διεξάγεται στην Κινσάσα του Ζαΐρ ένας από τους κορυφαίους αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας. Ο Μοχάμεντ Άλι νικά με νοκ-άουτ τον Τζορτζ Φόρμαν και επανακτά τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.

Γεννησεις
1821: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ρώσος λογοτέχνης. («Έγκλημα και Τιμωρία») [θαν. 28/1/1881]

1888: Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, έλληνας ολυμπιονίκης. («Τσικλητήρεια») [θαν. 10/2/1913]

1896: Κώστας Καρυωτάκης, δημόσιος υπάλληλος και ποιητής της νεορρομαντικής και νεοσυμβολιστικής σχολής. [θαν. 20/7/1928]

Θανατοι
1676: Αχμέτ Κιοπρουλού, μέγας βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλβανικής καταγωγής. Το 1669 κατέκτησε την Κρήτη από τους Ενετούς. [γεν. 1635]

1910: Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. [γεν. 8/5/1928]

1988: Τάσος Λειβαδίτης, δημοσιογράφος και ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. [γεν. 1922]

Saturday, October 29, 2011

ANDY WILLIAMS-PETULA CLARK Happy heart

PETULA CLARK-Happy heart

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ 17

Happy Heart, 1969,
(James Last, Jackie Rae)


Ο Γερμανός συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός και διευθυντής ορχήστρας James Last γεννήθηκε στη Βρέμη στις 17 Απριλίου 1929 ως Hans Last και κατά την περίοδο 1965 - 1985 ήταν πασίγνωστος σε όλη την υφήλιο πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα από τα άλμπουμ που ηχογραφούσε και που κάποιες χρονιές έφθαναν τα δώδεκα, κερδίζοντας 17 πλατινένιους και πάνω από 200 χρυσούς δίσκους, καθιερώνοντας τον χαρακτηριστικό ήχο της 40μελούς ορχήστρας του που ονομάστηκε happy sound.
Ο Καναδός τραγουδιστής, συνθέτης και παραγωγός Jackie Rae (John Arthur Rae) γεννήθηκε στην Γουίνιπεγκ στις 14 Μαΐου 1922 και πέθανε στο Τορόντο στις 5 Οκτωβρίου 2006. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία με την αδερφή του, Grace, και τον αδερφό του, Saul, τραγουδώντας ως The Three Raes of Sunshine. Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε ως πιλότος, κατόπιν εργάστηκε ως παραγωγός για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του CBC πριν φύγει για το Λονδίνο το 1958. Εκεί εργάστηκε στα τηλεοπτικά δίκτυα Granada και BBC, όπου είχε τα δικά του προγράμματα. Μετά από διάφορες παραστάσεις και ηχογραφήσεις επέστρεψε στην πατρίδα του, το 1976, και συνέχισε να εργάζεται στα γνωστά του πεδία της παραγωγής για την τηλεόραση. Από τις συνθέσεις του οι γνωστότερες είναι το Please Don’t Go (διεθνής επιτυχία για τον Eddie Arnold το 1969), ενώ σε συνεργασία με τον Les Reed έγραψε τα I’ve Got My Eyes on You (Petula Clark), When There’s No You (Engelbert Humperdinck) και Dream Just a Dream (Tony Bennett).
Το Happy Heart πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην εκτέλεση του Andy Williams (1969, #19 στη Βρετανία) και την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε επίσης από τον Ed Ames, την Anita Kerr και την Petula Clark που το ηχογράφησε επίσης στα γαλλικά (C’est mon coeur qui chante clair) και τα ιταλικά (Il sole nel cuore). Επανήλθε στην επικαιρότητα το 2002 όταν το γερμανικό συγκρότημα Wind, που είχε πάρει τη δεύτερη θέση στο φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision το 1985 με το τραγούδι Für alle, το ηχογράφησε στα γερμανικά με τίτλο Wenn die Liebe triumphiert (Όταν η Αγάπη Θριαμβεύει) και δύο χρόνια αργότερα στα αγγλικά. Ο Marc Almond το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του Stardom Road που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από διασκευές.

DORIS DAY,PHIL SILVERS-Men

Lucky Me

Lucky Me
Warner Bros., 1954, Color, 99 minutes, **½
Released April, 1954

A group of out-of-work entertainers find themselves relegated to kitchen work at a Miami hotel, but spunky Doris Day teams up with songwriter Robert Cummings to convince an oil tycoon to sponsor Cummings' new show. There's just one obstacle: the oilman's spoiled daughter keeps getting in the way. Breezy musical also stars Phil Silvers, Eddie Foy, Jr., Nancy Walker.


Produced by: Henry Blanke
Directed by: Jack Donohue
Assistant Director: Chuck Hansen
Screen Play by: James O'Hanlon, Robert O'Brien and Irving Elinson
From a Story by: James O'Hanlon
Songs: Music by Sammy Fain, Lyrics by Paul Francis Webster
Musical Direction by: Ray Heindorf
Orchestrations by: Franck Comstock
Vocal Arrangements by: Norman Luboff
Art Director: John Beckman
Set Decorator: William Wallace
Wardrobe by: Moss Mabry
Makeup Artist: Gordon Bau
Sound by: Oliver S. Garretson, David Forrest
Director of Photography: Wilfred M. Cline
Filmed in CinemaScope, Color by WarnerColor
WarnerColor Color Consultant: Philip M. Jefferies
Film Editor: Owen Marks

Cast: Doris Day [Candy Williams], Robert Cummings [Dick Carson], Phil Silvers [Hap Snyder], Eddie Foy Jr. [Duke McGee], Nancy Walker [Flo Neely], Martha Hyer [Lorraine Thayer], Bill Goodwin [Otis Thayer], Marcel Dalio [Anton], Hayden Rorke [Tommy Arthur], James Burke [Mahoney], Herb Vigran [Theater Manager], George Sherwood [Smith], Percy Helton [Brown], Jim Hayward [Jones], Jack Shea [Cop], William Bakewell [Motorist], Cliff Ferre [Orchestra Leader], Charles Cane [Sergeant], Jean De Briac [Captain], Ann Tyrrell [Fortune Teller], Ray Teal, Tom Powers [Cronies], Angie Dickinson, Lucy Marlow, Dolores Dorn, Emmaline Henry [Party Guests], Gladys Hurlbut [Dowager], Jack George [Waiter Captain], Hal Derwin [singing voice of Robert Cummings]

Musical Program: [0:00] Lucky Me (sung by Chorus behind titles); [0:02] The Superstition Song (sung by Doris Day); [0:08] Men (sung and danced by Doris Day and Phil Silvers with Chorus Girls); [0:13] Parisian Pretties (sung and danced by Doris Day, Phil Silvers, Nancy Walker, Eddie Foy Jr. and Chorus Girls); [0:26] High Hopes (sung and danced by Doris Day, Nancy Walker, Phil Silvers and Eddie Foy Jr.); [0:30] Lucky Me (sung by Hal Derwin dubbing for Bob Cummings); [0:50] I Speak to the Stars (sung by Doris Day); [1:01] Bluebells of Broadway (sung and danced by Doris Day, Phil Silvers, Nancy Walker, Eddie Foy Jr.); [1:09] Love You Dearly (sung by Doris Day and Hal Derwing dubbing for Bob Cummings); [1:33] I Wanna Sing Like an Angel (sung and danced by Doris Day); [1:40] Lucky Me (sung by Chorus behind end titles)

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

σήμερα
Σαβ 29 Οκτ 11
Αβράμιος, Αβραμία, Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα
αύριο
Κυρ 30 Οκτ 11
Απολλωνία, Αστέριος, Αστέρης, Αστρης, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα, Ζηνοβία, Ζήνα, Τζήνα, Τζίνα, Ζελίνα, Ζηνόβιος, Ζηνοβής, Ζήνος, Τζήνος, Τζίνα, Τζήνα, Κλεόπας, Κλεόπιος, Κλεοπία, Κλεοπάκης, Πάκης, Κρονίων, Κρονίωνας, Κρονίος, Κρόνος, Κρονία, Μαρκιανός, Μαρκίνος, Τέρτιος, Τέρτος, Τέρτης, Τέρτια, Τέρτα, Τέρτη, Τερτίνος, Τερτίνα
μεθαύριο
Δευ 31 Οκτ 11
Απελλής, Απέλλης, Αριστόβουλος, Αριστοβούλη, Νάρκισος, Νάρκισσος, Στρατονίκη, Στρατή, Νίκη, Αμπλία, Αμπλίος

E.PURDOM,voice of MARIO LANZA-Drink,drink,drink

EDMUND PURDOM,voice M.Lanza-Drink,drink,drink

EDMUND PURDOM,voice M.Lanza-Drink,drink,drink

EDMUND PURDOM,voice M.Lanza-Drink,drink,drink

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ

1957: Κυκλοφορεί το τραγούδι του Μπαντι Χόλι «Oh Boy!».

1966: Το τραγούδι των Beach Boys «Good vibrations» φτάνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.

1971: Ο Ντιουέιν Όλμαν, από τους κορυφαίους κιθαρίστες του ροκ και μέλος του συγκροτήματος The Allman Brothers Band, βρίσκει τραγικό θάνατο, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγεί, προσκρούει σε προπορευόμενη νταλίκα στο Μέικον της Τζόρτζια.

1973: Οι «Who» λαμβάνουν χρυσό δίσκο για το διπλό δίσκο «Quadrophenia», που περιέχει την ομώνυμη ροκ όπερα.

1977: Ο Meat Loaf κυκλοφορεί το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της καριέρας του με τίτλο «Bat out of hell».

1982: Ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Μάικλ Τζάκσον ηχογραφούν το τραγούδι «The girl is mine».

1983: Το άλμπουμ των Pink Floyd «Dark side of the moon» γίνεται ο μακροβιότερος δίσκος στον αμερικανικό πίνακα επιτυχιών, καθώς παραμένει εκεί για 491η εβδομάδα.

1988: Οι Dire Straits φτάνουν για τέταρτη φορά στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ τους Money for Nothing.

1988: Η Enya φτάνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι της «Orinoco Flow».

1990: Τα συγκροτήματα και οι μουσικοί The Byrds, LaVern Baker, John Lee Hooker, The Impressions, Wilson Pickett, Jimmy Reed and Ike και Tina Turner, εισέρχονται στο Πάνθεον του ροκ εν ρολ (Rock and Roll Hall of Fame).

1996: Διαλύεται η εναλλακτική ροκ μπάντα Stone Roses.

2000: Οι Limp Bizkit ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Chocolate Starfish».

ΘΑΝΑΤΟΙ
1971: Ντουέιν Όλμαν, αμερικανός κιθαρίστας, μέλος του συγκροτήματος «The Allman Brothers Band». (Γεν. 20/11/1946)

EDMUND PURDOM,voice M.LANZA-I 'll walk with God

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ- 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης


Γεγονoτα

1814: Καθελκύεται στις ΗΠΑ το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο, με το ελληνικό όνομα «Δημολόγος».

1863: Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός από τον ελβετό Ερρίκο Ντυνάν.

1914: Οι Έλληνες της Κύπρου χαιρετίζουν την προσάρτηση της νήσου από τη Μεγάλη Βρετανία ως το πρώτο βήμα για την ένωση με την Ελλάδα.

1918: O φιλοβενιζελικός Εμμανουήλ Μαχαίρας εκλέγεται γενικός γραμματέας της νεοσύστατης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

1929: «Μαύρη Τρίτη» στο αμερικανικό χρηματιστήριο ή όπως αλλιώς έμεινε στην ιστορία «το μεγάλο κραχ». Εκατομμύρια τίτλοι μετοχών έγιναν απλά χαρτιά, χάνοντας την αξία τους.

1961: Η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει εκ νέου τις εκλογές, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία.

Γεννησεις
1884: Μπέλα Φέρεντς Μπλασκό, γνωστός με το ψευδώνυμο Μπέλα Λουγκόζι, ούγγρος ηθοποιός, ο πρώτος που ενσάρκωσε τον Δράκουλα στη μεγάλη οθόνη. [θαν. 16/8/1956]

1897: Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς, ναζιστής αξιωματούχος. Το επίθετό του έγινε συνώνυμο της προπαγάνδας. [θαν. 1/5/1945]

1971: Γουαϊνόνα Ράιντερ (Χόροβιτς), αμερικανίδα ηθοποιός.

Θανατοι
1911: Τζόζεφ Πούλιτζερ, αμερικανός εκδότης, ο άνθρωπος που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας», αλλά και δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του. [γεν. 10/1847]

1949: Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ (Γιώργος Γεωργιάδης), ελληνοαρμένιος μύστης και πνευματικός δάσκαλος. [γεν. 13/1/1866]

1986: Μίμης Φωτόπουλος, κωμικός ηθοποιός της χρυσής γενιάς του Π.Ε.Κ. [γεν. 1913]

MARIO LANZA-Because

ΑΝΟΙΞΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΜΠΟΛΣΟΙ

Το θρυλικό θέατρο Μπολσόι άνοιξε ξανά σήμερα τις πύλες του στους φιλότεχνους όλου του κόσμου, μετά από έξι χρόνια που παρέμεινε κλειστό προκειμένου να ανακαινιστεί.

Στο γκαλά που οργανώνεται απόψε για τα εγκαίνια αναμένεται να παραστουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα Ρώσων συνθετών, όπως του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι και του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση του θεάτρου, που αποτελεί ορόσημο για τη Μόσχα, στοίχισε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια.

Το Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου, υπήρξε για χρόνιας το λίκνο και η στέγη του κλασικού μπαλέτου της Ρωσίας. Εδώ δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι το 1877.

Friday, October 28, 2011

ANDRE RIEU-Grinzing

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ 16

Grinzing (Ich muss wieder einmal in Grinzing sein), 1934,
(Ralph Benatzky)


Η πολύπλευρη καριέρα του Αυστριακού Ralph Benatzky (πλήρες όνομα Rudolph Josef František Benatzky), που γεννήθηκε το 1884 στο Budwitz της Μοραβίας (σημερινή Τσεχία) και πέθανε το 1957 στη Ζυρίχη, ξεκίνησε με τα πρώτα μαθήματα πιάνου που πήρε από τον πατέρα του, ενώ σύντομα ανακαλύφθηκε και η έφεσή του στις ξένες γλώσσες. Ο συνδυασμός των δύο αυτών ταλέντων τού πρόσφερε ποικίλες θέσεις εργασίας. Έτσι, εργάστηκε κατά καιρούς ως πιανίστας, διερμηνέας, ξεναγός, δημοσιογράφος… ενώ παράλληλα έγραφε ποιήματα και συνέθετε. Σπούδασε μουσική στη Βιέννη και το Μόναχο με καθηγητές τον Antonín Dvořák και τον Felix Mottl. Τα τραγούδια που τον κατέστησαν γνωστό ήταν το Ich weiß auf der Wiesen ein kleines Hotel και κυρίως το Ich muß wieder einmal in Grinzing sein (1915), που αναφέρεται σε μια συνοικία της Βιέννης, το Grinzing, και πρωτοτραγούδησε ο Josma Selim.
Στη Βρετανία κυκλοφόρησαν σε στίχους Edward Lockton οι εκτελέσεις των Franz Hoffman, Ray Noble με τραγουδιστή τον Al Bowlly (1934), Jack Hylton & His Orchestra, Cyril Stapleton & His Orchestra.ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

LOVING YOU trailer

Loving You

Loving You
Paramount, 1957, Color, 102 minutes
Released July, 1957

That voice, those eyes, those hips! The King is alive! When this film premiered in 1957, moviegoers could barely hear the dialogue due to the screaming and swooning of Elvis' frenzied fans. Now newly remastered for optimum sound and picture quality, Loving You stars a young Elvis Presley in his second feature. This semi-autobiographical tale - which boasts some of his most outstanding performances including "Teddy Bear" and "Loving You" - chronicles the King's meteoric rise to super-stardom. With his unique vocal style, smoldering sensuality and easy-going sex appeal to burn, Elvis shows why he will live forever!

Small-town gas station attendant Elvis Presley is pushed into stardom by promoter Lizabeth Scott as part of her ex-husband's country band. With Wendell Corey, Delores Hart and a cameo by Presley's mother, Gladys. This film echoes Elvis' real-life meteoric rise to stardom. In fact, it is somewhat biographical with some embellishment and added drama. Musically, it's one of Elvis' best!

In addition to the now-available soundtrack CD, an album (now on CD) entitled "Loving You" was released at the same time as the film. This album is not a soundtrack, but does include several of the songs from the film.

Produced by: Hal B. Wallis
Associate Producer: Paul Nathan
Directed by: Hal Kanter
Assistant Director: James Rosenberger
Screenplay by: Herbert Baker and Hal Kanter
From a Story by: Mary Agnes Thompson ( "A Call From Mitch Miller" )
Music Arranged and Conducted by: Walter Scharf
Vocal Accompaniment: The Jordanaires
Technical Advisor: Col. Tom Parker
Numbers Staged by: Charles O'Curran
Art Direction: Hal Pereira and Albert Nozaki
Set Decoration: Sam Comer and Ray Moyer
Costumes: Edith Head
Makeup Supervision: Wally Westmore
Hair Style Supervision: Nellie Manley
Sound Recording: Hugo and Charles Grenzbach
Special Effects: John P. Fulton
Director of Photography: Charles Lang
Filmed in Vistavision and Technicolor
Technicolor Color Consultant: Richard Mueller
Special Photographic Effects: John P. Fulton
Edited by: Howard Smith

Cast: Elvis Presley [Deke Rivers], Lizabeth Scott [Glenda Markle], Wendell Corey [Walker "Tex" Warner], James Gleason [Carl Meade], Ralph Dumke [Tallman], Paul Smith [Skeeter], Ken Becker [Wayne], Jana Lund [Daisy], And Introducing Dolores Hart [Susan Jessup], Additional Cast: The Jordanaires [Themselves], Yvonne Lime [Sally], Skip Young [Teddy], Vernon Rich [Harry Taylor], David Cameron [Castle], Grace Hayle [Mrs. Gunderson], Dick Ryan [Mack], Gaylord "Steve" Pendleton [O'Shea], Sydney Chatton [Grew], Jack Latham [TV Announcer], William Forrest [Mr. Jessup], Irene Tedrow [Mrs. Jessup], Hal K. Dawson [Lieutenant], Joe Forte [Editor], Almira Sessions [Woman], Madge Blake [Woman], Beach Dickerson [Glenn], Gail Lund [Candy], Harry Cheshire [Mayor], Gladys Presley [Extra in Audience]

Musical Program: [0:00] Loving You (sung by Elvis Presley behind titles); [0:07] Got a Lot o' Livin' to Do (sung by Elvis Presley with The Jordanaires); [0:17] (Let's Have A) Party (sung by Elvis Presley with The Jordanaires); [0:19] (Let's Have A) Party(Let's Have A) Party (reprised by Elvis Presley with The Jordanaires); [0:21] Medley: (Let Me Be Your) Teddy Bear / Got a Lot o' Livin' to Do / Hot Dog (short medley sung by Elvis behind traveling montage); [0:23] Lonesome Cowboy (sung by Elvis Presley with The Jordanaires); [0:29] Hot Dog (sung by Elvis Presley and The Jordanaires); [0:40] Mean-Woman Blues (sung by Elvis Presley, accompanied by the Jordanaires offscreen); [0:46] (Let Me Be Your) Teddy Bear (sung by Elvis Presley with the Jordanaires); [1:03] Loving You (sung by Elvis Presley); [1:34] Loving You (ballad version, sung by Elvis Presley); [1:37] Got a Lot o' Livin' to Do (sung by Elvis Presley with The Jordanaires); Other miscellaneous excerpts of non-Elvis songs in background

MARIO LANZA-O sole mio

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

σήμερα
Παρ 28 Οκτ 11
Ευνίκη, Ευνίκα, Βήλη, Βίλια
αύριο
Σαβ 29 Οκτ 11
Αβράμιος, Αβραμία, Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα
μεθαύριο
Κυρ 30 Οκτ 11
Απολλωνία, Αστέριος, Αστέρης, Αστρης, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα, Ζηνοβία, Ζήνα, Τζήνα, Τζίνα, Ζελίνα, Ζηνόβιος, Ζηνοβής, Ζήνος, Τζήνος, Τζίνα, Τζήνα, Κλεόπας, Κλεόπιος, Κλεοπία, Κλεοπάκης, Πάκης, Κρονίων, Κρονίωνας, Κρονίος, Κρόνος, Κρονία, Μαρκιανός, Μαρκίνος, Τέρτιος, Τέρτος, Τέρτης, Τέρτια, Τέρτα, Τέρτη, Τερτίνος, Τερτίνα

MARIO LANZA-Nessun dorma

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ

1948: Ο Τσακ Μπέρι παντρεύεται τη φιλενάδα του Θιμέτα.

1956: Το τραγούδι του Έλβις Πρίσλεϊ «Love Me Tender» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Έτσι γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης που βλέπει ένα δικό του τραγούδι να ακολουθεί ένα άλλο επίσης δικό του... Προηγήθηκε για 11 εβδομάδες στην κορυφή το τραγούδι του «Don't Be Cruel».

1977: Κυκλοφορεί το πρώτο και μοναδικό στούντιο άλμπουμ των Sex Pistols «Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols», εμβληματικός δίσκος του πανκ-ροκ.

1982: Το συγκρότημα «Jam» ανακοινώνει τη διάλυσή του.

2006: Ο Ροντ Στιούαρτ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Still the Same... Great Rock Classics Of Our Time».

2007: Η ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ για τη ζωή του Τζόνι Κας ψηφίζεται ως η καλύτερη μουσική βιογραφική ταινία όλων των εποχών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1937: Γκράχαμ Μποντ, άγγλος οργανίστας, σημαντική προσωπικότητα του ριθμ εντ μπλουζ κινήματος στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ‘60. (Θαν. 8/5/1974)

ΜΑRIO LANZA-Granada

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων
Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου


Γεγονoτα

312: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μουλβίας Γεφύρας στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα».

1886: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Κλίβελαντ. Είναι δώρο της Γαλλίας για τη 100η επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1919: Ξεκινά στις ΗΠΑ η Ποτοαπαγόρευση.

1921: Η συνδιάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων κατακυρώνει τη Βόρειο Ήπειρο στην Αλβανία.

1940: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων.

1962: Λήγει η «Κρίση των Πυραύλων» στην Κούβα, που έφερε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Γεννησεις
1912: Ρίτσαρντ Ντολ, βρετανός επιδημιολόγος, ο πρώτος επιστήμονας που απέδειξε τη σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο των πνευμόνων. [θαν. 24/7/2005]

1955: Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ιδιοκτήτης της «Microsoft».

1956: Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Πρόεδρος του Ιράν.

Θανατοι
1704: Τζον Λοκ, άγγλος φιλόσοφος, από τους πρωτεργάτες του εμπειρικισμού και φιλελευθερισμού. [γεν. 29/8/1632]

1959: Καμίλο Σιενφουέγκος, ηγετική μορφή της Κουβανικής Επανάστασης. Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 27 ετών. [γεν. 6/2/1932]

1998: Τεντ Χιουζ, άγγλος «δαφνοστεφής» ποιητής, περισσότερος γνωστός για τον θυελλώδη έρωτά του με την αμερικανίδα ποιήτρια Σίλβια Πλαθ. [γεν. 17//8/1930]

Thursday, October 27, 2011

Στο Πήλιο ΧΩΡΙΣ αυτοκινητο

Στο Πήλιο περιδιαβαίνει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στις 17.05, η εκπομπή «Χωρίς αυτοκίνητο», που προτείνει προορισμούς βάζοντας το αυτοκίνητο στο περιθώριο για να ανακαλύψει μοναδικές διαδρομές, εμπειρίες και περιπέτειες.
Η Ελευθερία Γεροφωκά «χωρίς αυτοκίνητο» ακολουθεί μονοπάτια που χάνονται σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές του πανέμορφου Πηλίου.


Μεταδίδεται: Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στις 17.05
Παρουσιαστές πρώτων επεισοδίων: Ελευθερία Γεροφωκά, Μανώλης Καρδαράς, Εκάβη Ντούμα
Σενάριο- σκηνοθεσία: Λουκάς Κούχτιν
Έρευνα – επιμέλεια παραγωγής: Κώστας Ζήσης
Αφήγηση: Ιωάννα Καζαντζίδου

Τέχνη και πολιτική

Τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με την πολιτική και τις κοινωνικές αλλαγές που σημαδεύουν το νέο αιώνα ερευνά η σειρά της ΕΤ3 «Τόποι Ζωής – Τόποι Ιδεών» του Γιώργου Κεραμιδιώτη την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Ο θεωρητικός τέχνης Κωστής Σταφυλάκης συνομιλεί με εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρητικούς τέχνης και επιμελητές εκθέσεων, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης ορισμένων καλλιτεχνικών πρακτικών που αμφισβητούν τις μαζικές αντιλήψεις για το δημόσιο χώρο, την επίσημη ιστορία, την πληροφόρηση, τον κοινωνικό ιστό, τις πολιτικές δομές κ.ά.
Εστιάζοντας στη στροφή της τέχνης προς το ντοκουμέντο και την τεκμηρίωση στο νέο αιώνα, παρουσιάζονται σύντομα πορτρέτα καλλιτεχνών όπως ο Βαγγέλης Βλάχος αλλά και σημαντικά παραδείγματα από το εξωτερικό που συμπεριλήφθηκαν στην πρόσφατη έκθεση «Τέχνης Πολιτική» του Ε.Μ.Σ.Τ. Παρουσιάζονται, επίσης, διάφοροι πειραματισμοί που συντελούνται στην ελληνική σκηνή, όπως η αναβίωση και η ανανέωση της περφόρμανς, με αφορμή τις δράσεις της Μαίρης Ζυγούρη. Ο εικαστικός Βασίλης Βλασταράς και ο θεωρητικός Γιώργος Τζιρτζιλάκης μιλούν για τις στρατηγικές διαφόρων καλλιτεχνικών ομάδων στον ελληνικό δημόσιο χώρο, ενώ ο Χριστόφορος Μαρίνος και η Ξένια Καλπακτσόγλου περιγράφουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια νεότερη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στο δεύτερο μέρος, ο θεωρητικός τέχνης Τζιν Ρέι προσδιορίζει διαφορετικούς τύπους καλλιτεχνικής πρακτικής που λειτουργούν ως εναλλακτικές από την εποχή του Μπρεχτ έως σήμερα. Η εξερεύνηση εστιάζει σε διάφορες μορφές καλλιτεχνικού ακτιβισμού και παρουσιάζει αναλυτικότερα το παράδειγμα της σλοβένικης κολεκτίβας NSK (Νέα Σλοβενική Τέχνη) που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ίδρυσε το δικό της «κράτος» και εξέδωσε διαβατήρια για τους «πολίτες» της. Με αφορμή το Πρώτο Συνέδριο των Πολιτών της NSK, ο Κωστής Σταφυλάκης συνομιλεί με τον Έλληνα εκπρόσωπο Χάρη Χάραρη, τον θεωρητικό Alexei Monroe και με ιστορικά μέλη της κολεκτίβας, που διαμορφώνουν και σήμερα το χαρακτήρα του κοινωνικού αυτού πειράματος.


Μεταδίδεται: Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα
Σεναριο-σκηνοθεσια: Γιώργος Κεραμιδιώτης

το «Balkan Express» της ΕΤ3

Στην κεντρική Αλβανία ταξιδεύει την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011, στις 18.00, τo «Balkan Εxpress» της ΕΤ3 και παρουσιάζει μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας το Μπεράτ.
Η εκπομπή περιηγείται στην πόλη με τα ‘‘χίλια παράθυρα’’, τις βυζαντινές εκκλησίες, τις σπάνιες αγιογραφίες και το μοναδικό κατοικημένο κάστρο στον κόσμο, καταγράφει σημάδια της ζωής που εξελίσσεται ασταμάτητα εδώ και εικοσιτέσσερις αιώνες ανάμεσα στα πετρόκτιστα σοκάκια της πόλης και περνάει το κατώφλι σπιτιών για να γνωρίσει τους ανθρώπους του Μπεράτ.



Μεταδίδεται: Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011, στις 18.00
Σενάριο - σκηνοθεσία: Θόδωρος Καλέσης
Έρευνα –κείμενα: Γιώργος Στάμκος
Αφήγηση: Αναστασία Κουμίδου, Αργύρης Γκαγκάνης
Διεύθυνση παραγωγής: Ειρήνη Παναγιωτίδου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤ3

Την ποντιακή ιστορία από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα παρουσιάζει η σειρά της ΕΤ3 «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» σε ένα τριμερές αφιέρωμα που αρχίζει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στις 15.00.
Η σειρά κάνει μία αναδρομή στην εποχή των μύθων, στο 1000 π.Χ. όταν ο Πόντος γνώρισε αλματώδη οικιστική ανάπτυξη, στη ρωμαϊκή εποχή, τη βυζαντινή περίοδο και την οθωμανική αυτοκρατορία και φτάνει στον 19ο αιώνα, όταν οι Χριστιανοί άκμαζαν ακόμη στον Πόντο, κρατώντας τα ηνία της οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης.
Ένα από τα σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία του Πόντου, το οποίο επισημαίνει η σειρά, είναι η Οκτωβριανή επανάσταση τον Απρίλιο του 1916 μέσα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ρώσοι προελαύνουν και προσαρτίζουν την περιοχή της Τραπεζούντας στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Τούρκος Βαλής της πόλης παρέδωσε την εξουσία στον Μητροπολίτη Χρύσανθο, λέγοντας: «…από τους Έλληνες αποσπάσαμε τα μέρη αυτά και σε Έλληνες τα παραδίδουμε σήμερα. Σας παραδίδουμε ακόμη και τις εκκλησίες σας που μετατράπηκαν σε τεμένη. Μεταβάλλετε τες πάλι σε εκκλησίες αν αυτό το νομίζετε καλό». Έτσι δημιουργήθηκε η δημοκρατική κυβέρνηση του Πόντου που αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία και τις δυνάμεις της Αντάντ ως η νόμιμη αρχή του Βιλαετιού της Τραπεζούντας, αλλά διατηρήθηκε για δύο χρόνια…
Η ιστορική αναδρομή της σειράς «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» θα ολοκληρωθεί με δύο ακόμη επεισόδια που θα προβληθούν προσεχώς και θα έχουν ως θέμα τους, το πρώτο την Ποντιακή Γενοκτονία και το δεύτερο την εγκατάσταση των Ποντίων στην Ελλάδα.


Μεταδίδεται: Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στις 15.00
Παρουσίαση: Τάσος Παλαντζίδης
Σενάριο: Κώστας Χαραλάμπους, Αλέξανδρος Κακαβάς
Ιστορικός σύμβουλος- έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτιάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Μουσική: Ματθαίος Τσαχουρίδης, Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης
Μοντάζ: Βαγγέλης Πρεβενάς
Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους
Διεύθυνση Παραγωγής: Θεοδώρα Γρηγόρη

2.3 billion people now using the Internet

The world has seen impressive growth in areas such as Internet use, particularly in developing countries, the UN Agency International Telecommunication Union (ITU) says.
An ITU mini-report, "The World in 2011", released Tuesday at the ongoing ITU Telecom World conference in Geneva, Switzerland, also confirms that ICT growth has been equally rapid, with close to 6 billion mobile cellular subscriptions forecast by the end of 2011, and around 2.3 billion people using the Internet. Growth is fastest in the developing world, and among the young, it says,with almost half of the world’s online population now under 25 years old. That number should continue to increase steadily as Internet penetration continues to grow in schools.
The new ITU figures provide a quick snapshot of broadband deployment worldwide, revealing gaping disparities in high-speed access. While international Internet bandwidth has grown from 11,000 Gbps in 2006 to close to 80,000 Gbps in 2011, Europeans enjoy on average almost 90,000 bps of bandwidth per user compared to Internet users in Africa, who are limited to around 2,000 bps per user. The report shows that the world’s top broadband economies are all located in Europe, Asia and the Pacific. In the Republic of Korea, mobile broadband penetration now exceeds 90 percent, with nearly all fixed broadband connections providing speeds equal to or above 10 Mbps. In comparison, broadband users in countries such as Ghana, Mongolia, Oman and Venezuela are limited to broadband speeds below 2 Mbps

Ελληνική πεζογραφία – τρέχουσα παραγωγή

Στην τρέχουσα παραγωγή επικεντρώνεται το «Άξιον Εστί» της ΕΤ3 το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στις 12.00.
O Βασίλης Βασιλικός συζητάει με τη βιβλιοπώλη Θεοδοσία Δάκογλου και τη συγγραφέα και διευθύντρια του περιοδικού index Χριστίνα Οικονομίδου για την κρίση στο χώρο του βιβλίου, αλλά και για σημαντικά έργα που έχουν εκδοθεί σε πείσμα των καιρών.
Ο βραβευμένος ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής Αργύρης Χιόνης μιλά για το έργο του με αφορμή τις τελευταίες του εκδόσεις «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες» και «Το μήνυμα και άλλες δύο φάρσες» .
Η συγγραφέας Γαλάτεια Ριζιώτη περιγράφει το «μαύρο χιούμορ» που διαπερνά τη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Μπαρ Ταρ».
Ο συγγραφέας Τηλέμαχος Κώτσιας μιλά για την εθνική μνήμη, τον διχασμό των λαών και τα διλήμματα απέναντι στην «τρομακτική» εξουσία με αφορμή το μυθιστόρημά του «Στην απέναντι όχθη».
Ο συγγραφέας Δημήτρης Οικονόμου προβληματίζεται για τη σύγχρονη πραγματικότητα στη χώρα μας, με αφορμή το αλληγορικό αφήγημά του «Η πόλη του ανατέλλοντος ηλίου».


Μεταδίδεται: Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στις 12.00
Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός
Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου
Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Κάμινα

ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤ 3

Aυριο, Παρασκευή , στις 11.00, η ΕΤ3 μεταδίδει με το Γιώργο Φερέτη σε απευθείας σύνδεση τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με την οποία κορυφώνονται οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την εθνική επέτειο του «Όχι». Η παρέλαση θα μεταδοθεί δορυφορικά σε όλο τον κόσμο.
Στις 12.00 το επεισόδιο «Πόλεμος 1940» της «Θεσσαλονίκης της Νοσταλγίας μας» με το Θανάση Βέγγο και την Κάτια Δανδουλάκη παρουσιάζει τη Θεσσαλονίκη στα χρόνια του Πολέμου και της Κατοχής.
Στις 16.00, τα «Αληθινά Σενάρια» με το Νίκο Ασλανίδη παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Σοφία Βέμπο»
Στις 19.00 προβάλλεται η δραματική πολεμική ταινία «Μια γυναίκα στην Αντίσταση» με την Τζένη Καρέζη, τον Κώστα Καζάκο και τον Λυκούργο Καλλέργη.
Στις 23.00 με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μεταδίδεται μία εκπομπή των «Ανιχνεύσεων» για τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο σε επανάληψη. Παρά το γεγονός ότι γράφτηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1990, διαθέτει στοιχεία τα οποία ο τηλεθεατής αξίζει να παρακολουθήσει.
Η ‘‘αυλαία’’ του τριημέρου κλείνει μελωδικά με τη μετάδοση, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, της συναυλίας «Μια βραδιά στη Σαλονίκη- Μια κιθάρα και ένα πιάνο» με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Μουσείο το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά στην Κοζάνη

Το πραγματικό του όνομα δεν ήταν Αλέξης. Τού αποδόθηκε, όμως, από τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη από το αρχαιοελληνικό συνθετικό "αλεξι " - όπως αλεξικεύραυνο, αλεξίσφαιρος, αλεξίπτωτο - για να εκφράσει τον χαρακτήρα που αντιστέκεται, που καθοδηγείται από τις παρορμήσεις του, που αποτελεί ένα κράμα λεβεντιάς και ελευθερίας. Ο ίδιος ο Γιώργος γύρισε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, αναζητώντας την τύχη του. Αργότερα, έγινε σύμβολο και χαρακτήρας που συνδέθηκε απόλυτα με την Ελλάδα, με το πνεύμα και την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων της.

Στα ίχνη αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, που έγινε φίλος και συνοδοιπόρος του Νίκου Καζαντζάκη, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Καταφυγίου και η μη κυβερνητική οργάνωση "Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού" αναζητούν αντικείμενα, κειμήλια και ό,τι άλλο σχετίζεται με την προσωπική του ιστορία, για το μουσείο που έχουν ετοιμάσει στο Καταφύγιο, όπου βρίσκεται το σπίτι του.

"Έχουμε μια λαογραφική συλλογή, ενώ εντοπίσαμε τα γυαλιά και το ρολόι του Ζορμπά, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της οικογένειας των εγγονιών του, Άννας Γκάιγκερ και Βαγγέλη Γιάντα, που πέθαναν πριν από δύο χρόνια στα Σκόπια", αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Άννα Γκάτζιου.

Όπως λέει, αρχικά είχαν εντοπιστεί στα γραφεία της στρατολογίας, στην Κοζάνη, τα μητρώα αρρένων της κοινότητας Καταφυγίου, όπου είναι καταγεγραμμένο το όνομα του Γεωργίου Ζορμπά.

Η ίδια σημειώνει ότι ο Σύλλογος έχει έρθει σε επικοινωνία και με τις εκδόσεις Καζαντζάκη στην Αθήνα, στην κατοχή των οποίων βρίσκονται οι επιστολές του Ζορμπά προς τον Καζαντζάκη, από την εποχή που δούλευαν μαζί στα δάση ως υλοτόμοι, αλλά και στα μεταλλεία, όταν ο πρώτος βοηθούσε τον δεύτερο για να έρθουν οι Έλληνες από τον Πόντο.

"Τόσο οι συγγενείς του Ζορμπά στην ΠΓΔΜ όσο και οι εκδόσεις Καζαντζάκη επιθυμούν να βρεθούν αυτά τα αντικείμενα στο μουσείο που κατασκευάσαμε. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί, όμως, να γίνει προς το παρόν, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες" τονίζει η κ. Γκάτζιου.

Υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων από τις οποίες πέρασε ο Ζορμπάς.

Σε ό,τι αφορά τον τόπο γέννησής του, τον διεκδικούν εξίσου ο Κολινδρός της Κατερίνης και το Καταφύγι στο Βελβεντό. Και οι δύο περιοχές "φιλοξένησαν" την οικογένεια Ζορμπά, τους γονείς του Φώτη και Ευγενία και τα αδέλφια του Γιάννη, Ξενοφώντα και Κατερίνα, πριν ο ήρωας του Καζαντζάκη φύγει σε ηλικία 22 ετών για τα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής και το Άγιον Όρος.

Το σπίτι που διέμεινε η οικογένεια στο Καταφύγι, ανακατασκευάστηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώην δήμου Βελβεντού το 1995, αφού πρώτα αγοράστηκε το οικόπεδο από τους συγγενείς του. "Κατασκευάστηκε ένα κτίριο αρμονικά δεμένο με το προϋπάρχον κτίσμα, ενώ προετοιμάστηκε και μία μελέτη σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη μουσειολόγο Τέση Βαλαβανίδου.

Η μελέτη προβλέπει την λειτουργία οπτικοακουστικών μέσων, ώστε μέσα από το μουσείο να ζωντανεύει, με την βοήθεια της τεχνολογίας, η ιστορία του Ζορμπά", σημειώνει από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Βελβεντού και πρόεδρος της "Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού" Μανώλης Στεργίου. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, αλλά για την υλοποίησή της απαιτούνται κονδύλια, τα οποία αναζητούνται σε διάφορα χρηματοδοτικά μέσα.

"Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γνωρίσει ο κόσμος μέσα από το μουσείο, τον πραγματικό Ζορμπά", σημειώνει η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καταφυγίου.

Όπως τονίζει, η διαφορά του πραγματικού Ζορμπά από τον λογοτεχνικό - και πολύ περισσότερο τον κινηματογραφικό - είναι μεγάλη και θα έπρεπε ο καθένας να μπορεί να διακρίνει τις διαφορές.

"Θέλουμε, πέρα από το σουβλάκι, συρτάκι, Ζορμπάς, να καταλάβει ο κόσμος την ουσιαστική διάσταση αυτού του ανθρώπου που κατάφερε να εμπνεύσει με τόση δύναμη τον Νίκο Καζαντζάκη και να περάσει τόσα μηνύματα μέσα από το έργο του συγγραφέα", καταλήγει η κ. Γκάτζιου.

Η Αρετή Κετιμέ στη Βέροια

Και φέτος η Αρετή Κετιμέ κάνει βόλτα στην Ελλάδα με μια παρέα καταξιωμένων μουσικών και μας προσκαλεί σε μία ξεχωριστή συναυλία, γεμάτη από τα ηχοχρώματα της αστείρευτης μουσικής μας παράδοσης.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου η Αρετή Κετιμέ θα εμφανιστεί στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.
Μαζί της και ο σπουδαίος σολίστας στο κανονάκι Πάνος Δημητρακόπουλος.

Ώρα έναρξης: 21:00
Πληροφορίες στο τηλ: 2331 0 78100
Προπώληση εισιτηρίων: Χώρος Τεχνών Βέροιας

Σκοπός της μουσικής αυτής παράστασης είναι τα τραγούδια και τα ορχηστρικά θέματα που θα ακουστούν από τον ευρύτερο ελληνικό αλλά και το βαλκανικό και το μεσογειακό χώρο, να πετύχουν την απελευθέρωση τόσο των μουσικών όσο και των ακροατών από μουσικές διαχωριστικές γραμμές, επιδιώκοντας πάντα την συμμετοχή, τη συγκίνηση και την απόλυτη γοητεία της μουσικής.

Η Αρετή Κετιμέ, το κορίτσι με την εκπληκτική φωνή που παίζει μαγικά σαντούρι, γεννήθηκε στην Αθήνα και στα έξη της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα σαντουριού με δάσκαλο τον σπουδαίο Αριστείδη Μόσχο. Αμέσως εντυπωσίασε με τις ικανότητές της όσους την άκουσαν, αποκτώντας γρήγορα τον «εύκολο» τίτλο του παιδιού-θαύματος. Έκτοτε η Αρετή Κετιμέ συνεχίζει να προσεγγίζει με σοβαρότητα και ήθος τη μουσική μας παράδοση, ανανεώνοντάς την με τις δισκογραφικές και συναυλιακές επιλογές της.

Η Αρετή Κετιμέ, με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών προτείνει μία ειλικρινή, μαγική, πρωτοποριακή μουσική παράσταση, ταυτόχρονα έντεχνη αλλά και βαθειά λαϊκή, που εγγυάται μια αξέχαστη μουσική εμπειρία!

CAVAN O' CONNOR-Goodnight

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Goodnight (I’m Only a Strolling Vagabond), 1921
(Edward Kunneke, Adrian Ross)


Ο Eduard Künneke (1885-1953), όπως είναι σωστός τρόπος γραφής του ονόματος του Γερμανού συνθέτη, σπούδασε μουσική στο Βερολίνο και χρημάτισε διευθυντής ορχήστρας στο Theater am Schiffbauerdamm (που αργότερα θα γινόταν παγκοσμίως γνωστό ως Berliner Ensemble), την εποχή που διευθυντής του ήταν ο περίφημος Max Reinhardt. Το πιο γνωστό έργο του είναι η βασισμένη στο θεατρικό έργο του Max Kempner-Hochstädt, οπερέτα Der Vetter aus Dingsda σε λιμπρέτο των Herman Haller (ψευδώνυμο του Herman Freund 1871-1943) και Rideamus (ψευδώνυμο του Fritz Oliven, 1874-1956, που σημαίνει «αφήστε μας να γελάσουμε») του 1921. Από αυτήν το τραγούδι Hallo, hallo, hier rief’s doch irgendwo… μεταφράστηκε από τον Adrian Ross (ψευδώνυμο του Arthur Ropes, 1859-1933) σε Goodnight (I’m Only a Strolling Vagabond) όταν η οπερέτα ανέβηκε στο Λονδίνο με τίτλο The Cousin from Nowhere.
Στην οδό Giesebrecht, στην περιοχή Charlottenburg του Βερολίνου, στους αριθμούς 5 και 11, έζησαν οι Eduard Künneke και Fritz Oliven αντίστοιχα και σήμερα στα κτήρια αυτά υπάρχουν αναμνηστικές πλακέτες με τα ονόματά τους.
Κόρη του πρώτου από τη δεύτερη σύζυγό του, τη σοπράνο Katharina Garden (γεν. Krapotikin), ήταν η ηθοποιός, χορεύτρια και τραγουδίστρια Evelyn Künneke (1921-2001), η τελευταία της γενιάς της «Λιλί Μαρλέν».
Στη Βρετανία κυκλοφόρησε από τους Russell Scott και Cavan O’Connor.

MARIO LANZA-Be my love

London Olympic music event

The Scissor Sisters will perform on the Americas stage at the Tower of London US pop group The Scissor Sisters and Senegalese singer Baaba Maal are among the stars who will take part in a music festival in London in the build-up to the 2012 Olympics.

River of Music will feature acts from five continents on six stages at different sites along the River Thames.

US jazz great Wynton Marsalis and vocal group Naturally 7 will also take part.

The event will be held on 21 and 22 July, the weekend before the Games begin. More names are to be announced.

Tickets will be free and details of the ticketing arrangements will be announced in May.

Ruth Mackenzie, the Cultural Olympiad and London 2012 Festival director, said: "Of all the ideas we have had [for the London 2012 Cultural Olympiad], it is probably one of the most ambitious and, I think, the biggest.

"The idea that we can work with musicians from across the world and engage... is just simple and gorgeous.

"This is a project of incredible scale. It is a chance for artists to share and collaborate, to get beyond the playlist and enjoy a bit of Olympic magic."

Music from Europe will be heard at stages in Trafalgar Square and Somerset House, the Americas will be at the Tower of London, Asia in Battersea Park, Africa in Jubilee Gardens and Oceania in the Greenwich Old Royal Naval College.

LOVELY TO LOOK AT trailer

Lovely to Look At

Lovely to Look At
MGM, 1952, Color, 106 minutes, ***½
Premiere release May, 1952
General release July, 1952

The 1935 Kern-Harbach musical Roberta gets a splashy updating in this tale of three would-be Broadway producers (Red Skelton, Howard Keel and Gower Champion) who travel to Paris to run a dress salon. Ann Miller, Kathryn Grayson, Marge Champion and Zsa Zsa Gabor supply the feminine charms. Musical highlights include Kathryn Grayson's "Smoke Gets in Your Eyes," Marge and Gower's "I Won't Dance" and Red Skelton's comedy sketch "Go Tell Aunt Rhodie."

Produced by: Jack Cummings
Directed by: Mervyn LeRoy
Screen Play by: George Wells and Harry Ruby
Additional Dialogue by: Andrew Solt
Based on the Musical Comedy "Roberta" from the novel by Alice Duer Miller
Book and Lyrics by: Otto A. Harbach
Music by: Jerome Kern
Additional and Revised Lyrics by: Dorothy Fields
Musical Direction: Carmen Dragon and Saul Chaplin
Choreography by: Hermes Pan
Orchestrations by: Leo Arnaud
Vocal Arrangements: Robert Tucker
Fashion Show: Tony Duquette
Director of Fashion Show: Vincente Minnelli
Art Directors: Cedric Gibbons and Gabriel Scognamillo
Set Decorations: Edwin B. Willis, Jack D. Moore
Gowns by: Adrian
Hair Styles by: Sydney Guilaroff
Make-Up Created by: William Tuttle
Recording Supervisor: Douglas Shearer
Director of Photography: George J. Folsey
Special Effects: A. Arnold Gillespie
Color by Technicolor
Technicolor Color Consultants: Henri Jaffa, James Gooch
Film Editor: John McSweeney, Jr.

Cast: Kathryn Grayson [Stephanie], Red Skelton [Al Marsh Wodzscyngkic], Howard Keel [Tony Naylor], Marge Champion [Clarisse], Gower Champion [Jerry Ralby], Ann Miller [Bubbles Cassidy], Zsa Zsa Gabor [Zsa Zsa], Kurt Kasznar [Max Fogelsby], Marcel Dalio [Pierre], Diane Cassidy [Diane]

Musical Program: [0:00] Overture (played by Orchestra behind Titles); [0:02] Opening Night (sung by Gower Champion, Red Skelton and Howard Keel); [0:05] I'll Be Hard to Handle (sung and danced by Ann Miller); [0:12] Lafayette (sung by Gower Champion, Red Skelton and Howard Keel); [0:19] Yesterdays (sung by Kathryn Grayson); [0:27] I Won't Dance (sung and danced by Marge and Gower Champion); [0:32] Lovely to Look At (special lyrics version sung by Howard Keel and Kathryn Grayson); [0:39] Lovely to Look At (sung by Howard Keel); [0:48] I Won't Dance (reprised by Kathryn Grayson); [0:52] Smoke Gets in Your Eyes (instrumental version danced by Marge and Gower Champion); [1:03] You're Devastating (sung by Howard Keel); [1:06] Go Tell Aunt Rhodie (skit with song by Red Skelton); [1:18] Smoke Gets in Your Eyes (sung by Kathryn Grayson); [1:26] The Touch of Your Hand (sung by Kathryn Grayson in fashion show finale)

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

27 Πέμπτη Λούππος, Λούππης
Νέστορας, Νέστωρ, Νεστορία
28 Παρασκευή Βήλη, Βίλια
Ευνίκη, Ευνίκα
29 Σάββατο Αβραάμ, Αβραμία
Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα
30 Κυριακή Απολλωνία
Αστέριος, Αστέρης, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα, Αστρινή, Αστερινή, Αστρινός, Αστερινός
Ζηνοβία, Ζηνόβιος, Ζήνα, Τζήνα, Τζίνα, Ζελίνα, Ζηνοβής, Ζήνος, Τζήνος
Κλεόπας, Κλεοπία, Πάκης, Κλεόπιος, Κλεοπάκης
Κρόνος, Κρονίων, Κρονίωνας, Κρονίος, Κρονία
Μαρκιανός, Μαρκίνος
Τέρτιος, Τέρτος, Τέρτης, Τέρτια, Τέρτα, Τέρτη, Τερτίνος, Τερτίνα
31 Δευτέρα Αμπλία, Αμπλίος
Απελλής, Απέλλης
Αριστόβουλος, Αριστοβούλη
Νάρκισος, Νάρκισσος
Στρατονίκη, Στρατή, Νίκη

MARIO LANZA-Ave Maria

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1822: Ο Κανάρης πυρπολεί τουρκική υποναυαρχίδα στην Τένεδο.

1829: Ο τσάρος Νικόλαος Α' αποστέλλει στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, προς ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, κατόπιν αιτήματος του Καποδίστρια.

1886: Το μουσικό έργο του Μόντεστ Μουσόργκσκι «Μια νύχτα στο φαλακρό βουνό» κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.

1922: Ο Μουσολίνι πραγματοποιεί τη «Μεγάλη Πορεία» προς τη Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας.

1927: Η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος.

1938: Η χημική βιομηχανία «Du Pont» ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάιλον.

Γεννησεις
1466: Χέερτ Χέερτσεν, ολλανδός ανθρωπιστής και θεολόγος, που έγινε γνωστός με το λατινικό όνομα Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους. Στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε ως Έρασμο. [θαν. 12/7/1536]

1782: Νικολό Παγκανίνι, ιταλός βιρτουόζος βιολονίστας και συνθέτης. [θαν. 27/5/1840]

1811: Ισαάκ Σίνγκερ, αμερικανός εφευρέτης της ραπτομηχανής, την οποία παρουσίασε το 1851, εγκαινιάζοντας τη μέθοδο της σταυροβελονιάς. [θαν. 23/7/1875]

Θανατοι
1505: Ιβάν Γ' Βασίλιεβιτς, τσάρος της Ρωσίας, ο επονομαζόμενος και Μέγας. [γεν. 22/1/1440]

1880: Θρασύβουλος Ζαΐμης, πολιτικός, πολέμιος του Όθωνα. [γεν. 29/10/1822]

1977: Τζέιμς Κέιν, αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. («Ο ταχυδρόμος χτυπά πάντα τρεις φορές») [γεν. 1/7/1892

PRINCE-1999

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ

1962: Οι Rolling Stones διαβαίνουν για πρώτη φορά την πόρτα ενός στούντιο ηχογραφήσεων.

1962: Το συγκρότημα «The Shadows» ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Out of the shadows».

1975: Ο σχετικά άγνωστος Μπρους Σπρίνγκστιν γίνεται ταυτόχρονα εξώφυλλο στα ευρείας κυκλοφορίας περιοδικά «Time» και «Newsweek».

1982: Κυκλοφορεί το άλμπουμ του Πρινς «1999».

1990: Ο Πολ Σάιμον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «The Rhythm Of The Saints».

2002: Οι Foo Fighters ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «One By One».

2007: Ο Κιθ Ρίτσαρντς συμμετέχει σε διαδήλωση 15.000 ανθρώπων στο Τσίτσεστερ της Αγγλίας για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στο τοπικό νοσοκομείο.

2010: Οι θρυλικοί Scorpions δίνουν συναυλία στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους Get your Sting and Blackout, την τελευταία της σαραντάχρονης καριέρας τους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1949: Γκάρι Τάλεντ, αμερικανός μπασίστας, μέλος της E Street Band του Μπρους Σπρίνγκστιν.

1958: Σάιμον ΛεΜπόν, άγγλος τραγουδιστής και μουσικός, ηγετική φυσιογνωμία του συγκροτήματος «Duran Duran».

ΘΑΝΑΤΟΙ
1980: Στιβ Τουκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Στίβεν Πόρτερ, άγγλος ντράμερ των T Rex. (Γεν. 28/7/1949)

Wednesday, October 26, 2011

ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ-Adieu mein kleiner garde offizier

LIANE HAID-Adieu mein kleiner garde offizier 1930

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ 14

Goodbye, 1930,
(Robert Stolz / Harry Graham)
Σε στίχους του Walter Reisch, o Robert Stolz συνέθεσε το τραγούδι Adieu, mein kleiner Gardeoffizier που ερμήνευσε η Liane Haid (με τον Richard Tauber και την Dagmar Koller) στην ταινία του 1930 Das Lied ist aus (ελληνικός τίτλος Μη Ρωτάς Γιατί). Το τραγούδι προστέθηκε στην οπερέτα Im weißen Rößl των Ralph Benatzky, Bruno Granichstaedten, Robert Gilbert, Hans Müller-Einigen και Erik Charell, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Βερολίνο το 1930, αλλά μόνο για τις αγγλόφωνες (με τίτλο The White Horse Inn) και τις γαλλόφωνες παραγωγές. Η διαθήκη ενός από τους συγγραφείς, του Erik Charell, απαγορεύει την προσθήκη του στις γερμανικές παραστάσεις της οπερέτας, εξαιτίας μιας διαμάχης που είχε για τα δικαιώματα με τον συνθέτη του. Το White Horse Inn παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1931 και στη Νέα Υόρκη το 1936.
Γεννημένος στη Βιέννη το 1903, ο εβραϊκής καταγωγής Walter Reisch βρέθηκε ήδη το 1937 στο Λος Άντζελες (όπου πέθανε το 1983, έχοντας λάβει την αμερικανική υπηκοότητα), να εργάζεται ως σεναριογράφος στα στούντιο της MGM. Συνεργάστηκε έτσι με ηθοποιούς όπως οι Greta Garbo, Olivia de Havilland, Hedy Lamar, Vivien Leigh, Lana Turner, Ingrid Bergman κ.α., πριν μεταπηδήσει σταδιακά στην Universal, την Paramount και την 20th Century Fox. Για τη συμβολή του στο σενάριο του Τιτανικού (1953) βραβεύτηκε με Όσκαρ, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες τρεις υποψηφιότητες.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με τον Robert Stolz που σταμάτησε στη μέση το 1975, όταν ο Stolz πέθανε σε ηλικία 95. Έτσι ολοκλήρωσε την οπερέτα Maskerade, που βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία του 1934, με τον ξάδερφό του, τον περίφημο Αυστριακό συνθέτη και σατιρικό συγγραφέα Georg Kreisler.
Η αγγλική εκδοχή του τραγουδιού ως Goodbye ή Goodbye Little Captain of My Heart ερμηνεύτηκε από την Eileen Barton.
Σε στίχους του Harry Graham γνώρισε επιτυχία το 1947 από τον Ιρλανδό τενόρο Josef Locke (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Joseph McLaughlin, 1917-1999), η ζωή του οποίου γυρίστηκε για τον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Ned Beatty και τίτλο Hear My Song (1991).
Ακολούθησαν πολλές ακόμη εκτελέσεις μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αυτές των Andy Cole, The Robert Stolz Orchestra, Vernon Midgley, David Whitfield, Lolita (1970), Lieutnant Pigeon (1976) και Νάνας Μούσχουρη (1980).ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

JOGI YORGESSON-Yingle bells

Paranormal Activity film scares off box office rivals

The first Paranormal Activity was filmed by Oren Peli on a video camera for just $15,000 (£9,000) The third film in the Paranormal Activity franchise took $54m (£33.8m) in the US and Canada at the weekend - a record debut for a horror film.

As with its low-budget predecessors, it features a haunted house as well as video camera-style footage.

The film was also the biggest October opening in North American history.

Boxing robot film Real Steel fell to two while Footloose dropped a place to three. 3D film The Three Musketeers was the second highest new entry at four.

Paul Dergarabedian, of box office tracker Hollywood.com, said he had expected Paranormal Activity 3 to come in around the $35m (£21.9m) mark.

"There are certain brands that just transcend any kind of box office rhyme or reason - they just resonate," he said.
/////////////////////////////////
NORTH AMERICAN BOX OFFICE
1. Paranormal Activity 3 - $54m

2. Real Steel - $11.3m

3. Footloose - $10.9m

4. The Three Musketeers - $8.8m

5. The Ides of March - $4.9m

Source: Hollywood.com
/////////////////////////////////////
"These are shot in someone's house, they look like they're shot with a home video recorder and people just relate to it."

Prequel Paranormal Activity 3 centres around the discovery of disturbing home movie footage shot in 1988.

The first film became a word-of-mouth phenomenon in 2009.

Opening receipts from the latest take on the franchise beat the previous biggest horror debut - its predecessor Paranormal Activity 2 - which took $40.7m (£25.5m) when it opened a year ago.

It also beat the $50.4m (£31.6m) taken by Jackass 3D last year to score the biggest opening for an October release.

Action-adventure film The Three Musketeers, which stars Matthew Macfadyen, Ray Stevenson and Luke Evans, took $8.8m (£5.5m) on its debut weekend.

Other new releases included Johnny English Reborn, starring Rowan Atkinson as the hapless spy, which opened in eighth spot with $3.8m (£2.4m).

JOGI YORGESSON-I yust go nuts at Christmas

'Harry Potter' movies to vanish from stores

If you're a fan of "Harry Potter" you better get physical copies of the films while they're hot - according to Entertainment Weekly, Warner Bros. will soon pull the franchise from store shelves.

Following the release of "Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2" on November 11, the studio will give you a few weeks to snag any remaining theatrical "Potter" releases you don't have before they cease sending copies to stores.

The franchise, which began with 2001's "Harry Potter and the Sorcerer's Stone," has generated $5.1 billion in home entertainment and interactives sales, according to EW.

The magical date when "Potter" films will begin to disappear is December 29, although digital copies (those sold electronically, and video on demand) and games won't be affected. A rep for Warner Bros. did not return a request for comment.

alain barrierre/noelle cordier-TU T'EN VAS

Εναλλακτικές καλλιέργειες - «Χρυσές ευκαιρίες »

Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι Έλληνες αναζητούν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 ανοίγουν το νέο κύκλο εκπομπών τους την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011, στις 23.00, με το αφιέρωμα «Χρυσές ευκαιρίες» με τους πρωτοπόρους Έλληνες, που ασχολούνται με εναλλακτικές καλλιέργειες που αποδίδουν μεγάλα κέρδη.
Ο Νίκος Ασλανίδης επισκέπτεται το χωριό Ταξιάρχης στη Χαλκιδική, όπου μια οικογένεια συλλέγει και διακινεί 45 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Το 80% αυτών των φυτών το συλλέγουν από τα ελληνικά βουνά και το πωλούν όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
Επίσης, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη καλλιέργεια, το ιπποφαές, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα, αλλά ξεχάστηκε με το πέρασμα των αιώνων παρά το γεγονός ότι έχει 190 ωφέλιμα συστατικά και ισχυρή θεραπευτική ιδιότητα.
Επόμενος σταθμός της εκπομπής είναι τα Θερμά Νιγρίτας, όπου καλλιεργείται η σπιρουλίνα, το μικροσκοπικό φύκι του γλυκού νερού που περιλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» και αποτελεί τροφή των κοσμοναυτών της ΝΑΣΑ.
Ο επίλογος για τα πρώτα «Αληθινά Σενάρια» της φετινής τηλεοπτικής σεζόν γράφεται με την καλλιέργεια της στέβιας, που είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και καλλιεργείται ακριβώς όπως ο καπνός, ενώ θεωρείται η γλυκαντική ουσία του μέλλοντος, γιατί δεν έχει καθόλου θερμίδες.
Η έρευνα για τις πρωτοποριακές και αποδοτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα συνεχίζεται και στην επόμενη εκπομπή.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011, στις 23.00, ο Νίκος Ασλανίδης επισκέπτεται το Κιλκίς, όπου παράγεται το σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού τρούφα, παρουσιάζει την καλλιέργεια του ροδιού και την παραγωγή του φυτού γκότζι και επισκέπτεται την Ξάνθη, όπου λειτουργούν εργαστήρια αιθέριων ελαίων από φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της περιοχής.
Το αφιέρωμα στις πρωτοποριακές κερδοφόρες καλλιέργειες ολοκληρώνεται με την παραγωγή σαμπούκου, μύρτιλου, αλλά και μανιταριών με φαρμακευτικές ιδιότητες.


Μεταδίδεται: Από την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, κάθε Πέμπτη στις 23.00
Επιμέλεια-παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης

LINE RENAUD-Ma cabane au Canada

Ξαναρχίζει η «Διασπορά» της ΕΤ3

Γέφυρα επικοινωνίας με τον απανταχού ελληνισμό «χτίζει» και φέτος η «Διασπορά» της ΕΤ3, με τη Χρύσα Σάμου, η οποία κάνει πρεμιέρα για τη φετινή τηλεοπτική περίοδο το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στις 13.30.
Η «Διασπορά» ανοίγει την τηλεοπτική αυλαία, αποτυπώνοντας ένα γάμο ξεχωριστό, που τελέστηκε στους Κουρούτες της επαρχίας Αμαρίου της Κρήτης με καλεσμένους Έλληνες ομογενείς και φιλέλληνες, από τη Φλόριντα, το Ντιτρόϊτ και την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, οι οποίοι είδαν για πρώτη φορά πώς τελείται ο κρητικός παραδοσιακός γάμος, σε ένα ορεινό χωριό σχεδόν ερημωμένο, που για μισό αιώνα τώρα η καμπάνα της εκκλησιάς του δεν χτύπησε χαρμόσυνα για αντίστοιχο μυστήριο.
Παιδιά τέταρτης γενιάς ομογενών τίμησαν με τον τρόπο αυτό τις ελληνικές τους ρίζες, ενώνοντας δύο ηπείρους και απ’ άκρο εις άκρον την Ελλάδα, καθώς έλκουν την καταγωγή τους από Έβρο, Πελοπόννησο και Κρήτη.



Μεταδίδεται: Από το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο στις 13.30
Αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρύσα Σάμου
Εικονολήπτης: Ευθύμης Σημαδόπουλος
Μοντάζ: Νίκος Παπαναστασίου
Σκηνοθεσία: Τάνια Χατζηγεωργίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης

'LET'S BE COMMON' FROM 'THE LOVE PARADE'

The Love Parade

The Love Parade
Paramount, 1929, B/W, 109 minutes, ***½
Released November, 1929

Queen Louise (Jeanette MacDonald) of Sylvania (a mythical country, not a light-bulb factory) is desperately in need of male companionship. Her French emissary Alfred Renard (Maurice Chevalier) has people talking about his flirtatious actions in France, so the queen recalls him. She invites him to her bedroom in an attempt to discover the secrets of his charms. In no time flat, the two are married. But Alfred is soon unhappy to find himself in the position of consort, and begins a battle for control of the throne. Quite risque and lots of fun. Amazing production for 1929!


Presented by Adolph Zukor and Jessel Lasky
Produced and Directed by: Ernst Lubitsch
By: Ernest Vajda and Guy Bolton
From the play "The Prince Consort" by Leon Xanrof and Jules Chancel
Music by: Victor Schertzinger
Lyrics by: Clifford Grey
Art Direction: Hans Dreier
Costume Design: Travis Banton
Sound: Franklin Hansen
Photographed by: Victor Milner
Film Editing: Merrill G. White

Awards: Academy Award nominations for Outstanding Production, Best Actor (Maurice Chevalier), Best Director (Ernst Lubitsch), Best Cinematography, Best Interior Decoration and Best Sound Recording.

Cast: Maurice Chevalier [Count Alfred Renard], Jeanette MacDonald [Queen Louise], Lupino Lane [Jacques], Lillian Roth [Lulu], Eugene Pallette [War Minister], E. H. Calvert [Ambassador], Edgar Norton [Master of Ceremonies], Lionel Belmore [Prime Minister], Additional Cast: Albert Roccardi [Foreign Minister], Carl Stockdale [Admiral], Russell Powell [Afghan Ambassador], Margaret Fealy [First Lady in Waiting], Virginia Bruce, Josephine Hall, Rosaline Charles, Helen Friend [Ladies in Waiting], Yola D'Avril [Paulette], Andre Cheron [Paulette's Husband], Winter Hall [Priest], Ben Turpin [Cross-Eyed Lackey], Anton Vaverka, Albert De Winton, William von Hardenburg [Cabinet Ministers], Jean Harlow [Extra in Theater Audience]

Musical Program: [0:01] Champagne (sung by Lupino Lane); [0:09] Paris, Stay the Same (sung by Maurice Chevalier, joined by Lupino Lane and Jiggs the Dog); [0:15] Dream Lover (sung by Jeanette MacDonald, joined by Girls Chorus); [0:32] Anything to Please the Queen (sung by Jeanette MacDonald and Maurice Chevalier); [0:42] My Love Parade (sung by Maurice Chevalier and Jeanette MacDonald, reprised by Jeanette MacDonald and Chorus); [0:53] Sylvania's Queen (sung by Chorus); [1:03] Let's Be Common (sung and danced by Lupino Lane and Lillian Roth); [1:08] March of the Grenadiers (marched and sung by Jeanette MacDonald and Chorus); [1:18] Nobody's Using It Now (sung by Maurice Chevalier); [1:26] The Queen Is Always Right (performed by Lillian Roth, Lupino Lane and Chorus); [1:30] Dream Lover (reprised by Jeanette MacDonald); [1:31] March of the Grenadiers (reprised by Chorus)

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

σήμερα
Τετ 26 Οκτ 11
Γλύκων, Γλυκός, Δημήτριος, Δημήτρης, Δημητρός, Δήμος, Μίμης, Δημητράκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Μήτσος, Μητσάκος, Μήτρος, Λεπτίνα, Λέπτινος, Δήμητρα, Δημητρούλα, Δημητρία, Μιμή, Μιμίκα, Ντίμι
αύριο
Πεμ 27 Οκτ 11
Λούππος, Λούππης, Νέστωρ, Νέστορας, Νεστορία
μεθαύριο
Παρ 28 Οκτ 11
Ευνίκη, Ευνίκα, Βήλη, Βίλια

ADAMO-Vous permettez monsieur 1964

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ

1958: Ο Μπιλ Χάλεϊ και οι «Κομήτες» του δίνουν την πρώτη rock n roll συναυλία τους στη Γερμανία, παρουσία 7.000 θεατών.

1965: Τα μέλη των Beatles χρίζονται σερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

1981: Οι Queen και ο Ντέιβιντ Μπάουι ηχογραφούν το τραγούδι «Under Pressure».

1984: Ο 19χρονος Τζον Μακάλουμ αυτοκτονεί με περίστροφο, μετά από μια ολοήμερη ακρόαση δίσκων του Όζι Όσμπουρν. Ένα χρόνο αργότερα, οι γονείς του θα ενάγουν τον Όσμπορν και τη CBS, ισχυριζόμενοι ότι το τραγούδι «Suicide Solution» προκάλεσε την αυτοκτονία του γιου τους. Τελικά, η αγωγή τους δεν θα ευδοκιμήσει.

1992: Ανακοινώνεται ότι οι Pearl Jam πούλησαν μέσα σε μία εβδομάδα 950.000 αντίτυπα του νέου τους άλμπουμ «Vs», που αποτελεί δισκογραφικό ρεκόρ.

2004: Ο Έλβις Πρίσλεϊ βρίσκεται στη κορυφή της λίστας με τους πιο πλούσιους νεκρούς, που συνέταξε το οικονομικό περιοδικό «Forbes». Tα μεταθανάτια κέρδη του φθάνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 21 εκατομμυρίων του Τζον Λένον και 7 εκατομμυρίων του Τζορτζ Χάρισον, που ακολουθούν.

2010: Στα ναρκωτικά, τη σχέση του με τον Μικ Τζάγκερ, τη φυλακή και τους έρωτές του αναφέρεται ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Κιθ Ρίτσαρντς, στη βιογραφία του με τίτλο Life, που κυκλοφορεί σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1963: Ναταλί Μέρτσαντ, αγγλίδα τραγουδοποιός, που έγινε γνωστή με το συγκρότημα 10,000 Maniacs.

ΘΑΝΑΤΟΙ
1999: Χόιτ Άξτον, αμερικανός τραγουδοποιός και ηθοποιός. Έγραψε τραγούδια για τους Έλβις Πρίσλεϊ, Τζον Ντένβερ, Three Dog Night, Ρίνγκο Σταρ και Γκλεν Κάμπελ. (Γεν. 25/3/1938)

DICK RIVERS-Rien que toi

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

740: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κωνσταντινούπολη. Πολλοί νεκροί και μεγάλες καταστροφές.

1863: Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος.

1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη απ' τους Οθωμανούς. Την ίδια μέρα, οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

1929: Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

1955: Η ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία», με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Ντιν και Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, χωρίς την παρουσία του πρωταγωνιστή της, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αυτοκινητικό δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών.

1982: Με απόφαση της κομμουνιστοκρατούμενης πολωνικής βουλής, τίθεται εκτός νόμου το ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα.

Γεννησεις
1795: Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του «Εθνικού Ύμνου». [θαν. 12/4/1872]

1879: Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι, από τις ηγετικές μορφές της Οκτωβριανής Επανάστασης. [θαν. 21/8/1940]

1947: Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, αμερικανίδα γερουσιαστής
Θανατοι
1822: Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης, στρατιωτικός της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πέθανε στην Κόρινθο, μη μπορώντας να συνέλθει από την καταστροφή του στρατού του στα Δερβενάκια. [γεν. 1780]

1957: Νίκος Καζαντζάκης, κορυφαίος έλληνας λογοτέχνης. [γεν. 18/2/1883]

1972: Ιγκόρ Σικόρσκι, ρώσος αεροναυπηγός, εφευρέτης του ελικοπτέρου. [γεν. 25/5/1889]

NEO BOEING ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Τόκιο, Ιαπωνία
Μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων, το «καμάρι» της Boeing, το περίφημο Dreamliner, απογειώθηκε για το παρθενικό του ταξίδι από το Τόκιο με προορισμό το Χονγκ Κονγκ με τα χρώματα της ιαπωνικής αεροπορικής εταιρείας ΑΝΑ.

Στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας το Dreamliner θα μπει από τον προσεχή Νοέμβριο.

Το Dreamliner 787 είναι το πρώτο αεροσκάφος με άτρακτο από σύνθετα πολυμερή υλικά, αντί από αλουμίνιο. Έχει 52% μεγαλύτερη εμβέλεια από το Boeing 767, το αεροπλάνο που προορίζεται να αντικαταστήσει, ενώ χάρη στο μειωμένο βάρος του καταναλώνει 20% λιγότερα καύσιμα για την ίδια διαδρομή.

Με χωρητικότητα που φτάνει μόλις τους 290 επιβάτες, το νέο μοντέλο της Boeing είναι πολύ μικρότερο από το Boeing 747 ή το Airbus A380. Προορίζεται όμως για απευθείας δρομολόγια σε προορισμούς μικρής ζήτησης, τα οποία είναι ασύμφορα για τις αεροπορικές εταιρείες και συνήθως πραγματοποιούνται με ανταποκρίσεις.

Εκτός του ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί συμφέρον για τις αεροπορικές εταιρείες, το Dreamliner αναμένεται να κάνει το ταξίδι πιο άνετο για τους επιβάτες. Ο αέρας της καμπίνας δεν θα είναι τόσο ξηρός όσο στα σημερινά αεροπλάνα, ενώ τα παράθυρα είναι μεγαλύτερα και μπορούν να σκοτεινιάζουν αυτόματα.

Μέχρι σήμερα η Boeing έχει δεχθεί 821 παραγγελίες για 200 εκατομμύρια δολάρια έκαστη. Από το 2013, η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει δέκα 787 Dreamliner το μήνα.

Ο αριθμός των παραγγελιών και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων θα κρίνουν τελικά αν το νέο μοντέλο να αποδειχθεί κερδοφόρο για τη Boeing.