Monday, November 29, 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Αυριο,Τριτη, λοφω απεργειας των δημοσιογραφων,το μπλογκ αυτο αργει.
*Ροντ Μακ Κιουεν,Αμερικανος ποιητης,τραγουδιστης,συνθετης εχει στο ενεργητικο του 1500 συνθεσεις και περισσοτερα από 200 αλμπουμ από την δεκαετια του 50 εως σημερα.Τα βιβλια ποιησης του(περισσοτερα από 30) εχουν εκδοθει σε 11 γλωσσες.Οι δισκοι του πουλησαν πανω από 65 εκατομμυρια αντιτυπα.Εργαστηκε περιστασιακα ως καουμπου σε ροντεο και ως ηθοποιος.
*Τον Ιανουαριο η Κατερινα Βαλεντε κλεινει τα 80 χρονια της.
*Δυο τραγουδια από την Αφρικη εγιναν διεθνεις επιτυχιες την ιδια εποχη:Wimoweh/Skokian.
*Νικος Σκριβανος,τεχνικος στον αμερικανικο της Αθηνας( AFRS ) και πιο πριν στον αμερικανικο του Ηρακλειου ,ακουει κάθε Κυριακη «Ραδιο Νοσταλγια».
*Από το 1959-73 εκανε θραυση στις ΗΠΑ η τηλεοπτικη σειρα Bonanza.
*Dean Reed,Αμερικανος τραγουδιστης που εκανε καριερα στην Ανατολικη Γερμανια,λογω πεποιθησεων,γνωστος και ως «ερυθρος Ελβις» αυτοκτονησε το 1986 σε μια λιμνη κοντα στο Βερολινο.Ο Τομ Χανκς εχει εξασφαλισει τα κινηματογραφικα δικαιωματα και θα υποδυθει ο ιδιος τον τραγουδιστη,ο οποιος μεταξυ αλλων ηχογραφησε τα La novia/Hummingbird.
*115 τραγουδια στα ιταλικα ηχογραφησε η Κατερινα Βαλεντε από το 1959-66.
*Μιουζικαλ που θα μεταδωσει η NOVA
WEST SIDE STORY-23 Δεκεμβριου
FAME-24 Δεκεμβριου
CHICAGO-26 Δεκεμβριου
MOULIN ROUGE-1 Ιανουαριου
Επισης την παραμονη της πρωτοχρονιας,τα μεσανυκτα,θα μεταδοθει συναυλια της Ντιον με τιτλοThrough the eyes of the world.Tελος,την πρωτοχρονια,10.15 μ.μ.,Avatar.
*Ελιουθκια ονομαζεται το παραδοσιακο και βοτανικο παρκο σε εκταση 25.000τ.μ. διπλα στην Παφο της Κυπρου.
*Mariah Carey ,τραγουδα τον αμερικανικο εθνικο υμνο στην ταινια «Ζοχαν».
*Στις «Τρελες αδελφες» η Χουπι Γκολντμπεργκ και χορωδια ερμηνευουν My guy/I will follow him.
*Λιγο αγραμματοι στην «Πρωινη μελετη».Ειπαν «εχει απλετο χρονο» μονο που το απλετος ως επιθετικος προσδιορισμος πηγαινει με το φως,πχ απλετο φως.
*Μαυροδαφνη της Αχαια Κλαους επινε ο Φρανς Λιστ και η αυτοκρατειρα Σισυ,όταν ηταν αρρωστη στην Κερκυρα.
*Η Ελπιδα στην εκπομπη Just the two of us αποδεικνυει ότι με τα χρονια εγινε πολύ καλυτερη.
*Ελεχθησαν κατά καιρους από την Αντζελα Δημητριου
Δεν τιθεται θεμα…Το τιθω(θετω) εγω.
Δεν ειμαι Αραβιδα(από την Αραβια)
Δεν εχω πατησει ποτε το ποδι μου στην Τουρκια.Μονο στην Κωνσταντινουπολη πηγα.
Σ’αυτή την ζωη κανενας δεν είναι ασφαλτος.
Το σπιτι μου το εχω κανει υπεροχο.Κανονικο μαυσωλειο
Κανω διαιτα.Τρωω μονο ειδη υγιεινης.

LESLIE NIELSEN DEAD AT 84

-- Leslie Nielsen, whose longtime career as a dramatic actor took a sudden turn into comedy with spoofs like "Airplane!" and "The Naked Gun," has died at age 84, his family said Sunday.

The Canadian-born Nielsen's career reached back into the early days of television, when he made frequent appearances on live drama series like "Goodyear Playhouse." He played the earnest starship captain in the 1956 science fiction classic "Forbidden Planet" and made regular appearances on a wide range of TV dramas into the 1970s.

Much of that changed in 1980, when he was cast as a doctor aboard an endangered jetliner in the gag-a-minute disaster-movie parody "Airplane!" Nielsen's deadpan delivery of lines like "I am serious -- and don't call me Shirley" helped launch a second career.

The film's producers went on to cast him in their short-lived television series "Police Squad!" and had him reprise that show's bumbling lead character, Lt. Frank Drebin, a decade later in three "Naked Gun" movies. Nielsen appeared in several similar but less-acclaimed spoofs following those films.

Nielsen died of complications of pneumonia in a hospital near his home in Fort Lauderdale, Florida, surrounded by family and friends, a family statement said.

ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

Αθήνα
Πέθανε το απόγευμα της Κυριακής ο Γιώργος Φούντας, έπειτα από νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η κηδεία του μεγάλου ηθοποιού θα τελεστεί στις 11 το πρωί της Τρίτης από το Α' νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1944 στην ταινία Χειροκροτήματα του Γ. Τζαβέλα, ενώ στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Νυφιάτικο Τραγούδι.

Έπαιξε δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στο Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν και τη Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, και εμφανίστηκε σε άλλες ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως η Μαγική Πόλη του Ν. Κούνδουρου και τα Κόκκινα Φανάρια του Β.Γεωργιάδη.

Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις χρονιές 1966 και 1967 για την ερμηνεία του στις ταινίες Με την Λάμψη στα Μάτια και Πυρετός στην Άσφαλτο.

Στην τηλεόραση έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1975 συμμετέχοντας στη μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

Ο Γιώργος Φούντας έπασχε τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Άφησε πίσω του τη σύντροφο της ζωής του, χορεύτρια Χρυσούλα Ζώκα, και τον γιο του Πάνο.

Friday, November 26, 2010

PEPPINO DI CAPRI-Notte di luna calante

YOLANDA BE COOL-We no speak Americano

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

*Από 1-4 Δεκεμβριου οι Momix στο Μεγαρο Μουσικης Θεσσαλονικης.
*Ξαναρχισε η 6η περιοδος της σειρας NCIS από την δορυφορικη NOVA.Καθε βραδυ,από Δευτερα-Παρασκευη στις 8.10.Η περιοδος αυτή εχει 25 επεισοδια και μεταδοθηκε στις ΗΠΑ το 2008-2009.Οι Αμερικανοι παρακολουθουν τωρα τον ογδοο κυκλο.
*Μεγαλη εκδηλωση,εορταστικη,στο «Σαρκ»,την Δευτερα 13 Δεκεμβριου,από 9 μμ,με οργανωτη τη Νεανικη Επιχειρηματικοτητα.Το καλλιτεχνικο μερος φροντιζει ο Διογενης Μαριολας.
*Εκδηλωση της Ενωσης Επιχειρησεων Διαφημισης και Επικοινωνιας Βορ.Ελλαδος την Τεταρτη 8 Δεκεμβριου.Θα τιμηθουν οι Αλκης Στεας(την πλακετα θα παραλαβει η συζυγος του,Νελλη Μανου),Νικος Μπιλιλης,Μανος Ιατριδης,Θοδωρος Ασπασιδης.
*Κοβεται το «Λες και το ξερει» του Ρενου Χαραλαμπιδη.
*Διεθνες φεστιβαλ ντοκυμανταιρ οργανωνει το 2011 η δημοσια τουρκικη τηλεοραση.
*29 και 30 Νοεμβριου στο Μεγαρο Θεσσαλονικης μιουζικαλ .Στην μνημη του Ανδρεα Βουτσινα.Απο τους μαθητες της σχολης «Ανδρεας Βουτσινας».
*Μειωση 10% σε ολους τους μισθους της τηλεορασης στον Sky.
*Εκδηλωση της Νεανικης Επιχειρηματικοτητας εγινε χθες στο ξενοδοχειο ΜΕΤ με ομιλητη τον κ. Στ.Τζιριτη,προεδρο της ΙΣΟΜΑΤ ΑΒΕΕ,και θεμα «Αντιμετωπιση προκλησεων κατά την εξελιξη μιας επιχειρησης».
*851 θεσεις εχεο ο υπογειος σταθμος σταθμευσης του Δημοτικου Μεγαρου Θεσσαλονικης που λειτουργει ολο το 24ωρο.Η μηνιαια σταθμευση κοστιζει 150 Ε,οι 24 ωρες 17,20 Ε, από 9μμ-7 πμ 0.80 η ωρα. Τηλ.2310-821940.
*Τεσσερα Χοντος Σεντερ λειτουργουν στη Θεσσαλονικη.

*Χειμερινοι Κολυμβητες την Παρασκευη 26 και το Σαββατο 27 Νοεμβριου στο κλαμπ του Μυλου.
*Ένα χρονο εκλεισε το Fitness Lifestyle Club και 10 χρονια η North Academy of Fitness ,που αμφοτερα είναι δημιουργιες της Ελπιδας Τσιντσιφα,με εδρα στην Θεμιστοκλη Σοφουλη 70.
*Ακουγονται στους «Κληρους Θανατου» του Xαρρυ Ποττερ:O children-Nick Cave,Mylove is always here-London Voices.
*Παραμονη Χριστουγεννων στο 5 αστερων Grand Hotel Palace της Θεσσαλονικης το εδεσματολογιο του μπουφε περιλαμβανει:
1.ποτο υποδοχης:κοκτειλ σαμπανιας Bellini
2.σαλατες:Νισουαζ,Αγκιναρες μαριναρισμενες με φρεσκα μανιταρια-βοτανα και κολιανδρο,σαλατα πρασινη με μανγκο,εσπεριδοειδη και περλες ροδιου,Λιβανεζικες σαλατες ταμπουλε και χουμους,φακες με σολομο και ξυσμα lime,πατατοσαλατα με μαγιονεζα ,γιαουρτι και φρεσκα αρωματικα,ρυζι με θαλασσινα,μελιτζανα ψητη με φετα και καρυδι,πρασινες σαλατες με διαδορα dressings.
3.Κρυα ορεκτικα:chicoree με μους τυριων και καρυδι,καπνιστος σολομος-halibut-πεστροφα,prosciutto και bresaola με φρουτα,ελληνικα και ξενα τυρια με κριθαρενια παξιμαδια και κριτσινια.
4.ζεστα:παραδοσιακη χριστουγεννιατικη γαλοπουλα με καστανο και κοικουναρι,λαχανοντολμαδες με αυγολεμονο,μοσχαρακι γαλακτος ψητο με σαλτσα από φρουτα του δασους,μυρτιλα και βατομουρα,ψαρονεφρι γεμιστο με φετα και ροκα,κουνουπιδι και μπροκολα au gratin,φιλετο λαυρακι με γαριδες πανω σε μεσογειακα λαχανικα,μπασματι με αγριοριζο,πατατες με φρεσκια κρεμα και παρμεζανα,λαχανικα του ατμου.
5.Carving station:ροστ μπιφ a la Engleze .
6.Show Cooking:ασπρα και μαυρα Tagliolini με ουζο και φρουτα της θαλασσας.
7 Επιδορπια:ποικιλια από ευρωπαικα γλυκα,ελληνικα παραδοσιακα γλυκα,φρεσκα φρουτα
Όλα αυτά με απεριοριστη καταναλωση ποτων Τσανταλη,μπυρες και χυμους 70 Ε το ατομο.Για πληροφοριες-κρατησεις τηλ.2310 549.249

ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Λος Αντζελες
Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε τόσο για τους ηθοποιούς όσο και για τους τεχνικούς το γύρισμα της ταινίας Inception, καθώς έπρε να καταλάβουν πολύ καλά το «όραμα» του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν.

Όπως εξομολογήθηκε ο πρωταγωνιστής της ταινίας Λεονάρντο ντι Κάπριο στο περιοδικό The Hollywood Reporter, χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να κατανοήσει τα πολλά επίπεδα της ιστορίας.

«Έπρεπε να γνωρίζω αναμφίβολα πού βρισκόμαστε» είπε. «Μπερδεύτηκα πολύ σε συγκεκριμένα σημεία, στην αρχή της ταινίας, αλλά όσο πιο πολύ το συζητούσαμε, τόσο πιο πολύ το καταλάβαινα».

Αλλά και οι τεχνικοί συντελεστές της ταινίας είχαν τους δικούς τους γρίφους να επιλύσουν. Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος των οπτικών εφέ, Πολ Φράνκλιν, περιγράφει ότι υπήρχε σημείωση στο σενάριο που ανέφερε ότι ολόκληρη η πόλη του Παρισιού καταρρέει και διπλώνει στα δύο.

Η υποσημείωση στο σενάριο απλώς ανέφερε ότι στη σκηνή αυτή «η πόλη ξεκινάει να διπλώνει στα δύο». «Η συνεργασία με τον Κρις είναι εξαιρετική παράγματι, αλλά έχει και πολλές προκλήσεις» λέει ο Φράνκλιν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

1607 γεννιέται στο Λονδίνο ο Τζον Χάρβαρντ, από τον οποίο ονομάστηκε το περίφημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο.
1826 ο Γάλλος συνταγματάρχης Φαβιέρος απελευθερώνει την Αθήνα.
1832 γεννιέται η Αμερικανίδα φυσικός και φεμινίστρια Μαίρη Έντουαρντς Γουόκερ.
1862 ο Charles Lutwidge Dawson, γνωστός με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ, στέλνει ως δώρο Χριστουγέννων στη 10χρονη Άλις Λίντελ, ένα χειρόγραφό του με τον τίτλο "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων".
1876 γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο Γουίλις Κάρριερ, δημιουργός των σύγχρονων κλιματιστικών μηχανημάτων.
1906 ο Θίοντορ Ρούσβελτ επισκέπτεται τον Παναμά. Έτσι, γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ, που ταξιδεύει στο εξωτερικό.
1909 γεννιέται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους και εισηγητής του θεάτρου του παραλόγου, θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκου.
1910 γεννιέται ο Cyril Cusack, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας θεατρικών έργων.
1916 η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.
1922 γεννιέται ο Charles Schulz, δημιουργός του καρτούν "Peanuts" γνωστό και ως Σνούπυ.
1927 γεννιέται ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Φώσκολος.
1939 γεννιέται η Αμερικανή τραγουδίστρια και "γιαγιά της ροκ" Τίνα Τάρνερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Άννα Μέι Μπούλοκ.
1940 η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ αυτό 400.000 κάτοικοι.
1941 ο ερασιτέχνης πρωταθλητής τενίστας Bobby Riggs γίνεται επαγγελματίας.
1944 ο Χάινριχ Χίμλερ διατάσει την καταστροφή των κρεματορίων στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Εβραίοι.
1949 η Ινδία ανακηρύσσεται σε αυτόνομη και κυρίαρχη δημοκρατική χώρα με νέο Σύνταγμα.
1950 στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και της Κίνας ανακόπτουν την προέλαση των δυνάμεων του ΟΗΕ.
1951 γεννιέται η Τσιτσιολίνα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ιλόνα Στάλερ, που από πρωταγωνίστρια ταινιών πορνό πέρασε για ένα διάστημα και από τα έδρανα της ιταλικής Βουλής.
1954 ο Witold Lutoslawski ακούει το έργο του "Κοντσέρτο για Ορχήστρα", ερμηνευμένο για πρώτη φορά, στη Βαρσοβία, με αρχιμουσικό τον Witold Rowicki.
1956 ο Γιώργος Ρουμπάνης είναι ο τρίτος ολυμπιονίκης στη Μελβούρνη στο επί κοντώ με επίδοση 4.50μ πίσω από τους Αμερικανούς Bob Richards (4.56) και Bob Gutowski (4.53) μετά από αγώνα, που κράτησε 11 ώρες. Στο αγώνισμα πήραν μέρος 19 αθλητές από 12 χώρες. Ο Bob Richards κάνει όμως και ένα άλλο ρεκόρ. Είναι ο μόνος άλτης του επί κοντώ, που έχει δύο χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες με πρώτο αυτό στο Ελσίνκι το 1952.
1965 η Γαλλία εκτοξεύει πύραυλο στο διάστημα, τον Diamant-A, και έτσι γίνεται η τρίτη δύναμη στο διάστημα μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.
1970 ο πάπας Παύλος VI δέχεται επίθεση, χωρίς να τραυματιστεί, Βολιβιανού καλλιτέχνη, ο οποίος ήταν ντυμένος παπάς, στο αεροδρόμιο της Μανίλα, στις Φιλιππίνες.
1971 ο Rod Laver γίνεται ο πρώτος εκατομμυριούχος τενίστας.
1972 η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό με 1-5.
1976 οι Sex Pistols κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ "Anarchy in the UK".
1979 στη Βενεζουέλα, εντοπίζεται κοίτασμα πετρελαίου ανάλογο με τα συνολικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.
1981 δεν γίνεται αποδεχτή από τη ΝΔ η παραίτηση Ράλλη.
1982 δέκα νεκροί και 535 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός σε γήπεδο στο Αλγέρι όταν πέφτει η στέγη του γηπέδου.
1984 ο Γιάννης Κούρος διανύει μια απόσταση 1.000 χλμ ξεκινώντας από το Colac της Αυστραλίας και σημειώνει δυο ρεκόρ: τα πρώτα 500 χλμ σε 60 ώρες και 23 λεπτά (περίπου 3 ημέρες) και τα 1.000 χλμ σε 136 ώρες και 17 λεπτά (περίπου 6 ημέρες).
1989 το Ελ Σαλβαδόρ παγώνει όλες τις διμερείς σχέσεις με τη Νικαράγουα, επειδή υποστηρίζει τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.
1990 στην Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα συγκεντρώνει το 40,45% των ψήφων στον α γύρο των προεδρικών εκλογών, συντρίβοντας τον μέχρι τότε πρωθυπουργό Ταντέους Μαζοβιέτσκι, που συγκέντρωσε μόλις το 16,46%.
1991 η UNICEF ανακοινώνει, ότι ο πόλεμος και οι κακές σοδειές στο νότιο Σουδάν προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου μαζική έξοδο 200.000 ανθρώπων.
1992 ανθρωπιστική οργάνωση προβλέπει καταστροφή στη Σομαλία αν οι ΗΠΑ στείλουν μεγάλη στρατιωτική δύναμη.
1993 εκτός νόμου κηρύσσονται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κι άλλες 35 κουρδικές ή φιλοκουρδικές οργανώσεις στη Γερμανία.
1994 στο Μπίχατς της Βοσνίας συνεχίζονται οι μάχες, καθώς οι Μουσουλμάνοι απορρίπτουν τελεσίγραφο των Σέρβων να παραδοθούν.
1995 στη Γεωργία, πρόεδρος ορκίζεται ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 75%.
1996 στη Σερβία, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα την αναγνώριση της νίκης της στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
1997 βαριές κατηγορίες κατά του Τιερί Ρουσέλ εξαπολύουν οι τέσσερις διαχειριστές της περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση και μέλη του ιδρύματος Ωνάση.
1999 ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με 182.5 κιλά κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, το αργυρό στο σύνολο με 387.5 κιλά και το χάλκινο στο ζετέ με 207.5 στην κατηγορία των 85 κιλών και ο Χρήστος Σπύρου κατακτά το αργυρό στο ζετέ με 207.5 κιλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

Thursday, November 25, 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ
*Αφιερωμα στην εκπληκτικη Ελλα Φιτζεραλντ την Κυριακη 28 Νοεμβριου 2010,6-7 μμ,από την εκπομπη Ραδιο Νοσταλγια(ΕΡΑ 2 για ολη την Ελλαδα και 958 από την Θεσσαλονικη)με τον Λευτερη Κογκαλιδη.Θα ακουστουν με την σειρα:
1.MACK THE KNIFE
2.BLUE SKIES
3.A TISKET A TASKET
4.THEY CAN’T TAKE THAT AWAY FROM ME
5.MISTY
6.YOU’LL HAVE TO SWING IT MR PAGANINI
7.TEA FOR TWO
8.LOVE IS HERE TO STAY
9.NIGHT AND DAY
10.MY FUNNY VALENTINE
11.THE BOY FROM IPANEMA
12.TOO MARVELOUS FOR WORDS
13.TAKE THE A TRAIN
14.SUMMERTIME
15.HOW HIGH THE MOON
16.ALL THE THINGS YOU ARE
17.OVER THE RAINBOW
18.OH,LADY,BE GOOD
Καθαροαιμη Ελλα,η συγκλονιστικη Ελλα στις ιστορικες ηχογραφησεις για την Verve,στα χρονια της πληρους φωνητικης ωριμοτητας,σε ενα ρεπερτοριο των πιο σημαντικων δημιουργων του 20 ου αιωνα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

Εγώ, ο Aπαισιότατος

Μια απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο πανούργος Γκρου σχεδιάζει να κλέψει το φεγγάρι. Στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου αναγκάζεται να υιοθετήσει τρία ορφανά που... τον θεωρούν μπαμπά τους. Σε σκηνοθεσία Πιέρ Κοφέν, Κρις Ρενό.

Μια χρονιά ακόμα

Ο Μάικ Λι (Τυχερή και ευτυχισμένη) επιστρέφει με μια ταινία για τέσσερις εποχές. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Οικογένεια και φιλία. Αγάπη και ζεστασιά. Χαρά και λύπη. Ελπίδα και απόγνωση. Συντροφικότητα. Μοναξιά. Μια γέννηση, ένας θάνατος. Η κάμερα του σκηνοθέτη καταγράφει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, τον ανύπαντρο γιο τους και μερικούς φίλους τους, τα προβλήματα και την καθημερινότητά τους, καθώς ο χρόνος περνά. Με πρωταγωνιστές τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζιμ Μπρόουντμπεντ (Moulin Rouge) και τις Λέσλι Μάνβιλ (Vera Drake) και Ιμέλντα Στάντον (Taking Woodstock).

Ολική Έκλειψη

Στην παραθαλάσσια πόλη Κόμπ της Ιρλανδίας πραγματοποιείται ένα σημαντικό φεστιβάλ λογοτεχνίας. Ο Μάικλ Φαρ (Κιράν Χάιντζ) δουλεύει ως εθελοντής εκεί, προσπαθώντας να ξεπεράσει τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του. Εκεί γνωρίζει τη Λένα (Ίμπεν Χίτζλε) συγγραφέα μεταφυσικών θρίλερ η οποία τον γοητεύει. Στην πόλη όμως φτάνει και ο Νίκολας (Eϊνταν Κουίν) που διεκδικεί και αυτός την Λένα. Η ταινία του Κόνορ ΜακΦέρσον έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων.

Στο ξέσπασμα του φεγγαριού

Η νέα ταινία του Στράτου Μαρκίδη ασχολείται με έναν νεανικό αδιέξοδο έρωτα ανάμεσα σε δύο παιδιά. Μια παλιά βεντέτα εμποδίζει την Αλεξάνδρα και τον Μάνο να είναι μαζί. Με τους Ιωσήφ Μαρινάκη, Κώστα Αποστολάκη, Τάνια Τρύπη, Τζένη Μπότση.

Machete

Στο πνεύμα των ταινιών Grindhouse, οι Ίθαν Μανίκις και Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ δίνουν επιτέλους πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ντάνι Τρέχο. Αυτός στον ρόλο του Ματσέτε έχοντας ξεφύγει οριακά από το θάνατο, προσπαθεί να ξεχάσει το παρελθόν. Όταν εμπλέκεται σε συνωμοσία, προσπαθεί να «καθαρίσει το όνομά του και να εκδικηθεί. Στην ταινία εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, οι Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζέσικα Άλμπα, Λίντσεϊ Λόχαν και Ντον Τζόνσον.

Ο θάνατος που ονειρεύτηκα

Μια παρέα νεαρών κάπου στην Αθήνα έλκεται από τη σκοτεινή πλευρά. Ένας κύκλος αίματος ανοίγει όταν ο Χρήστος έρχεται στην παρέα. Θα ακολουθήσει μια σειρά εγκλημάτων, αποκρυφιστικές τελετές, καθώς οι έφηβοι προσπαθούν να ανακαλύψουν που ανήκουν. Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Κράββας περιγράφει την ταινία ως μια ρομαντική ταινία τρόμου. Με τους Λένα Παπαληγούρα, Τζένη Θεωνά, Γιώργος Σπανιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

1783 φεύγουν οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες από τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού, η οποία τερμάτιζε την Αμερικανική Επανάσταση. Οι Βρετανοί είχαν καταλάβει την πόλη της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβρη του 1776.
1795 ο βασιλιάς Στανισλάβ Αύγουστος II παραιτείται από θρόνο της Πολωνίας μετά την τριχοτόμηση της χώρας του από την Πρωσία, τη Ρωσία και την Αυστρία.
1844 γεννιέται στη Γερμανία ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Καρλ Μπενζ.
1867 ο Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει τη δυναμίτιδα.
1892 ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εισηγείται την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.
1895 γεννιέται στο Juterbog της Γερμανίας ο πιανίστας Wilhelm Kempff.
1901 ο Ιάπωνας πρίγκιπας Ίτο φτάνει στη Ρωσία για να ζητήσει παραχωρήσεις στην Κορέα.
1914 γεννιέται στην Καλιφόρνια ο θρυλικός παίκτης των New York Yankees Τζο Ντι Μάτζιο, που υπήρξε σύζυγος της Μέριλιν Μονρό.
1915 γεννιέται ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ.
1917 γίνονται οι τελευταίες, για τα επόμενα 50 χρόνια, ελεύθερες εκλογές στη Ρωσία.
1920 γεννιέται ο ηθοποιός Ρικάρντο Μονταλμπάν.
1922 το ιταλικό Κοινοβούλιο παραχωρεί στον Μουσολίνι απόλυτη εξουσία στα οικονομικά θέματα μέχρι το 1923.
1923 η Αμερική ακούει το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, που εκπέμπεται από την Μεγάλη Βρετανία, ένα κονσέρτο πιάνου.
1925 κάνει πρεμιέρα στο Ambassadors Theatre του Λονδίνου η "Ποντικοπαγίδα" της Αγκάθα Κρίστι, μία από τις μακροβιότερες παραστάσεις.
1929 στην Ελλάδα, οι επαγγελματίες ζητούν την κατάργηση των λαϊκών αγορών, οι οποίες, ως θεσμός, είχαν επιτύχει.
1930 στην Ιαπωνία, 187 νεκροί είναι ο απολογισμός του σεισμού, που έπληξε την πόλη Σιζούκα.
1935 μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας.
1939 οι Ναζί αναφέρουν την καταστροφή τεσσάρων βρετανικών πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που αρνείται το Λονδίνο.
1940 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Μοσχόπολη και την Κονίσπολη. Οι Ιταλοί πανικόβλητοι υποχωρούν σε πλήρη σύγχυση.
1941 Κινέζοι του Νανκίνγκ και Βούλγαροι προσχωρούν στον Άξονα.
1942 οι ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις υπό τους Ζέρβα και Βελουχιώτη ανατινάσσουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.
1944 πεθαίνει ο Kenesaw Mountain Landis, ο πρώτος κομισάριος του μπέιζμπολ σε ηλικία 78 ετών από ανακοπή καρδιάς. Κατείχε το αξίωμα του "τσάρου" για 24 χρόνια.
1948 ο Howie Dallmar των Philadelphia Warriors ισοφαρίζει το δικό του ρεκόρ στο ΝΒΑ, όταν αποτυγχάνει και στα 15 σουτ, που επιχειρεί στον αγώνα εναντίον των Washington Capitols.
1951 αποφασίζεται ο καθορισμός της γραμμής ανακωχής στην Κορέα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Πανμουγιόμ.
1952 συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης, στέλεχος του παράνομου ΚΚΕ που καταζητούνταν εδώ και καιρό.
1953 η Ουγγαρία του Πούσκας, του Κότσιτς και του Χιντεγκούτι συντρίβει την Αγγλία μέσα στο Γουέμπλεϊ με 6 - 3 σε έναν αγώνα, που η μπάλα στο α ημίχρονο δεν βγήκε ποτέ πλάγιο άουτ. Ο αγώνας αυτός είναι ο πρώτος, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε πολλές χώρες (14) και ο τελευταίος του Αλφ Ράμσεϊ.
1960 γεννιέται ο Τζον Κένεντι, γνωστός και ως Τζον Τζον, γιος του δολοφονηθέντος Προέδρου Κένεντι και της Τζάκι Κένεντι Ωνάση. Ο Τζον Τζον σκοτώθηκε, μαζί με τη γυναίκα του και την αδελφή της σε αεροπορικό δυστύχημα, με μονοκινητήριο αεροσκάφος, που οδηγούσε ο ίδιος, στις 16 Ιουλίου 1999.
1961 ο Bob Cousy των Boston Celtics σημειώνει τον 15.000ό πόντο της καριέρας του στο ΝΒΑ. Μόνο ένας παίκτης, ο Dolph Schayes, έχει σημειώσει περισσότερους.
1962 στη Γαλλία, οι υποστηρικτές του Ντε Γκολ κερδίζουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
1963 κηδεύεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον, τρεις μέρες μετά την δολοφονία του στο Ντάλλας.
1964 ολοκληρώνονται στο Τελ Αβίβ οι αγώνες της 16ης Ολυμπιάδας Σκακιού, όπου ανακηρύσσεται χρυσός ολυμπιονίκης ο Έλληνας μαιτρ Σταύρος Ιατρίδης, ένας από τους λίγους χρυσούς ολυμπιονίκες, που ανέδειξε η χώρα μας μετά την πρώτη Ολυμπιάδα. Το σκάκι θα αναγνωριστεί ως πνευματικό άθλημα τρία χρόνια μετά, το 1967, όταν ο Ιατρίδης θα διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για ένα περίπου χρόνο, ενώ θα σκοτωθεί σε τροχαίο σε ηλικία 89 ετών το 1976.
1966 ο Τζίμι Χέντριξ δίνει την πρώτη του συναυλία στην Αγγλία.
1969 ο Τζον Λένον επιστρέφει τη διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση του πολέμου του Βιετνάμ από τις ΗΠΑ.
1970 ο Peter Shilton κάνει την πρώτη του εμφάνιση και νίκη με 3-1 με την Εθνική Αγγλίας εναντίον της Ανατολικής Γερμανίας στο Wembley. Ο Shilton θα κάνει ρεκόρ 125 συμμετοχών με το εθνικό συγκρότημα και θα αποχωρήσει στις 15/6/88. Στην 1η κατηγορία θα συμπληρώσει πάνω από 900 συμμετοχές και το Μουσείο της Madame Tussaud θα φιλοξενήσει το κέρινο ομοίωμά του.
1971 γεννιέται η ηθοποιός Christina Applegate, γνωστή και ως Κέλυ Μπάντι, στο δημοφιλές αμερικανικό σίριαλ "Παντρεμένοι με παιδιά".
1973 ανατρέπεται η κυβέρνηση Μαρκεζίνη και ο ίδιος ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Νέος ισχυρός άνδρας του απριλιανού καθεστώτος αναδεικνύεται ο ταξίαρχος Ιωαννίδης.
1975 έρχεται στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης και ντεμπουτάρει δύο εβδομάδες μετά.
1979 ο Ιάπωνας συγγραφέας Mishima κάνει χαρακίρι, αφού απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη του κοινού στις συχνά ακραίες πολιτικές του απόψεις.
1980 σε υψηλά επίπεδα φτάνει η μόλυνση στην Αθήνα, στέλνοντας πολλά άτομα στα νοσοκομεία.
1988 παντρεύονται δύο μεγάλοι σκακιστές, ο Αμερικανός Donaldson και η Ρωσίδα Akhmilovskaya.
1990 ιδρύεται το Κίνημα Πρασίνων στην Κύπρο.
1991 στο Βέλγιο, εντυπωσιακή άνοδο επιτυγχάνουν στις γενικές εκλογές οι ακροδεξιοί του φλαμανδικού συνασπισμού με συνθήματα κατά των μεταναστών.
1992 υπογράφουν συμφωνία ειρήνης οι Σέρβοι της Βοσνίας με τον κροατικό στρατό.
1993 στη Βρετανία, πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο συγγραφέας Αντονι Μπέρτζες, που έγραψε το "Κουρδιστό Πορτοκάλι".
1994 στην Τουρκία, η πρωθυπουργός Τσιλέρ περνάει στη Βουλή νομοσχέδιο υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις αντιδράσεις του λαϊκιστικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
1995 η τραγουδίστρια Whitney Houston κάνει το ντεμπούτο της στην κορυφή των τσαρτς με το τραγούδι "Exhale".
1996 τη νέα γέφυρα του Ισθμού και τη νέα παρακαμπτήριο οδό της Κορίνθου, εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
1997 στη Γαλλία, πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών η τραγουδίστρια Μπαρμπαρά.
1999 ο Βίκτωρας Μήτρου κερδίζει 2 αργυρά μετάλλια με 2 πανελλήνια ρεκόρ (205 κιλά στο ζετέ και 370 κιλά στο σύνολο) στην κατηγορία των 77 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, που διεξάγεται στο ΣΕΦ.
2001 επιστήμονες, σε μία ερευνητική κλινική της Βοστόνης, ανακοινώνουν, ότι έγινε η πρώτη επιτυχής κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου.

JANET JACKSON ON A WORLD TOUR

Janet Jackson has big plans for the new year: The singer is set to launch her largest-ever world tour, performing 35 of her number one hits in 35 cities.

The songs will consist entirely of chart-toppers from Jackson's "Number Ones" CD and the concert venues are expected to be more intimate than those of past tours.

While the 44-year-old superstar has taken control of those small details, she is asking fans to get in on the escapade by visiting janetjackson.com and suggesting the cities in which she should perform. The first fan she hears from in each selected city gets an autographed copy of "Number Ones" and Jackson's upcoming self-help/self-esteem book "True You," which is out February 8.

In addition, the "For Colored Girls" star will also dedicate one of her number one songs to that city and recognize 20 young people whose lives and work have enriched the community.

BRUCE LEE BIOPIC

Authenticity is the heart and soul of the new biopic "Bruce Lee, My Brother," the early life story of the man who put Hong Kong action films on the map, its director told The Hollywood Reporter.

As its title declares, the film pieces together the superstar's childhood -- Lee would have turned 70 on Sunday -- and young adulthood from the memories of his four surviving siblings, Phoebe, Agnes, Peter (who died in 2008) and Robert.

"The Lee family supplied us with all the details and the tidbits of their family life," director Raymond Yip said. "So we took great care to be loyal to the truth and avoid anything that felt fake, which made it rather difficult for us in terms of creating the structure of the script. But the Lee family was very pleased with the result, especially with how close it was to what actually happened."

The biopic took years to put on the screen, not least because of the difficult task of finding a young actor to play the role of the iconic megastar. "We've been on the lookout for a possible candidate all over China since 2008, but no one could capture the Hong Kong spirit of the young Bruce Lee," Yip explained.

But when writer-director team of Alex Law and Mabel Cheung, invited the film's producer, Manfred Wong, to a screening of their opus "Echoes of the Rainbow," the search was over. Aarif Rahman, a 23-year-old singer-songwriter who made his acting debut (and stole the show) in "Echoes," was locked in as the young Bruce Lee.

"Including Lee's brother Robert, we were quite amazed by how much Aarif resembles Bruce. No one can say for sure whether an actor really embodies Bruce's spirit except for his family. So it was a go from then on," Yip recalled.

The film began pre-production in March to push for a November 25 release in Hong Kong. The HK$36 million ($4.6 million) project has been snapped up by distributors in over 10 territories.

ΑΡΛΕΤΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ

Η ΑΡΛΕΤΑ και ο ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ανεβαίνουν στη σκηνή της ΑΠΟΘΗΚΗΣ του ΜΥΛΟΥ για μία και μοναδική εμφάνιση το
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η ΑΡΛΕΤΑ και ο ΛΑΚΗΣ, ή μάλλον όταν η ΑΡΛΕΤΑ συνάντησε τον ΛΑΚΗ ή και το ανάποδο, όταν ο ΛΑΚΗΣ συνάντησε την ΑΡΛΕΤΑ. Δεν συμβαίνει συχνά, κάποιες φορές όμως συμβαίνει. Η ιστορία που γράφεται με τραγούδια να κρύβει από πίσω της και μια σχέση ζωής.

Το πώς συνάντησε η Αρλέτα τον Λάκη δεν έχει πολλή σημασία στην ιστορία μας. Σημασία έχει ότι πέρασαν από πάνω τους, από τα χέρια του και από την φωνή της, μερικά από τα τραγούδια από αυτά που λέμε «τα πιο αγαπημένα». Σημασία έχει επίσης ότι μετά από ποιος ξέρει πόσα χρόνια συναντιούνται και πάλι στην σκηνή.

Χαίρονται και οι δύο, προφανώς, αλλιώς γιατί να το κάνουν. Αν τους ξέρεις και καλύτερα μάλλον θα συμπεράνεις ότι χαίρονται πάρα πολύ. Η Αρλέτα και ο Λάκης για μία και μοναδική εμφάνιση στην ΑΠΟΘΗΚΗ του ΜΥΛΟΥ, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου. Για όσους τους ξέρουν λίγο παραπάνω από το καλά, η πρόταση αυτή από μόνη της, δεν στέκει. Είναι σχεδόν αδιανόητο. Παρόλα αυτά συμβαίνει. Και εννοείται ότι είναι σπάνιο.

Η Αρλέτα συναντάει τον Λάκη Παπαδόπουλο επί σκηνής. Ο Λάκης παίρνει την κιθάρα του, η Αρλέτα την δική της και «...η Αθήνα ανάβει σαν μεγάλο καράβι». Πόσα αγαπημένα τραγούδια μπορείς να μετρήσεις... «Ήσυχα βράδια», «Τσάι γιασεμιού», Σερενάτα», «Γυριστρούλα», «Σε ζητάω», «Μπαρ το Ναυάγιο» κ.α. Βάλε παραπάνω από αυτά που μπορείς να μετρήσεις. Είναι περισσότερα τα τραγούδια του Λάκη που έχει πει η Αρλέτα, τα τραγούδια της Αρλέτας σκέτο ή του Λάκη σκέτο, που έχεις αγαπήσει. Περισσότερα από αυτά που έβαλες στο μυαλό σου. Και τα χωράνε όλα σε ένα πρόγραμμα. Ή τέλος πάντων βάζουν τα δυνατά τους.

Είναι συλλεκτικό. Είναι συγκινητικό. Είναι γεγονός. Είναι αλήθεια. Και είναι όμορφα. Κανείς δεν προσδοκά τίποτα περισσότερο από το όμορφα. Φτάνει τόσο. Να βρεθούμε, να τα πούμε, να τα τραγουδήσουμε, να τα νοσταλγήσουμε, να τα θυμηθούμε και να είναι όμορφα.

Η Αρλέτα και ο Λάκης παίζουν φέτος για τους εαυτούς τους και για τους φίλους τους και όποιον άλλο θέλει να ακούσει την ιστορία τους για μία και μοναδική εμφάνιση στην ΑΠΟΘΗΚΗ του ΜΥΛΟΥ, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου.

Μαζί τους μια ομάδα εξαίρετων μουσικών:
Ηλίας Κατελανος: κιθάρες, μουσική επιμέλεια,
Βασίλης Ρακόπουλος: κιθάρα,
Ντίνος Αποστόλου: σαξόφωνο, φυσαρμόνικα, κρουστά,
Σταμάτης Σταματάκης: ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο,
Μιχάλης Ορφανιδης: ντραμς και
Γιάννης Δημητριάδης: πλήκτρα.
http://www.youtube.com/watch?v=645Uts9HCpU
http://www.youtube.com/watch?v=cnrrD2jKIwU

Πληροφορίες
‘’Αποθήκη’’ Μύλος
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία
Οι πόρτες ανοίγουν στις: 21:00
Τηλ κρατήσεων: 2310 510081
Τιμή εισιτηρίου: 15€
On line ticket: http://arletalakispapadopoulos2010.eventbrite.com/

ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Συναυλία στη μνήμη του ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ με αποσπάσματα από τα ωραιότερα και γνωστότερα ξένα μιούζικαλ θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός-Πνευματικός Σύλλογος « ΚΟΡΑΗΣ» τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ».

Πρωταγωνιστούν : Γρηγόρης Βαλτινός, Σία Κοσκινά.
Συμμετέχει : η χορωδία «ΚΟΡΑΗΣ», απόφοιτοι του Τμήματος Μιούζικαλ της Σχολής Θεάτρου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ» και πολυμελής ορχήστρα.

Τη διδασκαλία της χορωδίας έχει κάνει ο Θάνος Μαρκατόπουλος, τη σκηνοθεσία της παράστασης επιμελήθηκε ο Άγγελος Κλωνάρης και τη μουσική διεύθυνση έχει ο Κωστής Κωνσταντάρας.

Εισιτήρια των 20Ε και 15Ε προπωλούνται στο Μέγαρο Μουσικής και στο εκδοτήριο της Αριστοτέλους.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 6942487804 & 2310 303045
E-mail : choir_korais@hotmail.com

σεμιναριο για κουκλοθεατρο

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Mediterranean College διοργανώνει την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, στις 18:00 σεμινάριο με θέμα «Η τέχνη του κουκλοθέατρου: η ψυχοπαιδαγωγική διάσταση», με εισηγήτρια την κα. Έλλη Καρακούλογλου, Παιδαγωγό (BA, BSc, MSc).

Το σεμινάριο έχει διάρκεια τρεις ώρες και χωρίζεται σε τρία μέρη.
Στο πρώτο μέρος, θα αναλυθεί η τέχνη του κουκλοθέατρου και τα παιδαγωγικά της οφέλη, καθώς και το πώς είναι ενταγμένο στο ελληνικό σύστημα προσχολικής εκπαίδευσης.

Στο δεύτερο μέρος, θα συζητηθεί με τη βοήθεια του κοινού ο ρόλος του δασκάλου – χειριστή, τα είδη της κούκλας και η δραματοποίηση, ενώ το τρίτο μέρος περιλαμβάνει εργαστήρι κατασκευής τριών ειδών κούκλας (τα χέρια μας ως κούκλες-ξύλο/φελιζόλ-καλτσόκουκλα). Για τη συμμετοχή στο τρίτο μέρος, απαιτείται δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός 50 άτομα).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε κυρίως σε παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς το κουκλοθέατρο αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο. Παράλληλα, απευθύνεται σε ψυχοθεραπευτές που θέλουν να ασχοληθούν με παιδιά και νέους και εκτιμούν τις δημιουργικές δραστηριότητες ως μέσα προσέγγισης.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κολεγίου. Για δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 210-8899600 (καθημερινά 10:00 – 20:00) ή στο info@medcollege.edu.gr. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

XAXAKES -10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ BLOCK 33

Οι ξακουστοί Xaxakes μας ξαναπροσκαλούν σε ένα ξέφρενο ταξίδι ξελογιάσματος την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο Block 33 στη Θεσσαλονίκη.
Οι ύμνοι του μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος παρέα με εκτελέσεις που θα ακουστούν για πρώτη φορά ζωντανά θα συναντηθούν με τις ίδιες τις εικόνες τους σε μια συναυλία που έρχεται να σφραγίσει το αδιαμφισβήτητο γεγονός που βρίσκεται στα χείλη όλων: οι Xaxakes (ξανα)ήρθαν για να μείνουν.
Μετά την πολυετή σιωπή τους, οι Xaxakes επέστρεψαν δυναμικά με το «Valse των Ελαφιών» ανταμείβοντας τους πιστούς φανατικούς θαυμαστές τους από τα παλιά και ενθουσιάζοντας τους αμύητους που αφέθηκαν στη γοητευτική παρουσία του Γιάννη Νάστα και τις γεμάτες ερωτισμό ροκ αφηγήσεις τους. Αυτές οι ιστορίες θα ζωντανέψουν εκείνη τη βραδιά στη σκηνή του Block 33, καθώς οι Xaxakes θα ξετυλίξουν ένα κουβάρι εκπλήξεων που θα μετατρέψει τη συναυλία σε μια οπτικοακουστική εμπειρία με σάρκα και οστά. Στην πρώτη τους εμφάνιση μετά την εμφανιση τους στο Ark Festival, οι Xaxakes θα παρουσιαστούν ανανεωμένοι, αλλά ακόμα πιστοί στην αντισυμβατική, πρωτοποριακή φιλοσοφία τους.


Τιμή Προπώλησης/Είσοδος - 15 ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: METROPOLIS – TICKETHOUSE
BLOCK 33 – 26ης Οκτωβρίου 33 – Δυτικές Συνοικίες – Πρώην Σφαγεία Θεσσαλονίκης

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 'ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ'

To ξενοδοχείο NIKOPOLIS Thessaloniki , μέλος της ξενοδοχειακής αλυσίδας Small Luxury Hotels συμμετείχε δυναμικά

στην 26η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2010.

Η HELEXPO A.E απένειμε το βραβείο καλύτερης δημιουργίας περιπτέρου στο ξενοδοχείο NIKOPOLIS Thessaloniki

για την ολοκληρωμένη , λειτουργική και αισθητικά άψογη οργάνωση του περιπτέρου.

Η παρουσία του ξενοδοχείου απέσπασε θετικά σχόλια από τους εμπορικούς επισκέπτες της εκθέσεως

καθώς και από το κοινό που την επισκέφτηκε.

ΕΩΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρεμιέρα της παράστασης
με τίτλο “MY WAY” που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.
Η σκηνή του Θεάτρου Βεργίνα του Regency Casino Thessaloniki άνοιξε και υποδέχτηκε
τον εξαιρετικό Τάκη Ζαχαράτο σε ένα προγραμμα γεμάτο σάτιρα,
μιμήσεις, μουσική και πολύ τραγούδι.

Ο κόσμος στο κατάμεστο Θέατρο Βεργίνα είχε την ευκαιρία για περίπου 2 ώρες να ζήσει ένα πρωτότυπο και καταιγιστικό one man show, με μεγάλες δόσεις καυστικού χιούμορ. Μία «παρέλαση» προσωπων της επικαιροτητας και όχι μόνο, με εμπνευσμένα σκετς και υπέροχες ατάκες που σατιρίζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και καταπιάνονται με τα τηλεοπτικά δρώμενα.

Ο μοναδικός και όπως πάντα ανατρεπτικός καλλιτέχνης θα είναι για ακόμα λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Βεργίνα του Regency Casino Thessaloniki.


Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή και θα ολοκληρωθούν στις 22 Δεκεμβρίου

Παρασκευή, Σάββατο στις 22:00
Κυριακή στις 20:00
Τιμή Εισιτηρίου: 20€ (η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα άνω των 23 ετών)


Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 491 291
Τρίτη-Σάββατο από 16:00 έως 24:00

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Από σταθερό 801 11 60000
Από κινητό 210 6786000

Wednesday, November 24, 2010

GOOGLE'S E-GUIDE TO THE INTERNET

Even if you're a long-time Internet user, you may learn a thing or 20 from Google's new e-guide to the Internet. Packaged as an illustrated children's book, "20 Things I Learned About Browsers and the Web," written by the Google Chrome team, explains terms like cloud computing, HTML5, DNS and 'the Internet.' 'What's a cookie?' 'How do I protect myself on the Web?' and What happens if a truck runs over my laptop?' and more are thoroughly answered in laymen's terms. From reading to sharing, experiencing the e-book is like participating in a Google product lovefest: it is clearly optimized for Chrome. You can also read it offline in Chrome, download a PDF version through Chrome's beta PDF viewer, or reduce it to a Goog.ly URL for easy sharing. And before you cry "biased," a lesson on the "modern browser" recommends at least upgrading to competing browsers like Firefox 3.6, Safari 5, Internet Explorer 8, and Opera 10.63. The e-book was illustrated by freelance artist Christopher Niemann and built in HTML5, JavaScript and CSS3. Last weekend, a print ad for the e-book was spotted in the LA Times, perhaps signaling a target audience of more old-fashioned media consumers.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

1639 ο Τζερεμάια Χόροκς παρατηρεί την τροχιά της Αφροδίτης.
1642 ο Άβελ Τάσμαν γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει και ανακαλύπτει το νησί Τασμανία, όπως ονομάστηκε προς τιμήν του.
1859 εκδίδεται στην Αγγλία το μνημειώδες έργο του Κάρολου Δαρβίνου η "Προέλευση των Ειδών".
1864 γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, ο άνθρωπος που έκανε την αφίσα τέχνη.
1901 θεμελιώνεται το Εθνικό Θέατρο.
1912 συναντούνται στο Λονδίνο οι αντιπροσωπείες Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας για την ειρήνη. Τις συζητήσεις παρακολουθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
1920 τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που ανακοινώνει η κυβέρνηση έδειξαν, ότι το 98% του ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας.
1922 εκτελείται ο Robert Erskine Childers, συγγραφέας και μέλος του IRA, από μέλη του Irish Free State.
1929 η επανάσταση στην Κίνα παρεμποδίζει την προστασία της Μαντζουρίας έναντι των Σοβιετικών.
1939 η Γκεστάπο στην Τσεχοσλοβακία εκτελεί 120 μαθητές, που κατηγορήθηκαν για αντιναζιστική συνωμοσία.
1942 οι Γερμανοί μετρούν σοβαρές απώλειες από τη Μάχη του Στάλινγκραντ στην ΕΣΣΔ, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
1950 το ερευνητικό πλοίο "Καλυψώ" του Κουστό φεύγει από την Τουλόν για το πρώτο του ταξίδι με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα.
1951 κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το έργο "Ζιζί", με πρωταγωνίστρια την Όντρεϋ Χέπμπορν.
1959 ΗΠΑ και ΕΣΣΔ υπογράφουν συμφωνία πάνω στους τομείς της επιστήμης, του αθλητισμού και της παιδείας.
1960 ο Wilt Chamberlain των Philadelphia Warriors κάνει ρεκόρ στο ΝΒΑ όταν μαζεύει 55 ριμπάουντ στον αγώνα με τους Boston Celtics 129-132.
1962 η Αυστραλή κολυμβήτρια Dawn Fraser σημειώνει το ενδέκατο από τα δώδεκα και το όγδοο από τα εννέα συνεχόμενα παγκόσμια ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο με 59.5.
1963 ο Τζακ Ρούμπι σκοτώνει τον Λι Χάρβεϋ Όσβαλντ, τον φερόμενο ως δολοφόνο του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι.
1972 αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ζητά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
1987 ο Λι Πενγκ διαδέχεται τον Ζάο Ζιγιάγκ στην πρωθυπουργία της Κίνας.
1989 στην Τσεχοσλοβακία, ολόκληρη η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος αναγκάζεται να παραιτηθεί, κάτω από την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων.
1990 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, εορτάζονται τα 72 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και την έκδοση του "Ριζοσπάστη".
1991 η Άρσεναλ παραμένει αήττητη για 17 συνεχόμενους αγώνες στην Premier League ισοφαρίζοντας το 43χρονο δικό της ρεκόρ. Δέχεται το πρώτο γκολ μετά από 619 λεπτά συνεχόμενου παιχνιδιού.
1992 κινεζικό Μπόινγκ 737 συντρίβεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, σκοτώνοντας και τους 141 επιβαίνοντες. Είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας της Κίνας.
1993 στην Κίνα, ανακαλύπτεται αρχαία ελληνική πόλη, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
1994 στην Ινδία, 112 είναι νεκροί σε πανικό, που δημιουργήθηκε όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους.
1995 αποφυλακίζεται ο Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής της Έβερτον Duncan Ferguson, ο οποίος είχε καταδικαστεί γιατί είχε κτυπήσει εκτός φάσης αντίπαλό του σε αγώνα πρωταθλήματος.
1996 την περιοδεία του στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ολοκληρώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
1997 τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ολυμπιάδα, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα στη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας.
1999 στην κατηγορία των 69 κιλών ο Γιώργος Τζελίλης κερδίζει 3 αργυρά μετάλλια (155 κιλά στο αρασέ, 190 στο ζετέ και 345 στο σύνολο με πανελλήνιο ρεκόρ) και ο Βαλέριος Λεωνίδης, αν και τραυματισμένος, κερδίζει 3 χάλκινα ( 152.5 στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ και 340 στο σύνολο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

JENNIFER GREY WON 'DANCING WITH THE STARS'

LOS ANGELES - Actress Jennifer Grey won television's "Dancing With the Stars" contest on Tuesday, beating Kyle Massey and Bristol Palin in the finale.

Grey, 50, who co-starred with the late actor Patrick Swayze in the 1987 movie "Dirty Dancing," was named champion at the end of a two-hour broadcast, capping three months of weekly ballroom routines and eliminations.

Massey, 19, a former "That's So Raven" Disney Channel child star, was runner-up. Palin, 20, the daughter of conservative politician Sarah Palin, ended in third place.

The winner was determined by a combination of scores from the show's three judges and what producers said was a record amount of votes from the audience at home of more than 20 million viewers.

ALESSIA-Boro na sou po

Tuesday, November 23, 2010

OI ΠΕΡΥΣΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

1THE CHRISTMAS SONG-Nat King Cole
2.SLEIGH RIDE-Arthur Fiedler & The Boston Pops
3.WE WISH YOU THE MERRIEST-Les Brown
4.WHITE CHRISTMAS-Bing Crosby
5.HAPPY HOLIDAY-Manhattan Transfer
6.BABY,IT’S COLD OUTSIDE-Dean Martin
7.CHRISTMAS HOLIDAY-Andy Williams
8.MISTLETOE AND HOLLY-Frank Sinatra
9.THE LITTLE DRUMMER BOY-Harry Simeone Chorale
10.SILVER BELLS-Doris Day
11.LET IT SNOW! LET IT SNOW! LET IT SNOW!-Johnny Mathis
12.HAVE YOURSELF A MERRY LITTLE CHRISTMAS-Judy Garland
13.JINGLE BELLS-Ray Conniff
14.WHITE CHRISTMAS- Ray Conniff
15.WINTER WONDERLAND-Ray Conniff
16.SLEIGH RIDE-Ray Conniff
17.DRIVING HOME FOR CHRISTMAS-Chris Rea
18.SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN/HERE COMES SANTA CLAUS-Liberace
19.WINTER WONDERLAND/SLEIGH RIDE-Dolly Parton
20.CAROL OF THE BELLS/DECK THE HALLS-Robert Shaw Chorale

ΤΡΙΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

*Οι φετινες επιλογες μας για χριστουγεννιατικα τραγουδια
FELIZ NAVIDAD
CD 1
1.THE CHRISTMAS SONG-Ray Conniff
2.SANTA CLAUS IS COMIN’ TO TOWN-Ray Conniff
3.I’LL BE HOME FOR CHRISTMAS-Frank Sinatra
4.FELIZ NAVIDAD-Jose Feliciano
5.CHRISTMAS IS FOR CHILDREN-Glen Campbell
6.THERE’S NO CHRISTMAS LIKE A HOME CHRISTMAS-Perry Como
7.GOD REST YE MERRY GENTLEMEN-Roger Whittaker
8.JINGLE BELL ROCK-Chet Atkins
9.THAT SPECIAL TIME OF THE YEAR-Gladys Knight and the Pips
10.RUDOLPH,THE RED NOSED REINDEER-Ray Conniff
11.GREENSLEEVES (What child is this)-Ray Conniff
12.JOY TO THE WORLD-Julie Andrews
13.WHITE CHRISTMAS-Dean Martin
14.WINTER WONDERLAND-Peggy Lee
15.CHRISTMAS IS-Lou Rawls
16.I’ D LIKE YOU FOR CHRISTMAS-Julie London
17.WHAT ARE YOU DOING NEW YEAR’S EVE-Nancy Wilson
18.MARY’S BOY CHILD-Harry Belafonte
19.LET IT SNOW,LET IT SNOW,LET IT SNOW-Lena Horne
20.HALLELUJAH (Chorus from ‘Messiah’)-Robert Shaw Chorale and Orchestra

Κι ακομα

CD 2
1.JINGLE BELLS-Frank Sinatra
2.THE CHRISTMAS BLUES-Jo Stafford
3.SLEIGH RIDE-Jack Jones
4.CAROLING,CAROLING-Nat ‘King’ Cole
5.MY FAVORITE THINGS-Eddie Fisher
6.THAT’S WHAT I WANT FOR CHRISTMAS-Nancy Wilson
7.AULD LANG SYNE-Guy Lombardo
8.YOU’RE ALL I WANT FOR CHRISTMAS-Al Martino
9.THERE’S NO PLACE LIKE HOME FOR THE HOLIDAYS-Perry Como
10.CHRISTMAS AND YOU-Joni James
11.CHRISTMAS WALTZ-Frank Sinatra
12.HAVE YOURSELF A MERRY LITTLE CHRISTMAS-Ella Fitzgerald
13.SLEIGH RIDE/JINGLE BELLS-Al Caiola and Riz Ortolani/Jimmy Mc Griff
14.HAPPY HOLIDAY-Peggy Lee
15.WINTER WONDERLAND-Johnny Mathis
16.WHITE CHRISTMAS-Pat Boone
17.CHRISTMAS ROSES-Frankie Laine
18.MISTLETOE AND WINE-Cliff Richard
19.SILVER BELLS-Fontane Sisters
20.JOY TO THE WORLD-Mannheim Steamroller

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΛΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Εφυγε ο «Αλ Μπάνο της Ελλάδας». Ετσι τον χαρακτήρισαν, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ο Λάκης Αλεξάνδρου έσβησε ολομόναχος στο σπίτι του, όπως μόνος επέλεξε να ζει τα τελευταία χρόνια, όταν το άστρο του έπαψε να λάμπει και η φωνή του να μεσουρανεί.

Το άψυχο σώμα του βρέθηκε την Πέμπτη στο φτωχόσπιτό του, στο Αιγάλεω, δίπλα στο κρεβάτι του... Η καρδιά του πρόδωσε τον Λάκη Αλεξάνδρου, που έσβησε στα 69 του χρόνια στο «ερημητήριό» του, όπου έμενε εδώ και χρόνια. Η πόρτα του γόη της δεκαετίας του ’70 και του ’80, ο οποίος έκανε τις γυναίκες να τρέχουν πίσω του, ήταν ερμητικά κλειστή.

Σε ελάχιστους φίλους και στα παιδιά του -τον Ηλία που από τότε που έμεινε τετραπληγικός ο καλλιτέχνης άρχισε να ζει τον δικό του Γολγοθά και τη Σοφία, την κόρη του, που κάνει καριέρα στο τραγούδι-άνοιγε το σπίτι του.

Στην τελευταία του συνέντευξη στην «Espresso», πραγματική κατάθεση ψυχής, ένιωθε ότι είχε πέσει θύμα των γυναικών που αγάπησε. Τέτοιες ώρες οι στίχοι της παλιάς επιτυχίας του «Σε καρτερώ» μοιάζουν τραγικά προφητικοί. Είναι λες και αναφερόταν σε αυτές τις γυναίκες από τις οποίες ήθελε να απαγκιστρωθεί. «Σε καρτερώ, σε περιμένω με αγωνία, ίσως βρω τον λυτρωμό, και περπατώ και σε ζητώ κι είσαι εσύ η μόνη μου αιτία, κι είσαι εσύ η καταιγίδα που με σέρνει μέρα-νύχτα στον απότομο γκρεμό»...

Ο λαμπρός αυτός καλλιτέχνης έφυγε έχοντας βασανιστεί απ’ τη ζωή και οι δικοί του άνθρωποι, κυρίως τα παιδιά του, «πάγωσαν».

Μαζί με ελάχιστους οικείους του τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στον Ωρωπό, για την εξόδιο ακολουθία και την κηδεία του. Εκεί, στο εξοχικό του, στο μέρος όπου πάντα έβρισκε ησυχία και απ’ όπου έμελλε να ξεκινήσει το τελευταίο ταξίδι...

Εδωσε μάχη, όπως είχε εξομολογηηθεί ο ίδιος , για να γλιτώσει από το «κακό» που τον κυνηγά, να σταθεί στα πόδια του και να αντικρίσει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία. Δεν πρόλαβε όμως. Στη μάχη με τον θάνατο βγήκε νικημένος. Η καρδιά του έτσι απλά σταμάτησε να χτυπά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

1499 εκτελείται στο Λονδίνο ο Φλαμανδός Perkin Warbeck, που ισχυριζόταν, πως ήταν ο χαμένος γιος του βασιλιά Εδουάρδου του IV, επειδή προσπαθούσε, δήθεν ν αποδράσει από τον Πύργο του Λονδίνου.
1804 γεννιέται ο 14ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Πιρς Φράκλιν.
1837 εκδίδεται νόμος "Περί Τύπου" στην Ελλάδα και θεσπίζονται ποινές για τους παραβάτες.
1859 γεννιέται Γουίλιαμ Μπόνεϊ, γνωστός ως Billy the Kid, διαβόητος φυγόδικος για το φόνο 27 ανθρώπων στην αμερικανική Δύση.
1863 ξεκινά η μάχη της Τσατανούγκα.
1874 εκδίδεται το Far from the Madding Crowd, από τον Thomas Hardy.
1876 γεννιέται στο Καντίθ της Ισπανίας ο συνθέτης Manuel de Falla.
1887 γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Μπόρις Καρλόφ, ο πρώτος "Φραγκενστάιν" της μεγάλης οθόνης
1888 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Χάρπο Μαρξ, ένας εκ των τεσσάρων αδερφών Μαρξ.
1900 έργα του Κλοντ Μονέ εκτίθενται στην γκαλερί του Παρισιού, Ντιράν-Ριέλ.
1909 οι αδελφοί Ράιτ ιδρύουν εταιρία για την εμπορική κατασκευή αεροσκαφών.
1929 πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Ζορζ Κλεμανσό, που διετέλεσε δήμαρχος, βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός και πρωθυπουργός στη Γαλλία.
1932 συγχωνεύονται τα βασίλεια Νατζντ και Χετζάζη, σχηματίζοντας το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, υπό τον βασιλιά Αμπντ αλ-Αζίζ Ιμπν Σαούντ.
1933 γεννιέται ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέσκι.
1939 στον Ατλαντικό, το καταδρομικό "Ντόιτσλαντ" του Γ Ράιχ βυθίζει το βρετανικό πλοίο "Ραβαλπίντι", σκοτώνοντας 300 επιβάτες.
1941 στρατεύματα των ΗΠΑ μεταφέρονται στη Δανική Γουιάνα για να φρουρούν ορυχεία βωξίτη.
1942 οι Σοβιετικοί αρχίζουν επίθεση στο Στάλινγκραντ εναντίον των Γερμανών.
1945 με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου η χορήγηση δελτίου τροφίμων στις ΗΠΑ σταματά , εκτός από την παροχή ζάχαρης, ενώ το εμπόριο της μαύρης αγοράς εξακολουθεί σε όλη την Ευρώπη.
1959 γεννιέται ο Σκωτσέζος Maxwell Caulfield ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.
1964 το Βατικανό καταργεί τα λατινικά από επίσημη γλώσσα του.
1970 η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ομάδα διάσωσης προσγειώθηκε 23 μίλια από το Ανόι, αλλά δεν καταφέρνει να βρει αιχμαλώτους πολέμου.
1973 η Yvonne Burke φέρνει στη ζωή την κόρη της και γίνεται το πρώτο μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, που γίνεται μητέρα, όντας εν ενεργεία.
1979 σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται ο Τόμας ΜακΜάχον, μέλος του IRA, για τη δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπάουτεν και άλλων τριών ατόμων.
1980 στην Ιταλία, περίπου 3.000 είναι οι νεκροί του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ, του μεγαλύτερου, που συγκλονίζει την Ευρώπη από το 1915.
1981 ψιλές, δασείες και περισπωμένες "εξαφανίζονται" από τα τετράδια των μαθητών, με την εφαρμογή στα σχολεία του μονοτονικού.
1988 ο Wayne Gretzky σημειώνει το 600ό γκολ στο NHL (χόκεϊ).
1989 ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός συμφωνούν και ο Ξενοφών Ζολώτας σχηματίζει την οικουμενική κυβέρνησή του.
1990 σε 80.000 υπολογίζονται οι Έλληνες χρήστες ναρκωτικών.
1991 στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες διαδηλώνουν κατά των μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΟΚ, οι οποίες τους υποχρεώνουν να μειώσουν την παραγωγή τους.
1992 την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.
1993 στο Περού, οι τοπικές αρχές της πόλης Αρεκίπα εγκρίνουν την κατασκευή πολυτελούς οίκου ανοχής για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων.
1994 ισόβια συν 21 χρόνια επιβάλει το Κακουργιοδικείο της Κορίνθου στον Μανόλη Δουρή, για το βιασμό και τη δολοφονία του 7χρονου γιου του.
1995 την άρση του εμπάργκο κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
1996 η ελληνίδα "Μις Ελλάς" Ειρήνη Σκλήβα εκλέγεται "Μις Κόσμος", στα καλλιστεία που πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία.
1997 η Αυστρία και η Ουγγαρία υπογράφουν συμφωνία βάσει της οποίας προτείνουν να αναλάβουν τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro) του 2004.
1998 ο 37χρονος ιδιόρρυθμος παίκτης των Chicago Bulls Dennis Rodman καταθέτει αίτηση διαζυγίου από την Carmen Electra (πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς "Baywatch") 9 μόλις ημέρες μετά τον γάμο τους, στις 14/11/98, με την αιτιολογία ότι ήταν μεθυσμένος κατά την τέλεση του μυστηρίου.
1999 ο Λεωνίδας Σαμπάνης κερδίζει 2 αργυρά μετάλλια (145 κιλά στο ζετέ και 315 κιλά στο σύνολο) στην κατηγορία των 62 κιλών και η Ιωάννα Χατζηιωάννου το χάλκινο στο ζετέ με 127,5 κιλά (πανελλήνιο ρεκόρ) στην κατηγορία των 63 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

THE COMPLETE ELVIS PRESLEY MASTERS

Elvis Presley, "The Complete Elvis Presley Masters" (Sony Legacy)

"The Complete Elvis Presley Masters" is like a peanut butter and banana sandwich topped with an ice cream sundae and candy bars, then dipped in batter and deep-fried like something you'd find at the fair.

Surely it is the greatest thing ever, but for most people it's really just too much.

But nothing brings out the completist in us like Elvis Presley. EVERYTHING is here, from his first sessions at Sun Records in 1954 to the final recordings he made in 1977.

There are 711 original master recordings and 103 rarities spread over 30 discs and a 240-page book that is the real jewel here, with an annotated discography by Ernst Mikael Jorgensen and Peter Guralnick.

Though his list of faults may have grown over the course of his career, Elvis was a tireless explorer, moving from genre to genre and mood to mood with a kind of ceaseless curiosity that kept us interested longer than we probably should have been.

It's an absolute pleasure to listen to a song while reading a short essay that gives you a snapshot of its history.

Of Presley's breakthrough "That's All Right," the authors write: "Probably what made it most different was its youthful purity, its unchecked sense of joyous release and exuberant lack of restraint."

This isn't a fawning retelling of history, though. The authors don't hold back where the truth is concerned.

For instance, "Do The Clam," a cut from the movie "Girl Happy," ''represented one of the low points of Elvis' film-related singles releases, a halfhearted attempt at creating a new dance craze, which ... was more silly than satirical."

"The Complete Elvis Presley Masters" is only available online at www.completeelvis.com and a first-run of 1,000 numbered copies has already sold out. Fear not, however, obsessive Elvis fan. A slightly, less dear version will be available in the new year ... if you have the appetite.

Monday, November 22, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

1247 οι φτωχοί θρηνούν το θάνατο του Ρομπέν των Δασών.
1617 πεθαίνει ο Οθωμανός Αυτοκράτορας Άχμεντ Α.
1643 γεννιέται ο Γάλλος εξερευνητής Ρομπέρ Καβαλιέ, ο οποίος εξερεύνησε την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
1710 πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Μπερνάντο Πασκίνι.
1718 πεθαίνει ο θρυλικός Άγγλος πειρατής Μαυρογένης, κατά κόσμο Έντουαρντ Τιτς.
1819 γεννιέται η Μαίρη Αν Έβανς, συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, που έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο Gerge Eliot.
1824 πεθαίνει στο Ναύπλιο ο Φιλικός Θεόδωρος Νέγρης.
1849 γεννιέται ο Κρίστιαν Ροχλφς, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του γερμανικού εξπρεσιονισμού.
1869 γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και εκπρόσωπος του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, Αντρέ Ζιντ.
1890 γεννιέται ο Σαρλ ντε Γκολ, Πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 χρόνια (1958-1969).
1893 γεννιέται ο Αμερικανός σχεδιαστής αυτοκινήτων Χάρλεϊ Ερλ, δημιουργός της Chevrolet Corvette.
1897 γεννιέται ο Γερμανός αστρολόγος Πολ Όσβαλντ Άχνερτ.
1899 γεννιέται ο Αμερικανός πιλότος Γουίλι Ποστ, ο πρώτος πιλότος, που έκανε μόνος τους "πετώντας" το γύρο του κόσμου.
1900 πεθαίνει ο Βρετανός συνθέτης Άρθουρ Σάλιβαν.
1901 πεθαίνει ο βιομήχανος Φρίντριχ Κρουπ, που ανέπτυξε τις εργασίες σιδήρου και χαλυβουργίας των ομώνυμων εργοστασίων.
1906 το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.
1910 η προσφορά κρέατος στη Γερμανία αρχίζει να μειώνεται και οι τιμές να αυξάνονται. Η έλλειψη ζωοτροφών, από το 1904, οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα των σφαγείων, σε πτώση των τιμών και σε υπερκατανάλωση κρεάτων, που το 1910 φτάνει σε σημείο καμπής.
1913 γεννιέται στο Λόουστοφτ της Αγγλίας ο συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας Μπέντζαμιν Μπρίτεν.
1916 πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης Τζακ Λόντον.
1917 Ιδρύεται το NHL (National Hockey League) στο Μόντρεαλ από τους Montreal Canadiens, Montreal Maroons, Toronto Arenas, Ottawa Senators και Quebec Bulldogs.
1919 στις ΗΠΑ, εργατική διάσκεψη απαιτεί εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών και εβδομάδα 48 ωρών.
1921 σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η Διάσκεψη της Λοζάννης, με τους Τούρκους να ζητούν την κυριαρχία των Στενών.
1924 γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζεραλντίν Πέιτζ.
1927 ο Carl Eliason κατασκευάζει το πρώτο βενζινοκίνητο όχημα για γρήγορες μεταφορές στο χιόνι.
1930 ο αγώνας Clapton Orient- Brentford είναι ο ένας από τους δύο αγώνες της football league, που παίζονται στο Γουέμπλεϊ.
1935 η πρώτη πτήση αεροπορικού ταχυδρομείου πάνω από τον Ειρηνικό φεύγει από το Σαν Φρανσίσκο.
1940 γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ, μέλος των Μόντι Πάιθον.
1942 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στη μάχη του Στάλινγραντ, οι Γερμανοί περικυκλώνονται από τους Σοβιετικούς.
1943 ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
1950 γεννιέται ο Στιβ βαν Ζαντ, Αμερικανός μουσικός, μέλος της E-Street Band του Μπρους Σπρίνγκστιν.
1955 η δισκογραφική εταιρία RCA ανακοινώνει ότι, αγόρασε το συμβόλαιο του Έλβις Πρίσλεϊ από τη Sun Records.
1957 το απολυτήριο του Δημοτικού γίνεται απαραίτητο για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζονται τα νυχτερινά σχολεία για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.
1958 γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιμι Λι Κέρτις, κόρη του Τόνι Κέρτις και της Τζάνετ Λι.
1961 επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Μακάριος στην Άγκυρα.
1963 πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Κλάιβ Στάπλες Λιούις.
1967 γεννιέται ο Γερμανός τενίστας Μπόρις Μπέκερ.
1969 το σεληνιακό μοντέλο του Apollo 12 προσγειώνεται νοτιοανατολικά της περιοχής Ocean Procellarum.
1971 η Ινδία ξεκινάει μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Μπανγκλαντές.
1972 οι ΗΠΑ χάνουν το πρώτο B-52 στον πόλεμο του Βιετνάμ.
1974 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παραχωρεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης την άδεια να έχει παρατηρητές.
1975 μετά το θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο, ο δον Χουάν Κάρλος γίνεται βασιλιάς της Ισπανίας.
1976 γεννιέται ο τραγουδιστής των HIM Βάιλ Βάλο.
1977 οι βρετανικές αερογραμμές εγκαινιάζουν τη γραμμή Λονδίνο-Νέα Υόρκη με το Κονκόρντ.
1979 η Κίνα παραδέχεται για πρώτη φορά επίσημα, ότι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό του 1976 ήταν 240.000.
1980 πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών η θρυλική ηθοποιός του Χόλιγουντ Μέι Γουέστ.
1981 στην ΕΣΣΔ, ο Ζαχάρωφ αρχίζει απεργία πείνας για να δοθεί βίζα στη νύφη του ώστε να συναντήσει τον άντρα της στις ΗΠΑ.
1986 ο Γουέιν Γκρέτζκι παίζει στο 575ο αγώνα στο NHL (χόκεϋ) και σημειώνει το 500ό γκολ στον αγώνα Edmonton Oilers- Vancouver Canucks 5-2.
1989 οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Μητσοτάκης, Παπανδρέου και Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.
1990 μετά από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοινώνει την παραίτησή της, επειδή έχασε την ηγεσία των Συντηρητικών.
1991 ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, 69 ετών, αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, εκλέγεται νέος γ.γ του ΟΗΕ και διαδέχεται τον Χαβιέ Πέρες ντε Κουέγιαρ.
1992 η Σαντρα Βόλκερ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ ύπτιο με 28.57.
1993 η ΕΟΚ υιοθετεί τις νέες οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τους υπόπτους, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Λόκερμπι.
1994 φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή επιβάλλει το Αεροδικείο στον επισμηναγό εν αποστρατεία Στέφανο Στίγκα, ο οποίος ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος για τη συντριβή του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο όρος Όθρυς, το Φεβρουάριο του 1991, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 63 αξιωματικοί και σμηνίτες.
1995 στην Τανζανία, ο 57χρονος Μπέντζαμιν Μκάπα, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, είναι ο νικητής των πρώτων ελεύθερων εκλογών στη χώρα, με ποσοστό 61,8%.
1996 ανθρωπιστική βοήθεια, αξίας 169 εκατομμυρίων ECU, αποφασίζει να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ζαΐρ.
1997 στην Αυστραλία, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος INXS, Μάικλ Χάτσενς, βρίσκεται νεκρός, κρεμασμένος από τη ζώνη του στο δωμάτιό του, σε ξενοδοχείο του Σίδνεϊ.
2000 πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τσέχος Emil Zatopek. Από τους μεγαλύτερους αθλητές του αιώνα, ο άνθρωπος- ατμομηχανή ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952 κερδίζοντας 3 χρυσά μετάλλια (5000μ., 10000μ. και μαραθώνιο) με ολυμπιακά ρεκόρ σε διάστημα 8 ημερών.
2002 στη Νιγηρία, περισσότεροι από 200 νεκροί, 1.200 τραυματίες, 12.000 άστεγους, 22 κατεστραμμένες εκκλησίες και 8 κατεστραμμένα τζαμιά είναι ο τραγικός απολογισμός και το αποτέλεσμα ενός δημοσιεύματος αγγλόφωνης εφημερίδας, που ανέφερε ότι ακόμη και ο προφήτης Μωάμεθ θα διάλεγε σύζυγο ανάμεσα στις καλλονές που θα πάρουν μέρος στα καλλιστεία, που θα διεξαχθούν στην αφρικανική χώρα. Τελικά, ο διαγωνισμός διεξήχθη στο Λονδίνο, με νικήτρια την Τουρκάλα υποψήφια.
2003 η Αγγλία κερδίζει την Αυστραλία στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι.

ΠΕΘΑΝΕ 90 ΧΡΟΝΩΝ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Τ.ΧΑΣΗΡ

Την απώλεια ενός παλαίμαχου δημοσιογράφου του Δημήτριου Χασηρτζόγλου, πιο γνωστού ως Τάκη Χασήρ θρηνεί ο δημοσιογραφικός κόσμος στη Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτριος Χασηρτζόγλου, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την αθλητική δημοσιογραφία, έφυγε σε ηλικία 90 ετών. Ο Δημήτριος Χασηρτζόγλου γεννήθηκε το 1920 στην Ξάνθη και ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης από το 1971. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Στάδιο», «Αθλητικά Νέα», «Δράση», «Αθλητική Ηχώ», «Ελληνικός Βορράς», «Εσπερινή Ώρα», «Ελευθεροτυπία» και «Λαϊκή Φωνή». Με ανακοίνωση του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Δημήτριου Χασηρτζόγλου και τονίζει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο, οποίος υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με αφοσίωση, συνέπεια και υπευθυνότητα». Η κηδεία του εγινε σημερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 10:00, από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς.

AMERICAN MUSIC AWARDS-THE WINNERS

Winners of the 38th annual American Music Awards, presented Sunday:

— Soul/R&B Album: Usher, "Raymond v. Raymond."

— Soul/R&B Female Artist: Rihanna.

— Soul/R&B Male Artist: Usher.

— Pop/Rock Album: Justin Bieber, "My World 2.0."

— Pop/Rock Band, Duo or Group: The Black Eyed Peas.

— Pop/Rock Female Artist: Lady Gaga.

— Pop/Rock Male Artist: Justin Bieber.

— Rap/Hip-Hop Album: Eminem, "Recovery."

— Rap/Hip-Hop Male Artist: Eminem.

— Country Band, Duo or Group: Lady Antebellum.

— Country Album: Carrie Underwood, "Play On."

— Country Female Artist: Taylor Swift.

— Country Male Artist: Brad Paisley.

— Contemporary Inspirational Artist: MercyMe.

— Soundtrack: "Glee: The Music, Volume 3 — Showstoppers."

— Latin Music Artist: Shakira.

— Alternative Rock Artist: Muse.

— Adult Contemporary Artist: Michael Buble.

— Breakthrough Artist: Justin Bieber.

— Artist of the Year: Justin Bieber.

Sunday, November 21, 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ Η ΣΠΙΝΑΛOΓΚΑ

Ηράκλειο
Ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της Κρήτης, το νησί Σπιναλόγκα, το οποίο τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μεγάλη προβολή τόσο λόγω του βιβλίου Το Νησί της Βικτόρια Χίσλοπ όσο και λόγω του ομώνυμου επιτυχημένου τηλεοπτικού σήριαλ, δεν είναι επισκέψιμο για το κοινό από την 1η Νοεμβρίου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρωτοβουλία για το ζήτημα ανέλαβαν ο Δήμος Αγ. Νικολάου Λασιθίου, τοπικοί φορείς και η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Πολιτισμού.

Σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν ύστερα από επαφές που είχε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, με την γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πλάκα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται και πάλι το νησί, μόνο όμως κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη προσωπικού.

Επίσης, η Σπιναλόγκα θα είναι ανοιχτή και άλλες ημέρες της εβδομάδας εφόσον ζητηθεί από οργανωμένα γκρουπ, που θα έρχονται όμως από πριν σε συνεννόηση με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων ( 22 Δεκεμβρίου- 6 Ιανουαρίου ) το νησί θα είναι ανοικτό καθημερινά, πλην αργιών.


Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 9:00 - 15:00.
Η φύλαξη του χώρου θα γίνεται με ένα μόνιμο φύλακα της 13ης Εφορίας και με δύο που θα εξασφαλίσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου.
Ο καθαρισμός του χώρου θα γίνεται με ευθύνη της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Η μεταφορά του προσωπικού καθώς και των απορριμμάτων θα παρέχεται δωρεάν από σκάφη της Ελούντας.
Ακόμη, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν πλοία με χειμερινό πρωτόκολλο στον Άγιο Νικόλαο και στην Ελούντα τα οποία μπορούν να εκτελούν δρομολόγια.

Υπάρχει επίσης πρόθεση από ιδιοκτήτες σκαφών στην Πλάκα να αποκτήσουν το χειμερινό πρωτόκολλο και να εκτελούν πλόες.

Επίσης πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία τους, να βοηθήσουν εθελοντικά την προσπάθεια αυτή με την παρουσία τους στο νησί κάποιες από τις ημέρες που θα είναι ανοικτό.

Ο Δήμαρχος του Αγ. Νικολάου είχε επίσης επαφές με τους τοπικούς βουλευτές κκ Καρχιμάκη και Πλακιωτάκη, για το θέμα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες του Δήμου Αγίου Νικολάου είχαν επισημάνει τις βαρύτατες συνέπειες που έχει στον τουρισμό όλης της Κρήτης και την τοπική οικονομία η μη λειτουργία της Σπιναλόγκας, αφού, είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα προορισμός μετά την Κνωσό.

Σε επείγον έγγραφό του στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, στους βουλευτές Λασιθίου και στη 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δ.Κουνενάκης ζητούσαν να ανοίξει άμεσα η Σπιναλόγκα, τονίζοντας ότι τα έσοδα από τους επισκέπτες υπερκαλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες.

Κατεπείγουσα επιστολή για το ίδιο θέμα έστειλε χθες στους αρμοδίους και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης Π.Ινιωτάκης.

«Δεδομένου» αναφέρει το ΤΕΕ/ΤΑΚ «ότι η Σπιναλόγκα είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο της Κρήτης μετά την Κνωσό και επειδή επιπλέον το τμήμα μας με βάση Προγραμματική Σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ανέλαβε τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας του Μνημείου της Σπιναλόγκας για την ένταξη του στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, γεγονός που καταδεικνύει το μέγιστο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου στην Ανατολική Κρήτη, παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους».


Η αρχαία ονομασία της Σπιναλόγκας είναι Καλυδών. Το 1579 η Ενετοί -που έδωσαν και το σημερινό όνομα- έχτισαν ένα ισχυρό οχυρό πάνω στα ερείπια αρχαία ακρόπολης. Οι Ενετοί κράτησαν τον έλεγχο του νησιού ακόμη και όταν η υπόλοιπη Κρήτη έπεσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1669 και διατηρήθηκε υπό τον έλεγχό τους για άλλον μισό αιώνα, μέχρι το 1715. Η Σπιναλόγκα ήταν το τελευταίο μέρος, όπου έζησε μεγάλη κοινότητα χανσενικών από το 1903 έως το 1957. Σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο, αλλά συγκεντρώνει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον.

ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Την αποχώρηση του Γιώργου Λεβέντη από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΑΝΤ1 ανακοίνωσε χθες το κανάλι. Επειτα από τρία χρόνια θητείας, ο Γ. Λεβέντης αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία, για να αναλάβει καθήκοντα ως head of international production στην εταιρεία παραγωγών SΙCΟ, η οποία ανήκει στον Σάιμον Κάουελ. Τη θέση του γενικού διευθυντή του ΑΝΤ1 θα αναλάβει ο Αλεξάντερ Χόλαντ, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως chief operating officer του Ομίλου Αntenna.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Λεβέντης θα παραμείνει στη θέση του ως μέλος της κριτικής επιτροπής του «ΧFactor» μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, διαψεύδοντας τις φήμες που έκαναν λόγο για αντικατάστασή του. Ο ίδιος, σε δήλωσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με μια εξαιρετική ομάδα στελεχών και προσωπικού, γεγονός που με έκανε να αγαπήσω ακόμη περισσότερο τη δουλειά μου στον ΑΝΤ1. Είναι όλοι τους εξαιρετικοί άνθρωποι και επαγγελματίες και εκτιμώ την υποστήριξη που μου παρείχαν όλο αυτό το διάστημα».

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Κυριακού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία του ΑΝΤ1 με τον κ. Λεβέντη, τον οποίο χαρακτήρισε «φίλο και πολύτιμο συνεργάτη», ενώ δεν παρέλειψε να τον ευχαριστήσει δηλώνοντας: «Εύχομαι στον Γιώργο καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει στο εξωτερικό και είμαι σίγουρος ότι... σε λίγα χρόνια θα μου τηλεφωνήσει για να μου πει ότι θέλει να επιστρέψει στον όμιλό μας!».

ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΜΕΛΟΠΟΙΕΙ ΟΜΗΡΟ

Στα 15 του χρόνια είδε τη σύνθεσή του «Διασπορά» να παρουσιάζεται από τη Συμφωνική Ορχήστρα Μελβούρνης. Ήταν η πρώτη φορά στα ιστορικά της υψηλού κύρους ορχήστρας, που παρουσίασε τη δουλειά ενός τόσο νέου συνθέτη. Στα 16 του κερδίζει το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Μουσικών Σπουδών για τη σύνθεση και εκτέλεση της «Οδύσσειας στο Αιγαίο», σύνθεση που παρουσίασε λίγους μήνες αργότερα με την Συμφωνική Ορχήστρα της Αδελαΐδας. Στα 20 του χρόνια περιοδεύει σε Ρωσία, Εσθονία, Αγγλία, Ιαπωνία και Ολλανδία παρουσιάζοντας το Κονσέρτο Νο1 του Σοστακόβιτς και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Σήμερα στα 25 του χρόνια, ο ομογενής πιανίστας και συνθέτης Στέφανος Κασσομένος φέρει επάξια τον τίτλο του ταλαντούχου συνθέτη και πιανίστα, τίτλος που του δόθηκε από επιφανείς κριτικούς τόσο της Αυστραλίας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

Η εικόνα του Στέφανου μπροστά από το πιάνο του καθώς εκτελεί συνθέσεις μεγάλων συνθετών αλλά και δικές του δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου που ζει την μεγαλύτερη στιγμή της ζωής του. Είναι ένας νέος γεμάτος ζεστασιά, χιούμορ, καλλιεργημένος, προβληματισμένος για το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, δεμένος με την ελληνική του καταγωγή, αλλά και γεμάτος ενέργεια που δεν μπορείς να παραβλέψεις καθώς περιγράφει τα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Στέφανος ολοκλήρωσε με τιμες το πτυχίο του, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και στο ιστορικό του έχει τουλάχιστον 15 πρώτα βραβεία για σόλο εκτελέσεις αλλά και για εμφανίσεις του με άλλους μουσικούς. Τα τελευταία χρόνια στα πολλά του μουσικά ενδιαφέροντα προστέθηκε και η διεύθυνση ορχήστρας και στις αρχές του 2010 επιλέχθηκε ως ο διευθυντής της ορχήστρας Percy Grainger και από του χρόνου θα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κύριος διευθυντής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου της Μελβούρνης. Από το 2006 εμφανίζεται με το The Yarra Trio, μία ανσάμπλ νέων εκτελεστών και το Duo Axis, όπου μαζί με τον τσελίστα Μάικλ Ντάλενμπεργκ ερμηνεύουν δικές του και όχι μόνο συνθέσεις.

Μπορεί οι μουσικές προτάσεις που δημιουργεί ο Στέφανος να φέρουν την σφραγίδα μίας δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, αλλά η έμπνευσή του είναι ελληνική.

ΝΥΜΦΑΙΟ,ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H Σάμος, η Κρήτη, η Λευκάδα, η Σαντορίνη και η Χαλκιδική, δημοφιλέστεροι παραθαλάσσιοι προορισμοί.
Ύστερα από ψηφοφορία, που διενεργήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του εκθεσιακού φορέα της «Helexpo», οι πέντε περισσότερο αγαπημένοι παραθαλάσσιοι ελληνικοί προορισμοί για το 2010 είναι η Σάμος, η Κρήτη, η Λευκάδα, η Σαντορίνη και η Χαλκιδική. Αγαπημένοι ορεινοί προορισμοί είναι ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος Πέλλας, τα Ζαγοροχώρια, ο Όλυμπος, ο Παρνασσός και το Πήλιο, ενώ οι πέντε δημοφιλέστερες πόλεις: το Ναύπλιο, η Αθήνα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα. Αντίστοιχα, οι φιλικότεροι προς το περιβάλλον περιοχές είναι: η λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας, τα Ζαγοροχώρια, το Νυμφαίο Φλώρινας, το Πήλιο και η Σάμος.

Ως καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα επελέγησαν η Βασιλίτσα Γρεβενών, τα 3-5 Πηγάδια Ημαθίας, το Καϊμακσταλάν Πέλλας, ο Παρνασσός και το Σέλι Ημαθίας, ενώ οι Έλληνες επιλέγουν για ταξίδια στο εξωτερικό κατά σειρά την Ισπανία, την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ο διαγωνισμός γίνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά και η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε μετά την τελετή των εγκαινίων της «Philoxenia», από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.




--------------------------------------------------------------------------------
Loading comments... Problems loading Disqus?

Friday, November 19, 2010

DAVE 'BABY' CORTEZ-The happy organ

FOUR LADS-Istanbul

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

*Στις Βρυξελλες και Λουξεμβουργο ταξιδεψε ο Γιαννης Πετριδης για να παραστει στην προβολη του ντοκυμανταιρ με θεμα την ζωη του.
*Είναι περιεργο γιατι οι δυο εταιριες που εχουν τα δικαιωματα των δεκα αλμπουμ που κατά καιρους ηχογραφησε ο Χαρρυ Κλυνν δεν προχωρησαν σε επανεκδοση σε CD ειτε μεσω εφημεριδων ειτε μεσω περιοδικων.Θα γινουν αναρπαστα.
*Νέο ονομα ακουγεται για την θεση του προεδρου της ΕΡΤ 3.Ενας πρωην δημαρχος.
*Νεα ονοματα εχουν κυκλοφορησει και για τις διευθυντικες θεσεις στα δημοτικα μεσα ενημερωσης.FM 100/TV 100.
*Fats Domino,Lloyd Price είναι οι δυο πιο σημαντικοι καλλιτεχνες του rock’n’roll που ανεδειξε η Νεα Ορλεανη.Η μεγαλυτερη επιτυχια του Πραις είναι το Stagger Lee (1959),αλλα η δευτερη μεγαλυτερη επιτυχια του του χαρισε το προσωνυμιο Mr Personality.Ινδαλμα του Price ηταν ο Fats Domino.
*Η Φιλαδελφεια ανεδειξε καλλιτεχνες όπως Frankie Avalon,Bobby Rydell,James Darren,Chubby Checker,Fabian.Οταν ο Αβαλον ειδε την ταινια του Κερκ Νταγκλας Young man with a horn ζητησε από τον πατερα του να του αγορασει μια τρομπετα.
*Εννεα φορες ηχογραφησε το Venus ο Φρανκι Αβαλον πριν καταληξουν στην οριστικη εκτελεση που εγινε Νο 1 για πεντε εβδομαδες το 1959.
*Το φωνητικο συγκροτημα Four Lads την Κυριακη,6-7 μμ,στο πρωτο μερος του Ραδιο Νοσταλγια (ΕΡΑ 2 Σ’ΟΛΗ ΤΗΝ Ελλαδα και 95.8 για την Θεσσαλονικη)
*Πριν γινει The happy organ ο τιτλος του ηταν The dog and the cat.Ο Dave «Baby» Cortezθεωρειται ο πρωτος που χρησιμοποιησε το πρωτο ηλεκτρικο εκκλησιστικο οργανο για εμπορικα τραγουδια.αι με το κομματι αυτό πηγε στο Νο 1 το 1959.Ηδη οργκαν χρησιμοποιουσε στην τζαζ ο Jimmy Smith.
*Kansas City,συνθεση του 1952 εγινε Νο 1 το 1959 από τον Wilbert Harrison.Αθανατο,όμως,το εκαναν όταν το ηχογραφησαν και οι Beatles.

SUZAN BOYLE-Perfect day(The gift)

ΝΟ 1 Η ΣΟΥΖΑΝ ΜΠΟΥΛ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ

Μπορεί με το παρουσιαστικό της να μη γέμιζε αρχικά το μάτι στους κριτές του 'Βρετανία Έχεις Ταλέντο', όμως η Susan Boyle κατάφερε με την επιβλητική φωνή της να μαγέψει κοινό και κριτική επιτροπή. Η Βρετανίδα σταρ έβγαλε καινούριο δίσκο, ο οποίος βρίσκεται πρώτος τόσο στα αμερικανικά όσο και στα βρετανικά charts!

Ο δεύτερος κατά σειρά δίσκος της 49χρονης τραγουδίστριας με τίτλο The Gift, βρέθηκε πρώτος στα αμερικανικά charts, μόλις μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του, κάτι το οποίο αποτελεί ήδη από μόνο του μεγάλη έκπληξη. Ακόμα πιο μεγάλη γίνεται η έκπληξη με την είδηση πως ταυτόχρονα δεν βρίσκεται πρώτος μόνον στην Αμερική, αλλά αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή και του βρετανικού μουσικόφιλου κοινού!

Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί μόλις μια φορά στο παρελθόν με έναν δίσκο των Beatles το 1969 και έκτοτε δεν είχε επαναληφθεί. Μόλις σε πέντε μέρες, ο δίσκος πούλησε στις ΗΠΑ πούλησε 318.000 αντίτυπα, ενώ οι προσδοκίες για την συγκεκριμένη δουλειά είναι πάρα πολύ υψηλές. Συγκεκριμένα, αναμένεται να πουλήσει τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως! Ο πρώτος της δίσκος με τίτλο 'I dreamed a dream' πούλησε την χρονιά που μας πέρασε δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η διοίκηση της ΕΡΤ για την οικονομική της κατάσταση, κατά την ακρόαση στην Βουλή του προέδρου της Γιώργου Παπαγεωργίου και του διευθύνοντα συμβούλου της Λάμπη Ταγματάρχη.

Ο Γ. Παπαγεωργίου διαφώνησε με το ενδεχόμενο να μειωθεί το ανταποδοτικό τέλος προς την ΕΡΤ λέγοντας ότι είναι το πέμπτο χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη (3,88 ευρώ τον μήνα), αλλά και ότι, αν μειωθεί, "δεν θα υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση". Εξέφρασε και τη δυσφορία του για το πώς κατανέμονται οι διαφημίσεις καταγγέλλοντας ότι "η διαφήμιση μοιράζεται με βάση προειλημμένες αποφάσεις". Ανέφερε ότι η ΕΡΤ έχει περίπου 15% συνολική τηλεθέαση, αλλά παίρνει κάτω από 4% της διαφημιστικής δαπάνης. Ακόμα και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, που έχουν 30% τηλεθέαση, δεν λαμβάνουν την ανάλογη διαφήμιση.

Ο Γ. Παπαγεωργίου είπε ότι οι προσλήψεις των δημοσιογράφων θα κριθούν από επταμελή επιτροπή (με τους 5 γενικούς διευθυντές της ΕΡΤ, τον εκπρόσωπο της ΠΟΣΠΕΡΤ και εκπρόσωπο της διεύθυνσης ανθρωπίνου δυναμικού). Ο Λ. Ταγματάρχης ανακοίνωσε την πρόθεσή του όλες οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου να γνωστοποιούνται προς κάθε ενδιαφερόμενο και με αιτιολόγηση, αλλά και να ανακοινώνεται καθημερινά και ανά ώρα στο διαδίκτυο το κόστος των εκπομπών που μεταδίδονται.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΣΩΛΗΝΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Εργαστήριο με Σωλήνες και Μουσικοκινητική Αγωγή ORFF

στο Studio του Κρουστόφωνου (Παπαδιαμάντη 6, στάση Γεωργίου, Θεσσαλονίκη)



Πρόγραμμα:

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010
14:00 - 15:00: Εγγραφές- Υποδοχή



15:00 - 16:30: Ολυμπία Αγαλιανού: «Χαρτονένιοι σωλήνες: από τον κάδο Ανακύκλωσης στο μουσικοκινητικό παιχνίδι»

17:00 – 19.00: Δημήτρης Σαρρής: «Η δημιουργία μιας ορχήστρας σωλήνων(tube orchestra)»



Κυριακή 21 Νοεμβρίου

10:00 - 11:30: Αγγέλικα Σλάβικ: «Μια μουσικοπαιχνιδιάρικη πρόκληση: Boomwhakers»

12:00 - 13:30: «Όλοι οι σωλήνες παίζουν μαζί!»

Τόπος διεξαγωγής :
στο Studio του Κρουστόφωνου Αλ. Παπαδιαμάντη 6, στάση Γεωργίου, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: 2310 858658 και 6939560404, info@eeme.gr
Επίσης: 2310861874 (6-9μμ), 6944134525, www.kroustophono.gr, ntheodoridis@kroustophono.gr

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ τα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. και Ε.Σ.Μ.Α. και 50 τα μη μέλη

Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία της Ε.Ε.Μ.Ε. με τον Ελληνικό Σύλλογο Μουσικοκινητικής Αγωγής CARL ORFF και το Εργαστήρι Κρουστών – Μουσικό Παιχνιδοθέαμα «Κρουστόφωνο»

Τρόπος πληρωμής: Κατάθεση στο λογαριασμό της Ε.Ε.Μ.Ε. στην EUROBANK 00260200470123586478 (MYRTO VOUGIOUKA) αναγράφοντας το όνομα και ότι η πληρωμή αφορά το σεμινάριο.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση.

ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΩΤΡΕΚ ΣΤΟΝ 958 ΤΗΣ ΕΡΤ 3

Ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα για τον Τουλούζ Λοτρέκ και τη μπελ επόκ, ένθετο στην εκπομπή «Κάτι Παίζει», παρουσιάζει ο 9.58fm με τη συνεργασία του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών και αφορμή την έκθεση «Toulouse-Lautrec».
Υπό τον αινιγματικό τίτλο «Αψέντι και Χρυσόψαρα» κάθε Τρίτη, από τις 3.30 μ.μ. έως τις 4 μ.μ, οι δημοσιογράφοι Ελένη Κουρτίδου και Θανάσης Γωγάδης ανιχνεύουν τη γοητεία μιας άλλης εποχής με ιστορίες για τις γυναίκες, τις γεύσεις, τις μουσικές και τις εικόνες που αγαπούσε ο παθιασμένος Γάλλος ζωγράφος.
Στο μεταξύ, για τρίτη συνεχή χρονιά, μετά τις επισκέψεις στις εκθέσεις «Suite 347» και «ο Miro της Μαγιόρκα», οι ακροατές του 9.58fm επισκέπτονται το Τελλόγλειο.
Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, 125 ακροατές της εκπομπής «Καλημέρα» (καθημερινά 10-11 π.μ.), που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αναστασία Γρηγοριάδου, θα ξεναγηθούν στις εκθέσεις «Toulouse-Lautrec» και «Δημήτριος Γαλάνης, Σχέδια και Χαρακτικά από τη δωρεά Δ. Τσάμη», οι οποίες παρουσιάζονται έως τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς στο Ίδρυμα.

Η ΕΤ 3 ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Η ΕΤ3 - μαζί με τους άλλους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ ΑΕ (ΕΤ1, ΝΕΤ) - από αύριο Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 αρχίζει να εκπέμπει ψηφιακά και στην περιοχή της ανατολικής Θράκης.
Συγκεκριμένα, το ψηφιακό μπουκέτο, στο οποίο εντάσσεται η ΕΤ3 (μαζί με ΝΕΤ, ΕΤ1, Βουλή, 5 ραδιόφωνα), θα μεταδίδεται από τη συχνότητα 58 UHF, ενώ το αναλογικό της πρόγραμμα από το κέντρο εκπομπής Πλάκας (Αλεξανδρούπολη) μεταφέρεται στο κανάλι 41UHF και από το κέντρο εκπομπής Λευκίμης (Σουφλί) στο κανάλι 33 UHF.

Η ΕΡΤ 3 ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Δυναμικό είναι το «παρών» της ΕΡΤ3 στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 3 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2010.
Ο τρίτος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στηρίζει και φέτος τη διοργάνωση ως χορηγός επικοινωνίας, ενώ, εκτός των άλλων, υιοθετεί με οικονομική υποστήριξη το πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προβολών ειδικά επιλεγμένων ταινιών που απευθύνονται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο οποίο έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλονίκης.
Με τη «Νεανική Οθόνη» δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές να ζήσουν την εμπειρία και τον παλμό της μεγάλης αυτής κινηματογραφικής διοργάνωσης, αναδεικνύοντας την αξία της σύνδεσης του πολιτισμού με το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, τη νεολαία.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα,
διοργανώνεται τμήμα
ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ

Σκοπός του μαθήματος, είναι να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους ως ανθρώπινες υπάρξεις. Ο κύριος σκοπός δεν είναι απλά η διδασκαλία της μουσικής, αλλά η δημιουργία καλών και ευγενικών συναισθημάτων που αναπτύσσουν ευαισθησία, πειθαρχία και συνεργασία μέσα από τη κίνηση και το τραγούδι.

Μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια από 7 έως 18 ετών.

Τα μαθήματα είναι ομαδικά, και οι διδακτικές ώρες είναι μία φορά την εβδομάδα από 3 ώρες, στο παράρτημα του Ωδείου Βορειου Ελλαδος στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Πολυχώρος Τέχνης Villarte).

Όλα τα παιδιά διδάσκονται Θεωρία – Solfege (σε ομαδικά τμήματα και πέρα των 3 ωρών - προαιρετικά), τραγούδι, κίνηση και υποκριτική.

Στο τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς διοργανώνεται μουσική παράσταση με τη συμμετοχή όλων των παιδιών.

Υπεύθυνη Τμήματος: Μαίρη Δημητριάδου - διακεκριμένη υψίφωνος και καθηγήτρια μονωδίας.
Συνεργάτης: Λίζα Κωσταντοπούλου – σκηνοθέτης, καθηγήτρια μουσικής.



Πληροφορίες: 2310.422.885 , 2310.422.742

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

Συναυλία στη μνήμη του ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ με αποσπάσματα από τα ωραιότερα και γνωστότερα ξένα μιούζικαλ θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός-Πνευματικός Σύλλογος « ΚΟΡΑΗΣ» τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ».

Πρωταγωνιστούν : Γρηγόρης Βαλτινός, Σία Κοσκινά.
Συμμετέχει : η χορωδία «ΚΟΡΑΗΣ», απόφοιτοι του Τμήματος Μιούζικαλ της Σχολής Θεάτρου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ» και πολυμελής ορχήστρα.

Τη διδασκαλία της χορωδίας έχει κάνει ο Θάνος Μαρκατόπουλος, τη σκηνοθεσία της παράστασης επιμελήθηκε ο Άγγελος Κλωνάρης και τη μουσική διεύθυνση έχει ο Κωστής Κωνσταντάρας.

Εισιτήρια των 20Ε και 15Ε προπωλούνται στο Μέγαρο Μουσικής και στο εκδοτήριο της Αριστοτέλους.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 6942487804 & 2310 303045
E-mail : choir_korais@hotmail.com

NEΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

To AEL FC Arena, το νέο γήπεδο της Λάρισας, ανοίγει τις πύλες του στις 23 Νοεμβρίου. Ένα όνειρο έξι ετών γίνεται πραγματικότητα όχι μόνο για τους φιλάθλους των «βυσσινί», αλλά για την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας, αφού όταν ολοκληρωθεί, με την διαμόρφωση των εμπορικών χρήσεων και του περιβάλλοντος χώρου, θα αποτελεί ένα μοναδικό αθλητικό και ψυχαγωγικό πάρκο.

Στις 23 Νοεμβρίου το παλάτι της Λάρισας θα υποδεχθεί ανθρώπους του αθλητικού, του καλλιτεχνικού και του πολιτικού χώρου με μια μεγάλη συναυλία από τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Διονύση Τσακνή.



To AEL FC Arena είναι το πρώτο έργο των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 που ολοκληρώνεται, το συνολικό κόστος κατασκευής του ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το 80% (36εκ.) καλύφθηκε από ομολογιακό δάνειο της Marfin Bank και το υπόλοιπο 20% προέρχεται από ίδια κεφάλαια του πρόεδρου και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΛ, Κώστα Πηλαδάκη.



Το νέο γήπεδο της ΑΕΛ βρίσκεται στην περιοχή Νεάπολη της Λάρισας και καλύπτει μια έκταση 144 στρεμμάτων. Είναι τριών αστέρων (βάσει των προδιαγραφών της UEFA), έχει χωρητικότητα 16.118 θέσεων με 38 σουίτες 12 ατόμων και δυνατότητα επέκτασης για τις ανάγκες χρήσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται εμπορικοί χώροι, χώροι στάθμευσης 1.104 θέσεων, υπαίθριοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής (κινηματογράφος, ανοιχτό θέατρο 1.500 ατόμων κ.ά.), αθλητικοί ξενώνες 100 κλινών, το υπάρχον γήπεδο μπάσκετ και τα 12 γήπεδα τένις (υπό ανακατασκευή). Το όλο συγκρότημα, με τα γήπεδα τένις και τους εμπορικούς χώρους, πήρε το όνομα «Crimson Park

» (Βυσσινί Πάρκο), όπως αποφασίστηκε στις 4 Νοεμβρίου, από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ονοματοδοσία του γηπέδου.



Έως το Μάιο το Crimson Park θα έχει το δικό του ψυχαγωγικό πάρκο στα πρότυπα του Allou Fun Park, κινηματογραφικές αίθουσες μεταξύ των οποίων και αίθουσα 4D, εστιατόρια, μπυραρίες, καφετέριες, μπαρ. Γενικότερα, τα καταστήματα θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα ενώ παράλληλα το γήπεδο, AEL FC Αrena, θα μπορεί να φιλοξενεί συναυλίες τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή την περίοδο που δεν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις.

GOOGLE AND THE FASHION MARKET

Not content to revolutionise online search and email, Google is preparing to enter the fashion business on Wednesday with a website believed to be called Boutiques.com. The attraction is obvious: with conservatively estimated revenues of USD 500bn worldwide making it the fourth largest industry globally, fashion represents a potential e-commerce honeypot to the search company. The fashion industry publication WWD reports Google is not itself planning to be a vendor; instead, its fashion-dedicated website will direct customers towards existing retailers or designer's sites. It has also asked mostly American designers such as Tory Burch, Oscar de la Renta and Marchesa to set up virtual shops within the site. In addition, Google is hiring Sarah Jessica Parker to establish a personalised shop and has invited other celebrities, including Tom Cruise's wife Katie Holmes, to do the same. The fashion industry is moving more of its promotional and sales business online. It hopes shoppers will create profiles describing their preferences and make it easier to focus advertising and marketing efforts. In theory, Google's revenue will come from advertising and it could charge click-through fees or take a cut of sales.

Thursday, November 18, 2010

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

*Ειχε συγκινηση,γελιο,νοσταλγια και πολύ αγαπη η εκδηλωση που εγινε προχθες στον «Ιανο» της Αριστοτελους για την παρουσιαση του βιβλιου «Ενας βουρκος με γαρδενιες»,που εγραψε ο επιχειρηματιας νυκτερινων κεντρων της Θεσσαλονικης Γιαννικος Καρυπιδης.Ηταν εκει για να το παρουσιασουν οι φιλοι του Γιαννικου :Νικος Ξανθοπουλος,Χαρρυ Κλυνν,Χρηστος Νικολοπουλος και ο νεος περιφερειαρχης Κεντρικης Μακεδονιας Παναγιωτης Ψωμιαδης.Ειχαν ολοι έναν καλο λογο να πουν για τον επιχειρηματια,που για μισον αιωνα ανεδειξε καλλιτεχνες και μουσικα σχηματα και δημιουργησε κεντρα ψυχαγωγιας όπως Δειλινα,Καν Καν στη Νεαπολη,Καπνουλου στο Πανοραμα,Χρυσο Βαρελι στην Αθηνα,την μπουατ Θεμελιο,τον Ζορμπα (Διογενης Παλας),Οπερα Κλαμπ με κορωνιδα την Θεσσαλονικια.Ηταν εκει και ο Μανωλης Ρασουλης που επλεξε το εγκωμιο του συγγραφεα.Παρουσα η Θαλεια,η υπεροχη συντροφος και στηριγμα σε καλες και δυσκολες μερες,μαζυ με τα δυο παιδια της,η οποια μολονοτι εξαιρετικη τραγουδιστρια γρηγορα εγκατελειψε τη νυκτα για να ασχοληθει με την οικογενεια της.
«Από το 1960-γραφει ο Γιαννικος-τα πρωτα αγρια χρονια της 50 χρονης διαδρομης μου,η δυσκολη και περιεργη νυχτα οδηγησε σιγα-σιγα τα βηματα μου στον δρομο της μεγαλης επιτυχιας.Απο τις πιστες μου περασαν όλα τα λαμπερα ονοματα του ελληνικου πενταγραμμου,απ’όλα τα ειδη της μουσικης.Οι περισσοτεροι απ’αυτους,ακομα και σημερα βρισκονται στην κορυφη του καλλιτεχνικου στερεωματος.Εζησα με τον καθενα τους και μια ιστορια που σας την περιγραφω.Θυμαμαι,ανοιγω την ψυχη μου και ξεδιπλωνω στο βιβλιο αυτό την ιστορια της γλυκιας νυχτας και της εντονης ζωης μου».
Ο Γιαννικος γεννηθηκε το 1942 στο Μονοπηγαδο Θεσσαλονικης,κοντα στη Σουρωτη.Απο μικρη ηλικια εκανε διαφορες εργασιες και συντομα στραφηκε στα καλλιτεχνικα,πρωτοπορωντας επιχειρηματικα στη νυκτερινη διασκεδαση
Το βιβλιο με 504 σελιδες κυκλοφορησε από τις εκδοσεις Ιανος.

ΧΑΡΡΙΣΟΝ ΦΟΡΝΤ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΙΝΤΙΑΝΑ

Θετικός στο να παίξει ξανά τον ρόλο του Indiana Jones είναι ο Harrison Ford. Ο 68χρονος ηθοποιός ο οποίος το 2008 «ανέστησε» ξανά τον ήρωα με την ταινία “Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull” φαίνεται έτοιμος να δώσει συνέχεια με ακόμα ένα film που θα γυριστεί πιθανότατα μέσα στο 2011.

“Θα ήθελα πάρα πολύ να το ξανακάνω. Αν συμφωνήσουμε με τον George Lucas και τον Steven Spielberg θα ήμουν ευτυχής να γυρίσουμε και άλλη μια ταινία” δήλωσε ο Ford στο accesshollywood.com πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους δύο παραγωγούς.

Το διάστημα αυτό πάντως ο αειθαλής star δεν μένει άπραγος καθώς ετοιμάζει το νέο του blockbuster film “Cowboys And Aliens”.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΜΑΖΟΝ-ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Ο κολοσσός των διαδικτυακών πωλήσεων Amazon αποφάσισε να συνεργαστεί με το στούντιο Warner Bros του Χόλιγουντ, με στόχο τη δημιουργία και προώθηση ταινιών.

Η εταιρεία δημιούργησε τα Amazon Studios, και προσκάλεσε κινηματογραφιστές και σεναριογράφους να καταθέσουν σενάρια και ταινίες, τα οποία θα ληφθούν υπόψη από τη Warner Bros.

Το Amazon επιδιώκει τα καλύτερα σχέδια να γίνουν ταινίες μεγάλου μήκους. Οι ταινίες που θα επιλεγούν θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 70 λεπτά.

Εάν το στούντιο του Χόλιγουντ αποφασίσει να μην κάνει κάποια χρήση των ταινιών, τότε η Amazon μπορεί να προωθήσει τα πρότζεκτ σε άλλα στούντιο.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε όσους καταθέσουν ιδέες και ταινίες να κερδίσουν έως 100.000 δολάρια σε μηνιαίους διαγωνισμούς και ένα εκατομμύριο δολάρια στα ετήσια βραβεία που θα καθιερώσει.

Εάν παραγωγός του πρότζεκτ είναι η Amazon Studios, τότε τα δικαιώματα ανέρχονται στα 200.000 δολάρια.

Σε περίπτωση που η ταινία κάνει πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στο box-office των ΗΠΑ, το μπόνους θα αγγίζει τα 400.000 δολάρια.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα http://studios.amazon.com/.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1095 ξεκινά η Σύνοδος του Κλερμόντ, την οποία συγκάλεσε ο πάπας Ουρμπάνος Β και στην οποία πήραν μέρος τόσο εκκλησιαστικοί όσο και λαϊκοί αξιωματούχοι και όπου συζητήθηκε η αποστολή της Πρώτης Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους
1302 ο πάπας Βονιφάτιος Η εκδίδει την Παπική Βούλλα Unam sanctam (Ο Ένας Άγιος), όπου υποστήριζε ότι ο εκάστοτε πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χσριστού επί της Γης. Οι ιστορικοί τη θεωρούν ως μία από τις πιο ακραίες δηλώσεις που έκανε ποτέ Πάπας.
1789 γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Louis Daguerre, εφευρέτης της δαγεροτυπίας.
1820 ο Αμερικανός πλωτάρχης Ναθάνιελ Πάλμερ ανακαλύπτει την Ανταρκτική.
1825 οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Δίστομο Βοιωτίας.
1899 γεννιέται στη Βουδαπέστη ο Αμερικανός μαέστρος Eugene Ormandy.
1901 η Βρετανία εκδίδει Λευκή Βίβλο επεξηγώντας την πολιτική της των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Νότια Αφρική.
1903 ο Παναμάς εκχωρεί στις ΗΠΑ την περιοχή, όπου κατασκευάζεται η Διώρυγα. Το έργο ξεκίνησε το 1881 και ολοκληρώθηκε 33 χρόνια μετά, το 1914.
1909 καταργείται στο Βέλγιο η ετήσια κλήρωση, με την οποία επιλέγονταν εκείνοι που θα υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις.
1916 συμμαχικά αγήματα της Αντάντ κάνουν απόβαση στο Φάληρο και συγκρούονται με τον ελληνικό στρατό ("Νοεμβριανά").
1918 η Λετονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ρωσία.
1920 στην Κωνσταντινούπολη φτάνουν 140.000 Αρμένιοι πρόσφυγες, από την Κριμαία.
1922 πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 51 ετών ο Γάλλος συγγραφέας, Μαρσέλ Προυστ.
1923 γεννιέται ο Άλαν Σέπαρντ, ο πρώτος Αμερικανός, που εκτοξεύτηκε στο Διάστημα το 1961.
1924 πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ζ.
1926 ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει τα χρήματα από το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με το οποίο τιμήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νομπέλ για την εφεύρεση του δυναμίτη αλλά μόνο ένα ανθρώπινο τέρας θα μπορούσε να εφεύρει τα Βραβεία Νόμπελ"!
1927 ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας πετυχαίνει τη δημιουργία επιτροπής μελέτης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
1928 κάνει πρεμιέρα στο "Κόλονι" της Νέας Υόρκης ο διάσημος ήρωας των κινουμένων σχεδίων Μίκι Μάους, στην ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ "Το ατμόπλοιο του Γουίλι".
1934 γεννιέται στη Θάσο ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.
1935 με συντακτική πράξη απαγορεύεται στην Ελλάδα η πρόσληψη γυναικών σε δημόσιες υπηρεσίες.
1938 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αναχωρεί για την Άγκυρα, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κεμάλ Ατατούρκ.
1939 στη Γερμανία, το Ράιχ επιβάλει 10ωρη καθημερινή εργασία για να αντισταθμίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
1940 συναντώνται ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο συναντώνται προκειμένου να συζητήσουν για την καταστροφική για τον Μουσολίνι εισβολή στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα αρχίζει η ελληνική αντεπίθεση στο αλβανικό μέτωπο. Καθώς ξημερώνει η 19η Νοέμβρη οι Ιταλοί βρίσκονται στις θέσεις, που κατείχαν πριν από την 28η Οκτώβρη. Και πλέον πρέπει να τις υπερασπιστούν.
1942 γεννιέται η ηθοποιός Λίντα Έβανς.
1943 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα εκκενώνουν την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια.
1952 πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και κομουνιστής Πολ Ελιάρ.
1959 ο Joe Baker γράφει ιστορία όταν γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής εκτός football league που παίζει με την Eθνική Αγγλίας και σκοράρει στο 2-1 επί της Β. Ιρλανδίας στο Wembley.
1960 γεννιέται η τραγουδίστρια της ποπ Κιμ Γουάλντ.
1961 ο τζόκεϊ Eddie Arcaro τερματίζει τρίτος ιππεύοντας τον Endymion στην τελευταία κούρσα της καριέρας του στο Pimlico Futurity και αποσύρεται με κέρδη 30.039.543 δολάρια.
1962 πεθαίνει ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ σε ηλικία 77 ετών. Από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του είναι η θεωρία του περί ατόμου, κατά την οποία μέσα στο άτομο κινούνται τα ηλεκτρόνια σε καθορισμένες τροχιές γύρω από τον πυρήνα.
1963 τίθεται σε λειτουργία το πρώτο τηλέφωνο με κουμπιά.
1966 πεθαίνει ο Ζαν Πεζό, ιδιοκτήτης της γνωστής γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Peugeot".
1970 η Δυτική Γερμανία και η Πολωνία υπογράφουν συνθήκη που αναγνωρίζει ως κοινό τους σύνορο τη γραμμή Όντεν-Νάισε.
1972 στη Μόσχα, ο Ζαχάροφ τίθεται επικεφαλής 51 μαχητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητά αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους.
1974 γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κλοέ Σεβινί.
1976 εγκαθιδρύεται Δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο.
1978 πραγματοποιείται ομαδική αυτοκτονία από τους πιστούς της αίρεσης του Αμερικανού πάστορα Τζιμς Τζόουνς στη Τζόουνστάουν. Τους πείθει να πιουν φρουτοχυμό, που περιέχει κυανιούχα ουσία ενώ όσοι αρνούνται πυροβολούνται θανάσιμα. Ανάμεσα στους 913 νεκρούς είναι και 276 παιδιά.
1981 πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής αγωνιστής Λευτέρης Αποστόλου, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΕΑΜ, που είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
1984 γίνεται η τελετή έναρξης της 26ης Ολυμπιάδας Σκακιού στη Θεσσαλονίκη, της πρώτης που γίνεται στην Ελλάδα. Η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης αγωνίζεται χωρίς τα δύο πρώτα αστέρια της, τον Καρπόφ και τον Κασπάροφ, που την επόμενη ημέρα παίζουν την 26η παρτίδα τους στη Μόσχα για τον παγκόσμιο τίτλο. Το σύνθημα, που κυριαρχεί στην τελετή έναρξης είναι η επιστροφή και μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
1985 πεθαίνει ο ρεμπέτης Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας.
1986 στις ΗΠΑ, ο χρηματιστής Ιβάν Μπόσκι καλείται να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάμειξη του σε αγοροπωλησίες αξιών με βάση πληροφορίες, που συνέλεξε μυστικά κατά παράνομο τρόπο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Γουόλ Στρητ.
1989 χάνει την προεδρίας της Βουλγαρίας αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο ηγέτης με την πιο μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, Τιοντόρ Ζίβκοφ.
1990 η Μόνικα Σέλες κερδίζει την Γκαμπριέλα Σαμπατίνι στον τελικό του πρωταθλήματος Βιρτζίνια Σλιμς στη Νέα Υόρκη με 6-4, 5-7, 3-6, 6-4, 6-2, στον πρώτο τελικό που πάει στα 5 σετ μετά τον διπλό τελικό του US Open το 1901.
1991 αφήνεται ελεύθερος από Σιίτες Μουσουλμάνους απαγωγείς ο διπλωματικός απεσταλμένος Terry Waite.
1992 1.575 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 99 νομπελίστες, υπογράφουν έκκληση για τη σωτηρία της Γης, η οποία εκτιμούν πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την προοπτική της κατάρρευσης.
1993 στη Νιγηρία, ο νέος Πρόεδρος, στρατηγός Σάνι Αμπάτσα, διαλύει όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς.
1994 στη Λωρίδα της Γάζας, δυνάμεις της παλαιστινιακής αστυνομίας ανοίγουν για πρώτη φορά πυρ κατά διαδηλωτών. Τουλάχιστον 12 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν.
1995 πραγματοποιείται επέμβαση στο Πολυτεχνείο από τα ΜΑΤ, λίγο μετά την απόφαση της Συγκλήτου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. 479 άτομα συλλαμβάνονται.
1996 πυρκαγιά ξεσπά σε τρένο, που διασχίζει το τούνελ της Μάγχης, που συνδέει τη Γαλλία και τη Βρετανία. Τραυματίζονται 34 άτομα.
1997 ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο "Καποδίστριας", που προβλέπει τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.
2002 το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη να ανακοινώσει στον ΟΗΕ ότι, το σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, γίνεται δεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υποδέχεται το νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει ότι "ονειρεύεται τις μέρες, που δε θα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα".